2018-02-09 1166 views
臨近新年,好多食肆都高朋滿座,限時限刻, 令我呢啲成日隨意出街食嘅有壓力, 唔敢去啲要book枱嘅地方食,但又唔想食連鎖店快餐。 今日放工就去咗呢一間一向評價高嘅米芝蓮食肆食個招牌清湯腩。提起清湯腩,自從三四年前行完維園年宵跟手經過天后嗰間x姐清湯腩, 佢畀咗個好肥嘅,有肥膏黐實腩邊的河粉俾我之後, 就再同清湯腩無緣, 今次係我朋友保證一定好食我先再試。入到嚟嘅裝修都比較有情懷, 叫左一人餐有嘢飲,有飯,有小食,有菜,清湯腩,都係88蚊。另外單叫一個細嘅清湯腩38蚊, 相當街坊街。套餐嘅清湯腩分享比較細,白飯好大碗,菜新鮮。 清湯腩做法需時,要慢火將牛肉煮出清湯腩,熬湯幾小時,熄火焗過夜,翌日再用慢火熬1小時, 全部都係心機時間。腩肉瘦得黎好香牛肉味, 但個人認為清湯腩嘅靈魂就係嗰個蘿蔔上面,而新仙亦豪不吝嗇,給了兩大舊,鮮甜非常。小食一份供1人用足夠,最愛青椒釀魚蓉。飲品方面叫特飲凍蜂蜜薑薏米水,加了6蚊。飲品內有薑粒及薏米但飲管太幼,經常click住。朋友的細清湯腩河,蔥另放匙羹上,腩肉約8塊,蘿蔔2大舊,絕對對得起這價錢。另見好多人叫咖哩牛腩,雖不清楚哪咖哩是日式甜的還是中東式的

清湯腩套餐

跟餐小食

細清湯腩河

另見好多人叫咖哩牛腩,雖不清楚哪咖哩是日式甜的還是中東式的,就留待下次試試。

清湯腩套餐
細清湯腩河