2021-05-08 192 views
👍🏻家鄕足料素裹蒸糉(Jumbo)含蛋奶素,呢隻糉足足有550 g,超大隻而且超足料。糯米好實淨,內裡餡料亦都好爆滿,有:原隻素鮑魚、栗子、綠豆、原隻鹹蛋黃、冬菇、素肉等等。👍🏻台式素肉燥花生糉一隻含蛋奶五辛素,食上去無留意的嘅話仲以為自己真係食緊真粽,幾可亂真!肉燥個味道似到十足十,而且鹹度拿捏得很好!👍🏻傳統素鹹肉糉一隻含蛋奶素,糉裡面選用肥瘦適中嘅素鹹肉,食上黎素肉都可以好有口感,而且帶點肉香味,傳統鹹肉糉相對會油膩一點,而呢款就岩哂健康既我同你。而且裏面仲有少少洋蔥,更加惹味。👍🏻椰香紅荳糉純素,呢款係甜糉,但食落係椰味既甜唔係加糖個種!糯米粉入邊食到椰漿嘅味,紅荳蓉打到好綿融入落糉既裡面,感覺有少少似椰汁紅豆沙嘅味道!👍🏻👍🏻全部蒸出嚟都好有荷葉嘅香,糯米飯好軟熟!💡端午節就黎到,食素/想試下素糉既朋友可以去買返幾隻應節!
👍🏻家鄕足料素裹蒸糉(Jumbo)

👍🏻台式素肉燥花生糉一隻

👍🏻傳統素鹹肉糉一隻

👍🏻椰香紅荳糉

👍🏻👍🏻全部蒸出嚟都好有荷葉嘅香,糯米飯好軟熟!

💡端午節就黎到,食素/想試下素糉既朋友可以去買返幾隻應節!