2016-12-22 177 views
晏就先訂枱晚上都full booking,但可以6點入座食到7點半,剛好屋企人放早可以食6點。4、5點打黎confirm booking4個人食揀左個4人餐,set同散叫價錢相約但可以半價叫4杯飲品,而且想試嘅餸菜都包括在內,另外有甜品,感覺相對抵d。上菜超快,5分鐘就黎第一個餸,之後都keep住好快咁上菜,然後一整個枱面都係餸菜同飲品(好岩相機食先嘅朋友)。侍應好友善,主動話幫我地影相(因為我地好努力咁自拍中),每位態度都好好,服務亦貼心,一上湯打算幫我地分湯。冬蔭公湯係我家必點菜式,而呢間嘅湯非常足料而且正路,有至少兩隻大蝦、香料、秀珍菇等,食料入味,香味濃郁,酸辣兩味剛剛好,大家都好滿意。小食有拼盤同生菜肉粹包,拼盤中最中意炸南瓜;而生菜肉粹包嘅炒肉粹唔似有d店會有「臭豬味」,呢間有將豬肉適當嘅爆鑊同調味,肉粹不會過乾,辛辣中會有微微嘅酸味帶出層次。咖哩軟殻蟹加蒜蓉包最出位嘅係個咖哩同包我諗中意食軟殻蟹嘅人多數食日式料理都會叫炸軟殻蟹,雖然呢度都係炸但由於大部分浸係咖哩,會比較淋身,食落普通,但都有6大舊,量取勝; 而個咖哩係香濃而不辣個種,岩我口味,配菜新鮮,配合起有淡淡甜味;
晏就先訂枱晚上都full booking

冬蔭公湯(細)
拼盤
生菜肉粹包
咖哩軟殻蟹加蒜蓉包最出位嘅係個咖哩同包
我諗中意食軟殻蟹嘅人多數食日式料理都會叫炸軟殻蟹,雖然呢度都係炸但由於大部分浸係咖哩,會比較淋身,食落普通,但都有6大舊,量取勝; 而個咖哩係香濃而不辣個種,岩我口味,配菜新鮮,配合起有淡淡甜味;蒜蓉包講得上鬆脆,最好食要加埋咖哩一齊食,屋企人大讚。

4杯特飲分別係芒果、番石榴、木瓜沙冰同椰汁紅豆冰。番石榴沙冰飲落最raw同清甜,聞到有石榴香;木瓜沙冰略甜。紅豆冰比起茶記/大xx甜度低好多,重點放係椰汁而唔係糖水,椰汁味好香。另外4件糕點略嫌甜度重手左少少。
馬拉盞炒芥蘭、豬手、金邊粉普通,下次黎可以叫通菜同南雞試下。
馬拉盞炒芥蘭
無骨豬手(半隻)
整體好滿意,係元朗一間好值得去、有心機做飲食嘅泰式料理餐廳。

PS.每人大概食左200左右,超級飽

2016-12-21