2013-10-20
好耐都無再黎呢度食飯,今次一試,簡直面目全非,野食既質素同埋侍應既水平同剛開業既時候差好遠,難怪星期六夜晚黃金時段,居然重有唔少吉枱,又唔可以怪點解舊年俾米芝蓮整走佢粒星!酸辣湯︰用料尚算可以,基本上應該要有既野裏面都有,唔覺有偷工減料。只可惜既係豆粉既份量重手左,令到成個湯好似一pat野,好似食緊旺角街邊碗仔翅咁。至於味道就非常一般,一D「辣」既感覺都食唔到,可以唔駛叫!小籠包︰如圖所見,賣相認真麻麻,有一舊包重要「塌」左落黎。至於個皮薄就薄喇,但係薄到一夾落去就爛,四隻飽有兩隻都係咁,「咇」晒D汁出黎,認真趕客!嫰雞燴麵︰份量偏少,約一個營多撈麵既size,但味道尚可接受。唯一唔滿意既地方係嫰雞真係少得可憐,保守估計切到絲咁幼既雞加埋一齊可能連一舊切雞飯既雞既size可能都冇,而雞味亦一如所料欠奉,好似用水蒸熟咁,勁難食!海南雞飯︰坦白講,呢個似係油飯加油雞脾多過所謂海南雞飯。油飯尚算可以,但「海南雞脾」就非常一般。雞肉偏肥但完全冇雞味,再加埋本身已經油既油飯一齊食落口,令到入口既感覺油腍腍咁超級唔舒服!紅油抄手︰由於難度唔高,相對黎講呢個餸既「安全度」較大。不過,感覺上似係食「紅
值得一提既係食完飯之後成晚都非常口渴,想必佢地既味精必定異常重手!至於唯一要讚既係當我落左單想改餸之後亞姐都有幫我follow-up,唔係就咁hea我就算。雖然係咁,overall亞姐侍應既態度還雖有待改善,當晚有唔少食物「被送錯枱」,而好多侍應都十問九唔應,好似未訓醒咁!