餐廳以舊香港為主題裝飾🇭🇰✅環境有得打卡📸(舊式鐵閘 • 霓虹燈 • 天下太平牆 • 吊扇...) ✅野食 / 野飲好味😋,除左餐牌上既款式,仲有𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐧𝐮✅店員們服務又好好全部都👍🏻𝐇𝐨 𝐋𝐨 𝐉𝐞𝐧𝐠🥰~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯配日本溫泉蛋 • 韓國紫菜 • 紅洋蔥漬及大豆芽 ($188)伊比利亞叉燒🐷每舊都好厚切,慢煮又唔會乾,啖啖肉好爽😌飯底加左豬油已經勁香😳,再撈埋蛋黃汁💛口感滑滑😚仲有勁多配菜,好似食緊韓國拌飯咁,勁豐富惹味🤤大王🤴🏻話係佢食過最好味既叉燒飯😎. ▪照燒五花肉漢堡包 配吉列炸蝦餅 • 蜜糖芥末醬及是日沙律 ($138)依個𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫勁高身🍔,五花肉🐷 • 炸蝦餅🦐都係勁厚🤌🏻而且包體仲係烘脆左表面💫配埋蕃茄🍅 • 菜🥬 • 甜甜蜜糖芥末醬🍯,可減低少少油膩感。旁邊沙律加左日式芝麻醬🥗.▪花生朱古力甘納許 配醬漬熱帶水果醬及粟米片炸煨蕃薯雪米糍 ($118)之前食過既炸雪米糍都係多層炸漿皮,而依款就係再沾滿粟米碎片✨令外層脆上加脆💥糯糯雪米糍皮 • 冰凍雪糕,
餐廳以舊香港為主題裝飾🇭🇰
✅店員們服務又好好
全部都👍🏻𝐇𝐨 𝐋𝐨 𝐉𝐞𝐧𝐠🥰

伊比利亞叉燒🐷每舊都好厚切,慢煮又唔會乾,啖啖肉好爽😌
飯底加左豬油已經勁香😳,再撈埋蛋黃汁💛口感滑滑😚
仲有勁多配菜,好似食緊韓國拌飯咁,勁豐富惹味🤤
大王🤴🏻話係佢食過最好味既叉燒飯😎

而且包體仲係烘脆左表面💫
旁邊沙律加左日式芝麻醬🥗
照燒五花肉漢堡包 配吉列炸蝦餅

令外層脆上加脆💥糯糯雪米糍皮 • 冰凍雪糕,口感更豐富😝
醬漬熱帶水果醬,酸酸甜甜,整體唔會過甜😙
花生朱古力甘納許
花生朱古力甘納許

▪️野飲
咖啡 / 無啡類 / 生果 / 𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬 / 𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬/ 有酒精 / 無酒精...,想飲咩都有🤩
鍾意飲啤酒既朋友可以試下本地 • 外國手工啤(好多選擇)🍻
▪鹹梅西瓜沙冰 ($68)
估唔到加上🤏🏻少少鹹梅粉,輕輕吊下味,飲落多左重層次,唔會得甜味🍉
鹹梅西瓜沙冰

▪越式椰子咖啡沙冰 ($68)
椰子香🥥 • 咖啡香☕️都好出,冇搶大家風頭
越式椰子咖啡沙冰

🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
🔺店員們服務勁好💯主動推介 / 介紹野食,而且好熟悉每道菜既特式,講解詳細。又主動拎𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞俾我地🫶🏻
🔺記得要嘟𝐌𝐞𝐧𝐮第𝟏頁個𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞📱睇埋𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐧𝐮,有廚師推介既主菜 / 粉麵👨🏻‍🍳

鹹梅西瓜沙冰
  • 照燒五花肉漢堡包
2024-03-02 2457 views
一聽餐廳名叫「何蘭正」,就知道係玩搞鬼不一樣的 fusion 菜!今年度小弟的生日飯,這餐感謝「恆記」舊同事「梁高經」百忙中抽空出來吃午餐做東。我們周不時都聽到粗口。用於不合適的場面,自然會尷尬;若一大班朋友圍著吹水,卻不能缺一兩句的問候語助慶,情緒可能會更高漲,更有親切感 XD「何蘭正」算不算是比較 mild 的粗語諧音?今天可以光明正大把粗魯語言吃進肚。舖頭算易找,就在蘭桂坊頂頂,「藝穗會」旁邊:餐廳以舊式香港為主題,穿插不同外國食材作出 fusion 菜式。港式味道的招牌文字,用大燈泡圍著:內部裝潢我覺得蠻有特色,令人感到輕鬆和開心,加上大型玻璃陽光透進來,中午時份光猛有朝氣:雪櫃有不同的香港品牌手工啤酒,也是這裡一大賣點:其餘搞鬼的雞尾酒,選擇目不暇給,成幾版 Menu 都係:中午未有氛圍想喝 cocktail,開了一支冰凍白酒,加洲「Chardonnay」HK$400 用來配襯主食:這裏午餐和晚餐的菜式應該大同小異,都是看 main menu,我們點了兩個主菜互相分享。「24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯|日本溫泉蛋|紅洋蔥漬|大豆芽|韓國紫菜」HK$188黯然銷魂飯的

舖頭算易找,就在蘭桂坊頂頂,「藝穗會」旁邊:
雪櫃有不同的香港品牌手工啤酒,也是這裡一大賣點:
其餘搞鬼的雞尾酒,選擇目不暇給,成幾版 Menu 都係:
黯然銷魂飯的 2.0,菜式食材已「晒冷」地列序在菜名上,混起來吃的美味程度,直達魔鬼級指數!😈
有些食物總會令人感到很治瘉,例如溫泉蛋,流心蛋黃不論看或吃都令人覺得喜愛:
叉燒表面有少許烤焦的痕跡,肉質鬆化、軟腍,帶蜜味香甜,不錯:
唯一敗筆是太肥,真正「半」肥瘦:
吃第一件覺美味,之後就有點滯,最後索性只吃肉不吃肥。
配酸味紅洋蔥及青菜、大豆芽是聰明的配搭,平衡整體油膩度:
紫菜的加入也有加分,令口感更多層次感,反而豬油香就不太吃得出:
最後溫提,這個記得要趁熱吃,放涼了美味度會因油膩起碼減一半。同埋落單可以叫叉燒少肥,那就更理想。
是日粉麵每天不同,今天是「湖南辣椒爆炒開邊去頭有殻老虎蝦 | 本地鮮魷|初榨欖油蒜片炒蝦子粗麵 | 鰹魚忌廉汁」HK$178
集各地之大成 crossover 拼出「Pasta」火花,意大利人看到可能會昏倒到了 😂
整個菜以海鮮貫穿,食材用料上乘是要讚賞的地方。保留蝦殼的老虎蝦經過辣椒洗禮,外焦內爽,辣的程度不算高,香口,連殼都可食埋:
魷魚相信是新鮮貨,肉質彈牙游刃有餘,鮮味:
麵底用了闊身蝦子麵,有些似意大利 Aglio e Olio (蒜油意粉);在鰹魚忌廉汁的包圍下仍覺得爽口,麵底的蝦子亦多,做得好:
廚師也加了不少蔬菜在內配襯,例如翠玉瓜、粟米仔、蕃茄等,整體吃起來少了負擔;加上擺盤用一個鑊仔上,甚為亮眼。
整體我會給予它非常高的評價,值得叫,美味之餘也看得出廚師的心思所在。

本來想叫生日甜品,不過當日午餐實在太飽,最後決定下次再來品嚐。

下次?對,此驚喜餐廳絕對有下次!最後當然要多謝「梁高經」啦,還有忘了合照。下餐我嘅 XD
2024-01-27
$440 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 湖南辣椒爆炒開邊去頭有殻老虎蝦 | 本地鮮魷|初榨欖油蒜片炒蝦子粗麵 | 鰹魚忌廉汁
  • 24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯|日本溫泉蛋|紅洋蔥漬|大豆芽|韓國紫菜
呢間fusion菜真係超級推薦‼️二訪依然有水準~ 晚晚爆場建議提早book位 🫡📍西班牙黑毛豬叉燒配黃金饅頭依家餐廳嘅「叉燒」係必食🫶🏻係勁厚肉同埋juicy🙌🏻 唔係瘦叉嗰種柴口感肉質好淰 配個醬甜甜酸酸 幾開胃饅頭都好脆身 一啖過好正❤️📍24小時慢煮叉燒配日本溫泉蛋•香蔥豬油飯肥死必叫系列~個飯簡直係精華😎好香好夠味仲有其他配菜:芽菜、紅洋蔥漬、炒菇、茄子芽菜用麻油撈過 好香🤪紅洋蔥漬 酸酸地開胃 解肥膩叉燒係肥瘦適中 仲要超級腍身😝連埋蛋再撈飯 不得了🉐📍澳洲和牛臉•煎豬粉腸及腸粉重口味之選~腸粉用沙嗲汁去煮 真係好濃味✨沙嗲汁入面有粒粒花生🥜和牛臉肉係好嫩口🐮滿滿骨膠原 食落會有啲”張口”🤣腸粉mix粉腸 真係好special📍中國白腐乳•法國白芝士焦糖燉蛋Cream brûlée食落比較creamy腐乳味唔算好重 整體幾好食😋無花果醬值得一試 加埋啲莓食 無咁膩~麵包有加煉奶 甜甜地🥹單食or 點燉蛋食都ok!📍芝麻花生湯圓擺明係甜品名 但原來Cocktail嚟🤣面頭有好厚好香既花生味泡🥜花生cream係自製 自己磨👍🏻下面就係芝麻底既whiskey有粒白玉suggest點埋
呢間fusion菜真係超級推薦‼️

饅頭都好脆身 一啖過好正❤️

📍24小時慢煮叉燒配日本溫泉蛋•香蔥豬油飯
肥死必叫系列~
個飯簡直係精華😎好香好夠味
仲有其他配菜:芽菜、紅洋蔥漬、炒菇、茄子
芽菜用麻油撈過 好香🤪

腸粉mix粉腸 真係好special

📍中國白腐乳•法國白芝士焦糖燉蛋
Cream brûlée食落比較creamy
腐乳味唔算好重 整體幾好食😋
無花果醬值得一試 加埋啲莓食 無咁膩~
麵包有加煉奶 甜甜地🥹
單食or 點燉蛋食都ok!

📍芝麻花生湯圓

味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂 : 8/10
  • 芝麻花生湯圓
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒
何蘭正 @holanjeng 📍:中環雲咸街29號LKF29 2樓🚗:中環地鐵D1出口 步行5分鐘📞:+852 2342-2224💲:~HKD450/head for dinnerFood quality✔️:Poached Squid、Pluma 290g、Sp Hanger Tender 290g、Churro、Coconut Smoothie、Sour Orange、Summerbock👌🏼:Fresh Lime Soda、Cabbage、Sp Lamb Rump 230g總結:😋係一間好出色嘅中西fusion餐廳 完美將中菜嘅精華融入喺西餐度 成餐無伏仲要不斷有驚喜絕對值得一試再試💋😋試咗佢三款肉 牛豬同羊 牛同豬都好出色 相對羊就普通啲 Hanger Tender係西班牙封門柳 煎和牛牛舌芯配xo醬濃雞汁 配菜有薯蓉同鸜斗白菜 肉質鬆軟封門柳近肉臟關係所以牛味濃郁 叫咗五成熟剛剛好 三款中肉質最鮮美👍🏼😋 Pluma係伊比利亞烤西班牙七成熟嘅黑毛豬梅柳 配埋辣肉腸青蒜苗薯蓉 雖然pluma好稀有 亦被喻為豬界和牛 但食落好食嘅但覺得有點過譽 仲放喺✔️係因為佢嗰蒜苗薯蓉非常好食
何蘭正 @holanjeng
📍:中環雲咸街29號LKF29 2樓
🚗:中環地鐵D1出口 步行5分鐘
📞:+852 2342-2224
💲:~HKD450/head for dinner

Food quality

總結:

😋 Pluma係伊比利亞烤西班牙七成熟嘅黑毛豬梅柳 配埋辣肉腸青蒜苗薯蓉 雖然pluma好稀有 亦被喻為豬界和牛 但食落好食嘅但覺得有點過譽 仲放喺✔️係因為佢嗰蒜苗薯蓉非常好食 超中式嘅味放喺薯蓉度一點都唔違和 可惜份量太少 比起豬肉 大家都爭住食薯蓉

😋甜品叫咗Churro配粟米白朱古力忌廉同雲尼拿雪糕🍦churro係我食過最好食 非常脆同熱辣辣 配上雪糕一冷一熱 再淋上海鹽焦糖醬真係一流 推薦🙆🏼‍♀️

😋poached Squid係涼拌水煮鮮魷配迷你水牛芝士配泰國袖子肉同油條脆粒 好清新同埋冇喺出面食過咁嘅配搭 很好嘅開胃菜

😋飲品都好出色 試咗Coconut Smoothie 好滑順 仲好重椰香味 又食到一粒粒椰子🥥好飲 另外朋友叫咗Sour Orange同Summerbock都覺得好飲

😋擺放咗好多霓虹燈同𡚒式嘅海報 感覺係似新式衛生有風格嘅大排檔 熱鬧且員工雖然唔係行超好服務但係行好nice同你打成一片 朋友路線 適🈴️帶唔係太想食咁地道嘅外國朋友嚟品嚐下

🤔三蔥煎封羊臀扒配烤花椰菜🥦同腐乳牛油汁 雖然九瘦一肥呈七成熟 但冇咁軟嫩多汁 羊肉都未到香而唔騷

🤔甜美娃娃菜配牛油汁同風乾火腿 食菜好重要所以點都要叫一碟 正常冇咩特別

😨除咗貴都冇咩缺點 不過好食所以可接受 但以呢個定位 坐得有點唔舒服 有點太逼 環境都普通🥲
  • Churros
2023-12-01 3251 views
見到呢個咁顯眼嘅招牌就知道我去左何蘭正啦~餐廳燈光昏暗再配上霓虹光管有種燈紅酒綠嘅感覺日日做到無時停放工黎到花天酒地個人特別relax所以何蘭正特別多酒水你睇下個Drink menu特別厚有多款手工啤揀而且仲有多款用上中式食材或概念嘅cocktails半醉人間好L正呀!我今日就叫左杯芝麻花生湯圓面層係花生味奶泡侍應介紹先飲奶泡食完湯圓再用竹籤搞勻底下芝麻 whiskey fusion奶泡令whiskey更幼滑而且奶味令層次更豐富幾啱女仔飲男朋友呢個檸茶忠粉當然係揀VLT呢杯VLT鮮青檸味突出Vodka味同茶味都夾飲得醉人嘅檸茶又幾正喎!有酒當然有菜北海道刺身帶子薄切配蟲草花金蒜欖油辣椒龍口粉絲沙律,銀蒜米醋汁呢個前菜超開胃!粉絲沙律酸酸的❤️❤️蟲草花為粉絲增加口感爽爽脆脆24小時慢煮伊比利亞叉燒配溫泉,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油飯豬油飯特香!叉燒軟淋外表好似中式叉燒飯但實際係日式叉燒飯先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙嗲汁,西蘭花苗,鐵板先炆後煎豬粉腸腸粉呢個真係有豬腸粉😦食食下先見到睇返菜名真係有喎仲以為係腸粉別稱沙嗲汁同煎到脆脆嘅腸粉好夾和牛臉軟淋入味甜品好有驚喜手製五仁流心朱古力煎堆,港式
見到呢個咁顯眼嘅招牌
就知道我去左何蘭正啦~

餐廳燈光昏暗

幾啱女仔飲

男朋友呢個檸茶忠粉當然係揀VLT
呢杯VLT鮮青檸味突出
Vodka味同茶味都夾
飲得醉人嘅檸茶又幾正喎!

有酒當然有菜

呢個前菜超開胃!
粉絲沙律酸酸的❤️❤️

仲以為係腸粉別稱
沙嗲汁同煎到脆脆嘅腸粉好夾
和牛臉軟淋入味

甜品好有驚喜
手製五仁流心朱古力煎堆,港式奶茶忌廉及楓糖合桃雪糕
流心朱古力煎堆外脆內糯好好味❤️
楓糖合桃雪糕香甜同滑滑嘅奶茶忌廉好夾
呢道甜品記得share!
齊齊分,少食多滋味👍
2023-11-25
2024-05-09 0 views
有冇喺中環嘅朋友呀?荷蘭正呢間餐廳就係位於中環熱鬧嘅地段上嚟飲杯嘢🍹打卡📸或者食飯都係不錯嘅選擇我自己已經嚟過兩次㗎啦佢哋成日會轉Menu所以一定唔會食到你悶而且每個餸都係好有心思嘅配搭留港消費券你一定要過嚟試吓呀👍🏻我哋兩個人食咗大約$600Order:🍉鹹梅西瓜沙冰🥥椰青龍井冷泡茶🐷西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片🥩24小時頂級澳洲M6牛小排叉燒配蒸石磨陳村粉🍨白芝士白腐乳法式焦糖燉蛋配西班牙鬆脆包
有冇喺中環嘅朋友呀?
荷蘭正呢間餐廳就係位於中環熱鬧嘅地段

🐷西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片
🥩24小時頂級澳洲M6牛小排叉燒配蒸石磨陳村粉
🍨白芝士白腐乳法式焦糖燉蛋配西班牙鬆脆包
Dinner
𝑃𝑒𝑟𝑓𝑒𝑐𝑡 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑒 𝑡𝑜 𝑐ℎ𝑖𝑙𝑙 𝑜𝑢𝑡 𝑎𝑓𝑡𝑒𝑟 𝑤𝑜𝑟𝑘!! 𝐻𝑖𝑔ℎ-𝑞𝑢𝑎𝑙𝑖𝑡𝑦 𝑓𝑜𝑜𝑑 . 𝑊𝑒𝑖𝑟𝑑, 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚𝑒𝑙𝑦 𝑙𝑜𝑛𝑔 𝑛𝑎𝑚𝑒 𝑜𝑓 𝑑𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠😂 𝑏𝑢𝑡 𝑡ℎ𝑒𝑦 𝑡𝑎𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑙𝑦 𝑤𝑒𝑙𝑙 & 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙.😝 𝑯𝒐 𝑳𝒂𝒏 𝑱𝒆𝒏𝒈!!!😎港式Fusion菜打卡餐廳😆 野食高質,每道都有驚喜!! D菜式,Cocktails幾有新意😍,但又出奇地夾!!S͇m͇a͇l͇l͇ ͇P͇l͇a͇t͇e͇🌟1️⃣ 𝘿𝙚𝙚𝙥 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙞𝙣 𝘼𝙧𝙤𝙢𝙖𝙩𝙞𝙘 𝙎𝙖𝙣𝙙 𝙂𝙞𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧沙薑風味脆香雞翼🌟2️⃣ 𝙋𝙤𝙖𝙘𝙝𝙚𝙙 𝙇𝙤𝙘𝙖𝙡 𝙎𝙦𝙪𝙞𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 𝙞𝙣 ” 𝙎𝙞𝙘𝙝𝙪𝙖𝙣 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙎𝙩𝙮𝙡𝙚”, 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘽𝙪𝙛𝙛𝙖𝙡𝙤 𝙈𝙤𝙯𝙯𝙖𝙧𝙚𝙡𝙡𝙖, 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙋𝙤𝙢𝙚𝙡𝙤 ”𝙣” 𝘾𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙎𝙩𝙞𝙘𝙠 𝘾𝙧𝙤𝙪𝙩𝙤𝙣𝙨涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士,泰國柚子肉及老油條脆粒M͇a͇i͇n͇ 🥘 🌟3️⃣ 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙁𝙖𝙩 𝙍𝙞𝙘𝙚 豬油撈飯🌟4️⃣ 𝘼𝙪𝙨𝙩𝙧𝙖𝙡𝙞𝙖 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝘽𝙚𝙚𝙛 (

S͇m͇a͇l͇l͇ ͇P͇l͇a͇t͇e͇

M͇a͇i͇n͇ 🥘
🌟3️⃣ 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙁𝙖𝙩 𝙍𝙞𝙘𝙚
豬油撈飯

🌟4️⃣ 𝘼𝙪𝙨𝙩𝙧𝙖𝙡𝙞𝙖 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝘽𝙚𝙚𝙛 (Dinner Special)
澳洲和牛

D͇e͇s͇s͇e͇r͇t͇ 🍨
🌟5️⃣ 𝘾𝙤𝙧𝙣 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚| 𝙏𝙖𝙗𝙖𝙨𝙘𝙤 𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝘾𝙤𝙢𝙥𝙤𝙩𝙚| 𝙔𝙪𝙯𝙪 𝙎𝙤𝙧𝙗𝙚𝙩| 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝙋𝙤𝙥𝙘𝙤𝙧𝙣
香濃粟米巴斯克芝士蛋糕|辣椒仔漬芒果粒| 日本柚子雪酪|焦糖爆谷

🌟6️⃣ 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘽𝙧û𝙡é𝙚|𝙏𝙝𝙞𝙘𝙠 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩| 𝙈𝙞𝙭𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨| 𝙂𝙞𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙋𝙤𝙢𝙚𝙡𝙤 𝙈𝙖𝙧𝙢𝙖𝙡𝙖𝙙𝙚
煨番薯焦糖燉蛋|牛油厚多士|綜合野莓|薑味柚子果醬

H͇.͇K͇.͇ ͇C͇o͇c͇k͇t͇a͇i͇l͇s͇ 🍸
🌟7️⃣𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙞 ( 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙬𝙝𝙞𝙨𝙠𝙚𝙮 / 𝙋𝙚𝙖𝙣𝙪𝙩 𝙁𝙤𝙖𝙢)

H͇a͇p͇p͇y͇ ͇D͇r͇i͇n͇k͇s͇͇ 🍻
(*Orders from 4 Shots up )
8️⃣ 𝘿𝙧𝙖𝙜𝙤𝙣 𝙗𝙚𝙖𝙧𝙙
煨番薯焦糖燉蛋
香濃粟米巴斯克芝士蛋糕
  • 24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯
創意無限的特式fusion菜「何蘭正」🍹@holanjeng 藏身於蘭桂芳旁的「何蘭正 」以懷舊港風作主題,用霓虹燈拼成「何蘭正」跟「鬼佬涼茶」的招牌相當搶眼,成為人人打卡的焦點所在,玩味十足,環境闊落舒適,很適合三五成群聚餐暢飲🍻餐廳的特式fusion餐牌會不定期更新,餐廳經理Yan更細心講解每一道菜式並作出推介,全部員工都很風趣親切有禮。前菜肥瘦適中的西班牙黑毛豬叉燒烤至表面焦脆,肉質軟腍配上薄薄一片香甜的菠蘿減少膩感,再加上酸酸甜甜的蟹籽甜酸汁放上香脆可口的黃金饅頭上,意外的清爽開胃。踏入三月才換上的新餐牌,馬上被女生最適合、有補氣養身之效的薑母九層塔花雕雞湯煮豆卜所吸引,香濃的花雕酒香加上九層塔輕輕提味,湯頭不油也不嗆口,入口鮮甜溫潤,4大隻肥美的台山肥蠔、滿滿一窩爽口彈牙的鮮魷、煮至軟腍入味的豆卜加上龍口粉絲吸飽吸滿香濃雞湯的精華,一不小心就連粉帶湯都吃飽喝光了🤭超滿足!最期待的甜品手製五仁流心朱古力煎堆,口感不像一般煎堆煙韌但有咬口,切開新鮮滾熱辣的煎堆裡面的朱古力帶輕微流心,味道有點像金莎朱古力,再沾上口感軟滑清爽的青檸椰子忌廉、入口香滑醇厚的咖啡雪糕,冰火交融,食過翻尋

最期待的甜品手製五仁流心朱古力煎堆,口感不像一般煎堆煙韌但有咬口,切開新鮮滾熱辣的煎堆裡面的朱古力帶輕微流心,味道有點像金莎朱古力,再沾上口感軟滑清爽的青檸椰子忌廉、入口香滑醇厚的咖啡雪糕,冰火交融,食過翻尋味❤️

當日的special drinks薑味龍鬚糖風味甜品酒,Yan即席點火燒酒,然後將燒熱了的Rum酒淋上椰子花生杏仁糖跟薑味雪糕上,稍稍攪拌就已完美融合,神還原了龍鬚糖的味道;至於蜜桃軟糖西瓜成人沙冰就是相對較易入口的一款帶有夏日風情的調酒,清甜的西瓜汁配搭vodka🍹

- 西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片,蟹籽甜酸汁及黃金饅頭
- 薑母九層塔花雕雞湯煮豆卜,龍口粉絲煮台山肥蠔及本地鮮魷
- 手製五仁流心朱古力煎堆 配 青檸椰子忌廉及香濃咖啡雪糕
- 薑味龍鬚糖風味甜品
- 蜜桃軟糖西瓜成人沙冰

Dinner
  • 薑母九層塔花雕雞湯煮豆卜,龍口粉絲煮台山肥蠔及本地鮮魷
  • 手製五仁流心朱古力煎堆 配 青檸椰子忌廉及香濃咖啡雪糕
2024-04-12 53 views
何蘭正 好L正! 🤣🤣🤣如果夜晚去飲酒🍻 應該好好feel !!!24小時慢烤伊比利亞叉燒| 豬油撈飯 |日本溫泉蛋 | 紅洋蔥漬|大豆芽|韓國紫菜叉燒煮得好入味好淋好好食 宜家諗起都覺得好香口!個飯本身有豬油同豉油裡面!食法就好似 韓式拌飯咁撈埋嚟食川味烤西班牙黑毛豬肋骨|蒜香牛油煎帶子|肉汁燉薯仔帶子剛剛好夠軟熟,好香蒜蓉味,唔會太乾身!而豬肋骨好淋,輕鬆一刀切落去,食落都唔韌好入味! 反而薯仔可以加多少少調味會更好!茜啡利上層係齋啡,底層係芫荽汁!想講有驚喜‼️‼️‼️ 超有芫荽味!!但飲落又好fresh!!!!可能齋啡中和咗d味😂 一啲都唔突兀! 想試新野可以try try ! 雲呢拿棕樹糖冰咖啡有三層Layer:第一層係咖啡冰塊;第二層係雲呢拿;第三層係棕樹糖漿好香雲呢拿味,飲落似焦糖椰子咖啡!中意少少甜既朋友可以試下雞蛋仔窩夫|中式甘蔗年糕|是日風味 當日是楓糖合桃雪糕🍦!雞蛋仔上面係開心果忌廉,然後食落去煙煙韌韌咁雞蛋仔仲有d脆度係度!好驚喜!以為擺耐咗會係淋曬果隻!而且甜度剛剛好 😽 果然係signature dessert!雪糕係有開心果粒on top,然後裡面有一粒粒合桃

何蘭正 好L正! 🤣🤣🤣
如果夜晚去飲酒🍻 應該好好feel !!!

叉燒煮得好入味好淋好好食

宜家諗起都覺得好香口!
個飯本身有豬油同豉油裡面!
食法就好似 韓式拌飯咁撈埋嚟食

川味烤西班牙黑毛豬肋骨|蒜香牛油煎帶子|肉汁燉薯仔
帶子剛剛好夠軟熟,好香蒜蓉味,唔會太乾身!
而豬肋骨好淋,輕鬆一刀切落去,
食落都唔韌好入味!
反而薯仔可以加多少少調味會更好!

茜啡利
上層係齋啡,底層係芫荽汁!
想講有驚喜‼️‼️‼️
超有芫荽味!!但飲落又好fresh!!!!
可能齋啡中和咗d味😂 一啲都唔突兀!
想試新野可以try try !

雲呢拿棕樹糖冰咖啡
有三層Layer:
第一層係咖啡冰塊;
第二層係雲呢拿;
第三層係棕樹糖漿
好香雲呢拿味,飲落似焦糖椰子咖啡!
中意少少甜既朋友可以試下

雞蛋仔窩夫|中式甘蔗年糕|是日風味
當日是楓糖合桃雪糕🍦!
雞蛋仔上面係開心果忌廉,
然後食落去煙煙韌韌咁
雞蛋仔仲有d脆度係度!
好驚喜!
以為擺耐咗會係淋曬果隻!
雪糕係有開心果粒on top,
然後裡面有一粒粒合桃碎,
食落好正勁香焦糖味!

整體來說都好有水準

中環多好嘢食就係人都知🍴但要搵真正好vibe既真係唔容易🧫呢次黎左荷蘭正🍸聽個名就知唔簡單港式茶餐廳嘅裝修🇭🇰看似茶餐廳Menu但嘢食完全超出咗茶餐廳嘅水準 Cocktails名同食材都用返地道嘅稱呼同材料睇落去就知老闆用咗好多心機✨-頭盤 —— Starter西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片🍍蟹籽甜酸汁及黃金饅頭認真點估到叉燒可以做呢個水準🐷中間夾咗塊菠蘿簡直畫龍點睛(冇誇張)個底墊左件炸到好香嘅饅頭💕開胃開胃🤤主菜 —— Main course焦糖醬油煎封澳州M9和牛肉眼(五成熟)配煎荷包蛋🍳將冰糖炒糖色至焦糖化後加入頭抽熬煮成既特製醬油超香🤍高脂肪既肉眼加上焦糖醬油,附帶各種配菜平衡牛扒既油膩🥩甜品 —— Dessert桂林金桂花蜜燉比利時啤梨 🍐呢個甜品本來就好少地方食到配埋馬蹄肉、豆漿奶凍 同豆腐雪糕🍦味道醇香完全無苦澀味💕大推薦Cocktails我哋叫咗芝麻花生湯圓🍡嘿嘿 係唔係估唔到佢係Sesame whisky 配peanut foam呢?呢間係我近期食過最menu特別嘅餐廳🍸
中環多好嘢食就係人都知🍴

睇落去就知老闆用咗好多心機✨

頭盤 —— Starter
西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片🍍蟹籽甜酸汁及黃金饅頭
認真點估到叉燒可以做呢個水準🐷
中間夾咗塊菠蘿簡直畫龍點睛(冇誇張)
個底墊左件炸到好香嘅饅頭💕開胃開胃🤤

主菜 —— Main course
焦糖醬油煎封澳州M9和牛肉眼(五成熟)
配煎荷包蛋🍳
將冰糖炒糖色至焦糖化後加入頭抽熬煮成既特製醬油超香🤍
高脂肪既肉眼加上焦糖醬油,附帶各種配菜平衡牛扒既油膩🥩

甜品 —— Dessert
桂林金桂花蜜燉比利時啤梨 🍐
呢個甜品本來就好少地方食到
配埋馬蹄肉、豆漿奶凍 同豆腐雪糕🍦
味道醇香完全無苦澀味💕大推薦

Cocktails我哋叫咗芝麻花生湯圓🍡

呢間係我近期食過最menu特別嘅餐廳🍸
2024-04-07 36 views
I've been to this place several times, and it's always crowded. Recommend booking in advance.🌱🥃 Sesame Mochi Cocktail $125With sesame whiskey and homemade peanut foam 😋 It gives a dessert-like sensation 🥰 The staff recommended first tasting the peanut-flavored foam and then stirring the whiskey with a bamboo stick. After stirring, the entire cocktail has a very smooth texture.
🌱
🥃 Sesame Mochi Cocktail $125

一入到餐廳已經感受到嗰個氣氛🐷成個感覺就好似入咗幾十年前嘅一間香港餐廳淨係嗰幾個大大個嘅霓虹燈牌已經好加分❣️而且無論係成間餐廳嘅裝修 定係啲細節位都做得好好除咗啲霓虹燈之外 牆上面嘅掛飾 天花板上面嘅燈 枱枱凳凳 全部都係超級對應香港以前啲餐廳嘅vibe🤓就連佢哋嘅餐巾都印個 正 字落去😂餐牌就好似以前啲茶樓嘅餐紙咁樣 感覺上係想做到嗰種類似嘅效果而佢哋嘅碗都係用雞公碗 食叉燒飯用雞公碗😙好似食緊黯然銷魂飯咁..🤣原來佢哋最近仲轉左一個Menu 所以菜式方面係有所更新就算之前嚟過都可以嚟試吓佢哋嘅新Menu加上佢哋嘢食同環境都咁高質 真心 小編會再返兜!.🐷油封美國牛舌尖 川味烤西班牙黑毛豬肋骨配時令蔬菜 法式白汁牛舌肉醬及牛油蜜糖焗甜薯冇諗過份量咁多 啲牛肉肉質好鮮嫩個Ribs 亦都好多肉 同埋都幾好切 唔會黐住啲骨醬料係甜甜地嘅 都幾惹味🫶🏻.🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯 配 日本溫泉蛋,韓國紫菜,紅洋蔥漬 及 大豆芽Slow Cooked 24 Hours Iberico Char-siu pork fat rice served w/63°C egg, Korean se

一入到餐廳已經感受到嗰個氣氛🐷

而佢哋嘅碗都係用雞公碗 食叉燒飯用雞公碗😙
好似食緊黯然銷魂飯咁..🤣

原來佢哋最近仲轉左一個Menu 所以菜式方面係有所更新
就算之前嚟過都可以嚟試吓佢哋嘅新Menu
加上佢哋嘢食同環境都咁高質 真心 小編會再返兜!

冇諗過份量咁多 啲牛肉肉質好鮮嫩
個Ribs 亦都好多肉 同埋都幾好切 唔會黐住啲骨
醬料係甜甜地嘅 都幾惹味🫶🏻
Slow Cooked 24 Hours Iberico Char-siu pork fat rice served w/63°C egg, Korean seaweed, pickled red onion and bean sprouts

呢個就好似平時嘅黯然銷魂飯高配版
首先佢哋啲叉燒唔會好似燒味舖嗰啲咁樣諧霎霎
中間仲有隻好香嘅溫泉蛋 拮開佢撈埋落去個豬油撈飯都超香
仲有啲韓國紫菜等等嘅配料作為配菜
有一種食緊石鍋拌飯嘅錯覺
有香港嘅叉燒同埋豬油撈飯、日本嘅靚蛋、韓國嘅紫菜等等
所以小編有少少覺得呢一個真係好似聯合國咁樣
🐷北海道粟米朱古力甘納許 配 焦糖椰汁煮菠蘿及法式燉蛋雪糕
Hokkaido corn chocolate ganache w/caramelized coconut milk pineapple & crème brulee ice-cream
呢個甜品都幾有誠意 首先就係佢有一個好香嘅甘納許 粟米味喺香到小編冇諗過嘅咁濃
最特別係上面個雪糕 出邊根本唔會搵到 #焦糖椰汁煮菠蘿及法式燉蛋雪糕
食落去甜甜地 加埋上面嘅焦糖脆脆就真係口感豐富
🐷鳳梨薑茉莉冷泡茶Pineapple Ginger Jasmine Tea
🐷椰青龍井冷泡茶Young Coconut Longing Tea
呢度嘅嘢飲全部都好鬼死正 啲名全部都花過心思去起
小編都大力推薦呢一間餐廳 因為佢哋嘢食同埋環境都好高質
食完嘢仲可以喺餐廳影幾張相 打個靚卡
何蘭正
📍中環雲咸街29號LKF29 2樓
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #中環 #中環好去處 #中環美食
望相你點估到佢都係叫四寶飯。份量好夠,夠晒四個人食,另外當然再有叫小食同飲品啦四寶飯材料十分豐富,一啲都唔手軟飯食得好滋味,豬油好香,啖啖料XD同時環境裝修好有感覺,店員都好好客咁介紹餐單,好啱同朋友嚟chill下
望相你點估到佢都係叫四寶飯。
份量好夠,夠晒四個人食,另外當然再有叫小食同飲品啦
四寶飯材料十分豐富,一啲都唔手軟
飯食得好滋味,豬油好香,啖啖料XD
四寶飯
2024-03-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
四寶飯
2024-03-29 55 views
極具港味茶餐廳玩味風的環境職員極友善 氣氛極chillXO醬海鮮他他 $228(手拆阿拉斯加帝皇蟹肉、北海道刺身級帶子、刺身級三文魚)配三文魚籽及脆炸雲吞皮、西班牙香脆麵包蟹肉、帶子及三文魚的新鮮度和質地都非常出色微妙的鹹香與脆炸雲吞皮的口感形成對比搭配脆麵包都非常夾四川農家麻香土豬肉腸甜醬油煎封澳洲M7和牛牛臀肉配蒸石磨陳村粉 $448麻香土豬肉腸帶著微辣的麻香風味和牛牛臀肉以甜醬油煎封肉質軟嫩多汁陳村粉搭配黑蒜肉汁味道非常豐富送啤酒一流!手製五仁流心朱古力煎堆 配青檸椰子忌廉及香濃咖啡雪糕 $128煎堆外酥內軟朱古力內餡濃郁甘甜青檸椰子忌廉和咖啡雪糕的清新與濃郁相互襯托Local Tap Beer 獅子山下 $85椰青龍井冷泡茶 $68Signature 獅子山下係本地啤酒口味清新 餘味充滿果香椰青龍井冷泡茶帶有淡淡的茶香和椰子的自然甜味
極具港味茶餐廳玩味風的環境
職員極友善 氣氛極chill

XO醬海鮮他他 $228
(手拆阿拉斯加帝皇蟹肉、北海道刺身級帶子、刺身級三文魚)
配三文魚籽及脆炸雲吞皮、西班牙香脆麵包

蟹肉、帶子及三文魚的新鮮度和質地都非常出色
微妙的鹹香與脆炸雲吞皮的口感形成對比

Signature 獅子山下係本地啤酒
口味清新 餘味充滿果香
椰青龍井冷泡茶帶有淡淡的茶香和椰子的自然甜味

2024-03-28 58 views
🔥去蘭桂坊一定會諗起「荷蘭正」,因為真係Ho Lan Jeng 囉!港式懷舊風,有勁多打卡位,重點係野食配搭有創意,每次嚟都有新Menu,包你唔會失望!🐮油封美國牛舌尖、川味烤西班牙黑毛豬肋骨、配時令蔬菜、法式白汁牛舌肉醬、炸美國薯仔牛舌彈牙多汁,而豬肋骨軟腍入味,食晒都冇油膩感,非常推介!🍔照燒五花肉漢堡包、配吉列炸蝦餅、郫縣豆瓣蛋黃醬、是日沙律花肉好肥美,但煎得好香口,加埋蛋黃醬好邪惡!最正係吉列炸蝦蝦餅,外脆蝦肉又彈牙,整體極度豐富,滿足多重口感!🍫雞蛋仔配中式年糕、松露風味70%朱古力忌廉、自家制車厘子醬、香濃瑞士朱古力雪糕雞蛋仔外脆內軟,口感特別出色,配上松露朱古力忌廉、車厘子醬,別有一番風味!🍹兩倍Cocktail各有特色,酸酸甜甜好過癮!芝麻花生湯圓話梅酸波本

🔥

🐮
牛舌彈牙多汁,而豬肋骨軟腍入味,食晒都冇油膩感,非常推介!

🍔
照燒五花肉漢堡包、配吉列炸蝦餅、郫縣豆瓣蛋黃醬、是日沙律

🍫

🍹
兩倍Cocktail各有特色,酸酸甜甜好過癮!
話梅酸波本