2011-07-19
去到MK,諗唔到食乜,以前住西灣河成日都幫襯太興的,可能老店關係,真係唔錯!但自從幫襯過荃灣分店,本來同老公就打算永不錄用架喇,但去到MK,見呢間野幾新,又行到好累,唔想等位,就同老公講不如比多次機會呢間啦!入到去,真係比餐牌價錢嚇親,燒味餐全部50UP.....只係加幾條油菜同湯或野飲....心諗,都入左黎就算啦!話唔定好好味呢!因為都差不多坐滿的!我地打算叫三拼,問WAITRESS,問佢份量多唔多?因為打算一碟飯加一個小菜就算,佢話一定比雙拼多啦,你睇價錢都唔同啦! (雙56,三拼64)OK,叫左叉燒,鵝同燒肉一上菜...嚇親...O個PAT三拼肉只係比手心大少少(總之細過一塊普通豬扒SIZE),有4舊肥到LUR仲多過食落肚既叉燒,4舊只有骨連皮既鵝,仲有4舊半乾哂又唔脆既燒肉!! 叫經理來問下有無搞錯先,佢話,廚房係有規定每碟飯4兩肉喎! 我話都無理由得3-4舊叉燒,佢仲好似開玩笑咁講: 唔係架,你睇下面有舊叉燒疊住左架....我LIU比佢看,都係TOTAL4舊,仲要肉膏比例係4:6, 雖則有D人或許鐘意肥叉,都唔係60%係肥豬膏掛???虧佢地仲話什麼叉燒係特搜靚叉!真係想爆粗!
OK,叫左叉燒,鵝同燒肉
一上菜...嚇親...O個PAT三拼肉只係比手心大少少(總之細過一塊普通豬扒SIZE),有4舊肥到LUR仲多過食落肚既叉燒,4舊只有骨連皮既鵝,仲有4舊半乾哂又唔脆既燒肉!! 叫經理來問下有無搞錯先,佢話,廚房係有規定每碟飯4兩肉喎! 我話都無理由得3-4舊叉燒,佢仲好似開玩笑咁講: 唔係架,你睇下面有舊叉燒疊住左架....我LIU比佢看,都係TOTAL4舊,仲要肉膏比例係4:6, 雖則有D人或許鐘意肥叉,都唔係60%係肥豬膏掛???虧佢地仲話什麼叉燒係特搜靚叉!真係想爆粗!你收64蚊架喎!
不過幸好個餐配既紅豆冰有返D水準,真係好好飲,豆好林,好好味,仲有叫左個小菜係胡椒魚肚雞,個味一流!唔係真係要走去對面KFC補飛先夠!
呢間野,真係執到錢都捐左佢,唔會再幫襯!
埋單,3拼加紅豆冰收72蚊,另小菜72, 144蚊,8分飽走人!
今日在樓下間10幾年老字號燒味,2個人每人一碟大大碟雙拼飯都只係56(仲要係有燒鴨肶),我都明,出到MK,唔多唔少係幫你交租,但都唔係咁過份,賺到盡囉!各位開飯友真係小心選擇先好入去喇!