2021-09-18 795 views
對印尼菜認識只有印撈的我,發現香港原來有地道高質印尼菜!朋友係銅鑼灣地膽,教我嚟糖街呢間印尼餐廳,估唔到原來在地庫,係咁大間,仲裝修得幾靚。粟米餅好大塊好多粟米,超脆口,煙煙靭靭。酥炸豆腐呢個好似平時食嘅臭豆腐,炸得幾脆口。香辣烤雞Ayam Taliwang職員提醒呢個印尼香辣烤雞超辣,怕我哋食唔到。但係我同朋友本身食得辣,聽完更加想挑戰一下!雞皮上面嘅醬料酸酸辣辣,越食越惹味!係辣得嚟好過癮!印尼醬燒魚 Ikan Bakar Kecap今餐飯最欣賞呢條魚,第一次試用印尼醬料燒嘅魚,魚皮燒得剛剛好,唔會燒得太乾。配嘅醬料好辣,但係辣得嚟好襯燒魚,十分滋味。鍾意食魚嘅我,太遲發現原來印尼醬燒魚係咁出色,仲要只係68蚊,好抵食!印尼特式炒飯炒飯粒粒分明,印尼醬油夠香,隻荷包蛋仲幾靚!椰青去唔到東南亞旅行,唯有嗌番個椰青止下旅行癮。估唔到又幾清甜,最後連椰肉都食埋。原來食印尼菜嘅性價比都幾高,2個人平均每人先百幾蚊,可以嗌倒咁多款小食同特色菜,下次嚟銅鑼灣諗唔到食咩都會再嚟,因為坐得真係幾舒服,又多位。

粟米餅

粟米餅
好大塊好多粟米,超脆口,煙煙靭靭。

酥炸豆腐

酥炸豆腐
呢個好似平時食嘅臭豆腐,炸得幾脆口。

香辣烤雞Ayam Taliwang

印尼醬燒魚 Ikan Bakar Kecap

印尼特式炒飯

印尼特式炒飯
炒飯粒粒分明,印尼醬油夠香,隻荷包蛋仲幾靚!

椰青

• 香辣烤雞