2018-06-24 115 views
之前已經嚟過,蜀府川鍋食海鮮粥火鍋,覺得蜀府川鍋D食物味道、新鮮度都非常唔錯,只係它位於工廠區,晚上人流較少,加上容易泊車,約朋友聚舊傾計一流。今日嚟見到有新套餐-秘製醬茶鴨就試下新菜式。首先,前菜點了椒麻海哲,分量都足夠二人享用,海哲唔會係切到好幼身,所以食落彈牙有咬囗,而配搭嘅辣麻加上芫茜,味道少許辣,少許麻,剛剛好,有刺激食慾嘅效果,越食越惹味!接着,已經上清炒時蔬,原本覺得咁快上炒菜好似怪怪地,但一碟以為普通嘅白菜仔,又炒得好出色喎!非常夠鑊氣!其實食菜先都好,成日食肉食飽晒,相對食少菜,反而今晚覺得碟白菜仔好好食!跟住食蒜蓉粉絲蒸扇貝,配料非常足,大量蒜蓉我最鍾意,加上扇貝汁嘅鮮味,濕透晒落啲粉絲度,連埋蒸得啱啱好嘅扇貝肉一齊食,真係非常美味!到食豉汁果皮蒸鮑魚,其實好少食鮑魚配豉汁蒸,這樣配搭食落又好新鮮,但略嫌果皮味不足,豉汁味重咗,不過鮑魚本身蒸得好,入口淰滑。再來就是這碟避風塘波士頓龍蝦,第一次食避風塘式龍蝦,蒜蓉炸得非常乾身唔油膩,龍蝦亦是,還能食到佢嘅鮮味、龍蝦肉質結實,啖啖肉,鮮甜、蒜香混為一體、入口濃郁、非常香口美味、值得一食。最後就係這碟醬茶鴨,呢啲咁有特色

最後就係這碟醬茶鴨,呢啲咁有特色嘅嘢真係第一次食!好乾身,啲肉好香做都有油鴨嘅效果但係冇油鴨嘅油膩,鍾意食重口味嘅嘢就真係一流!

甜品綠茶香芋餅,又香柔軟,熱辣辣,甜而不膩。正!