2019-02-19
係佐敦既一個角落裡,有間高級日本鐵板燒,主打高級食材。我同女朋友見依到有個全海膽宴,就專程黎睇下。依個二人海膽杯盛宴盛惠二千,但臨近情人節,又有藉口食好D。S2既筷子可以更換木製筷子頭,乾淨衛生。北海道3點盛盒牡丹蝦又大件又爽口,加上厚切三文魚既肥美同北寄貝刺身既爽脆,配搭唔錯。蟹肉黑醋沙律杯酸酸甜甜,特別在蟹肉似經烘乾,咬落帶質感,有少少脆,同一般蒸蟹起肉既食法有所不同。師傅係燒板上將一塊又一塊既海膽煮成海膽汁,同海參一齊炒到濃稠,配搭有特色,帶濃郁香氣。十層海膽杯係S2既招招牌菜,食材包羅萬有,包括燒白鮫魚脆片、黑魚子、紫海膽、海葡萄、藍鰭吞拿拖羅、三文魚子、白蝦、松葉蟹,同埋墊底既海帶。每一層既食材都要夠新鮮,先唔影響到其他層數既味道,依個海膽杯絕對做得到。師傅又將海膽、松茸、大蝦同多士一齊放係鐵板到燒,最後混成一體。多士香脆、蝦肉鮮甜、松茸味香,再加配獨特海膽汁,回味無窮。甲羅燒底下填滿腦蟹肉同蟹膏,上面鋪了三文魚子、海葡萄、海膽同黑魚子。海膽味道突出,底下蟹膏略咸。龍蝦肉非常結實,非常鮮甜,但係龍蝦上面既海膽芝士醬對我黎講都係咸左D。A5和牛入口即溶,夾住海膽松茸,非常好食。
我同女朋友見依到有個全海膽宴,就專程黎睇下。
依個二人海膽杯盛宴盛惠二千,但臨近情人節,又有藉口食好D。
S2既筷子可以更換木製筷子頭,乾淨衛生。
A5和牛入口即溶,夾住海膽松茸,非常好食。
松茸蜆湯雖然用膠袋燒,但真係非常好飲,非常清,清得黎又充滿蜆既鮮味,岩岩好同之前重口味既海膽菜式中和返,非常特別。
海膽雪糕,新奇有趣,顛覆對雪糕既想像。有D似海鹽雪糕,但係有海膽既。雖然我一時未接受到,但都可以完整食完。值得一試。
紫蘇梅酒同蜜柑酒都兩款甜酒都非常唔錯。由於菜式味道較濃烈,建議搭配甜酒品嚐。