2022-05-29 109 views
「何蘭正」位於中環蘭桂坊,佢係一間非常有特色嘅Cafe,由樓下望上去就見到一幅超有霸氣嘅畫像,就知係一間打卡極高嘅餐廳,好耐之前佢仲喺地舖,依家搬左上2樓,氣氛一樣咁輕鬆,鋪面勁闊落,空間感十足,座位之間既私隱度比坊間cafe高,好多懷舊嘅元素亦都加入咗,就好似舊式茶記嘅制服同埋枱咁,今日就嚟試吓佢嘅中西合璧嘢食先💪🏻💪🏻前菜方面我哋嗌咗個🥔法式幼滑薯蓉,松葉蟹肉,雞油花雕,賣相睇落去好似蒸水蛋咁,但其實面頭有滿滿嘅蟹肉,而下面就係薯蓉,佢個味幾特別,平時食嘅薯蓉都會係差唔多味,但佢呢個食落又有啲酒嘅味,真係唔錯,雖然係有雞油喺裏面,但完全冇肥膩嘅感覺👍🏻👍🏻👍🏻主菜方面佢可以加餐湯,嘢飲或者甜品,其中一個餐就加咗個餐湯,餐湯睇落去好似魚蛋咁,但其實佢係豆卜嚟,咬落去第一啖已經吸收晒湯嘅精華,湯底方面飲得出係有櫻花蝦嘅味道,好濃郁😋😋主菜方面叫咗一個好出名嘅🐷24小時慢烤伊比利亞叉燒,豬油撈飯,日本溫泉蛋,韓國紫菜,成個飯好豐富,佢啲珍珠米係粒粒分離,豬油撈飯可能個個都會食過,但係燒汁豬油撈就唔係度度有,質感唔錯,重點係佢舊叉燒切到細細份,容易入口,肥瘦均勻,肉質爽嫩,絕對唔韌,可能係

主菜方面叫咗一個好出名嘅🐷24小時慢烤伊比利亞叉燒,豬油撈飯,日本溫泉蛋,韓國紫菜,成個飯好豐富,佢啲珍珠米係粒粒分離,豬油撈飯可能個個都會食過,但係燒汁豬油撈就唔係度度有,質感唔錯,重點係佢舊叉燒切到細細份,容易入口,肥瘦均勻,肉質爽嫩,絕對唔韌,可能係慢煮嘅關係,肉汁鎖住喺裏面,一啖飯一嚿叉燒加埋側邊嘅配菜,味道都特別唔同🤤🤤🤤

另外一個主菜就嗌咗份🍔漢堡包美極煎封龍躉魚柳,胡麻醬漬涼瓜,焦糖醬油茄汁,薯條,我想講佢呢個配搭真係出乎意料,入面厚厚嘅龍躉魚柳煎得香口,魚肉爽口超新鮮,魚嘅鮮味勁濃厚,佢嘅醬汁幾特別,又唔似燒烤醬,甜甜酸酸咁,好難形容,真真正正入面嘅餡料多到瀉,配菜都好新鮮,特別加入咗甜酸菜,令到成個漢堡好突出,薯條嘅醬汁有兩款,原來除咗茄汁仲可以有其他醬料配搭,一句講晒,正👍🏻👍🏻👍🏻

🧇佢啲甜品樣樣都想食,呢一份就係格子鬆餅,中式甘蔗年糕,是日風味,是日風味應該係個芝麻雪糕,因為佢個雪糕係冇得揀味嘅,鬆餅都好大份,當搵緊個年糕喺邊度嘅時候,店員話係釀左係裏面,的確有驚喜,外脆內軟嘅鬆餅係朱古力味再配上煙韌年糕,口感一流,仲要有焦糖香蕉嘅配搭,甜品黎計呢款都唔算好甜,不錯不錯😆😆

☕️飲品方面就叫咗兩杯Flat White,佢哋仲有果味同堅果味俾你揀,我哋各嗌咗一杯,果然兩杯飲落有好大分別,首先咖啡味超濃,果味嗰杯飲落去有鮮果香味,而堅果味嗰杯會比較苦少少,但佢堅果嘅味係好似慢慢滲出嚟咁😍😍
所以一定要嚟試下咁特別既菜式啦👍🏻👍🏻👍🏻