2013-11-25 1208 views
講番少少上文提要,因為入秋天氣涼咗,兩公婆一時興起走咗入長洲行吓,晌長洲嘅西南面兜咗個大圈,買完用嚟送俾親戚嘅一大袋海味之後,返回碼頭都時近旁晚,結果晌碼頭附近內街「得得好店」食完個「下午茶」之後,距下一班大船仲有啲時間,再想食啲甜品先走。今日行咗一大輪先知原來長洲有咁多甜品鋪,不過多數都喺啲生果撈,但食甜品嘅目標清晰,記得有間「師妹甜品」頗有名氣,雖然事先無計劃嚟,最終都想起依間小店,就過嚟食埋件凍餅先上船 。因為「提早」食晚飯,過嚟「師妹甜品」都未夠7:00pm,客人就只有我倆,正正連店主都啱啱準備開飯 。店內一室黑色為主調,裝修簡約,入門口右邊喺餅櫃及廚房,左邊用餐部份大概容納20人左右。揭揭餐牌,好快就有心水,蜂蜜、豆腐、朱古力都喺老婆嘅喜好,小弟就乜都啱嘅,所以,毫無懸念之下就揀到心目中嘅選擇 。餐牌上有段溫馨提示:「小本經營,敬請堂食客人每人惠顧一款食品或飲品」,確實,依家搞間小店唔容易,都希望幫襯嘅人都識做,盡量配合下啦 ! 蜂蜜豆腐蛋糕 $22 淡黃襯白,加片薄荷葉,外型清新爽朗,如女孩柔情似水。底層墊以海綿蛋糕,雖則薄薄一片,仍感受到鬆軟有彈力 ;中層
蜂蜜豆腐蛋糕 $22

;中層喺豆腐慕絲,口感絲柔軟滑,但略嫌豆腐味唔突出,有點隱約;反而上層嘅蜂蜜啫喱,滲出幽幽蜜香,令人感覺柔和
特濃朱古力榛子蛋糕 $25

先總結一句:「超推介」,單睇賣相,$25絕對收得抵,點抵?一層又一層,足足9層
(4層海綿蛋糕、4層朱古力慕絲、1層鏡面朱古力),外型剛烈沉實,仲要層海綿蛋糕切到鬼咁薄,好考功夫
。而整件蛋糕朱古力味非常濃郁,又帶有榛子味,面層嘅鏡面朱古力做得平整幼滑,最畫龍點睛嘅喺內裡加入埋榛子粒
,口感得以升多兩級。伴碟嘅焦糖漿,豈非裝飾咁簡單,將蛋糕再沾少少焦糖漿,將濃郁香甜嘅味道再提升多一個層次,點可以唔超推介
特濃朱古力榛子蛋糕
兩件蛋糕夾埋都只喺區區$47(晌市區出面食一件有質素嘅都要四十啦),就試到食材嘅配搭,店主嘅手勢,創作嘅心思,再入嚟長洲嘅話,會再支持「師妹」囉
$24 (Other)