2018-04-15
因為公司係九龍城附近,不時lunch組隊食泰國菜。但講到可以令我多次回歸的,暫時就係呢間。雖然呢間餐廳過左對面海,但質素絕對不比九龍城的遜色,仲更實惠環境又靚得多。泰國人有明顯職業的分工,無論服務員廚師都係泰國女人,正宗泰菜想揾個男人serve係天荒夜談。泰國蔬菜名有自己的叫法,朋友睇menu話想食豆角。仔細睇上面寫"羊角豆"即是秋葵,我趁機笑佢,點菜要留意。點蒜蓉貴妃苗就無出錯,應該係中國人叫的翡翠苗。這種菜一煮縮水很嚴重,這一碟大概有三盒份量啦。貴妃苗有炸蒜蓉的幫助去除青草味,既有炒菜的滑潤感覺,同時浸著上湯更入味。最後一次食庶蝦,係中學去飲宴的時候。因為要打起蝦膠,而家好多酒樓不再供應。庶蝦源自越南不屬於泰國菜,都係鄰近地區,將佢放入menu好聰明。當你食泰菜辣到出煙,剛好就有甜味食物中和,可以啜幾口甘庶汁。呢度的庶蝦上的蝦膠比正常大三至四倍,一碟份量一點也不少! 巨型的庶蝦最難控制炸的時間,無論中心温度,表皮顏色,內裏肉汁,也恰到好處。切開仍可見蝦肉的纖維,難怪彈口鮮味十足。如果人數少叫庶蝦是一個不錯的選擇,人多要爭就唔好啦~ 一試難忘,彷如尋回小時候的回憶。還有一半超過人客都
巨型庶蝦
還有一半超過人客都點的冬陰功,細碗足夠2人用。材料豐富入面有一隻蝦,仲有草菇香茅紅蔥頭等等。
新泰的菜普遍比其他餐廳辣。我平時食米線5或10小辣,咖哩酸辣粉都ok,但四川辣就不行了。這間泰菜在我接受範圍內,會飲少量水,想點凍飲但又唔係必要,可以作為參考。
比起之前食過既分店,這間椰奶似乎多了一些,但對味道則沒有甚麼影響。
心癮驅使下加單要泰式奶茶,比較價錢相宜的食物,飲品價錢比較貴。
顏色對版,是橙紅色的茶底。茶味沒有泰國名牌老店濃郁,但對香港人來說是可以啦。如果可以加多一款用練奶的泰國奶茶,應該更受歡迎。
大多數的人都點椰子沙冰,份量,吸睛度,性價比更高。
一如以往每次到訪也會試新食物,每次有驚喜之餘水準亦穩定。如果認為九龍城泰菜口味唔太合心意,不妨放工試試這家。