2024-03-12 505 views
因為喜歡依度既格調,所以就早一個月係網站book左星期六12:00既時間為男友慶生。Menu簡單黎講,唔計素食的話其實就有兩款選擇,睇你想飲酒定比貴啲包埋佢signature aka uni同去廚房見識下 ~因為夜晚都會飲酒,所以晏就依餐就揀full amber experience(包廚房體驗)🤠一開始可以揀distilled water or sparkling water,做左功課知無tap water 選擇,所以依$80係焗住比的。無耐就上佢自家製麵包同無牛奶既牛油,個presentation好文青。但就建議大家快啲食,放耐左個包會變得好硬,基本上食唔曬唔建議打包的。Full experience 就6道菜,頭盆就類似蕃茄豆腐花咁,幾開胃,有杯蘆筍汁酸酸地的,唔會話好難入口,但我就麻麻地😵‍💫另外鵝肝兩粒一齊上,入口即化,口感同味道令我諗起element間十里湘薈既鴨肝,基本上如出一轍。之後生蠔🦪mix一啲cream,我唔食生蠔比埋男朋友食~黎到signature Aka Uni就無令人失望既,加埋海苔脆片食非常過癮👍🏻個dish係鹹為主,所以容易入口,亦感到魚籽同海膽既鮮味,
之後生蠔🦪mix一啲cream,我唔食生蠔比埋男朋友食~黎到signature Aka Uni就無令人失望既,加埋海苔脆片食非常過癮👍🏻個dish係鹹為主,所以容易入口,亦感到魚籽同海膽既鮮味,而且仲有濃郁既龍蝦味,感覺好高級。
去廚房參觀之餘仲會係入面食一道菜,不過就企係度食既,本身staff形容到好華麗既感覺,所以有小小out of my expectation ,anyway我都覺係唔錯既體驗,可以見到黎自唔同國家既廚師聚首一堂,而且環境好energetic。跟外面既感覺好唔同。係廚房食既dish係帶子+竹筍,仲加杯sparkling tea👍🏻sparkling tea有汽既茶都幾好飲!而廚師介紹個帶子係早一日準備,好似仲要有幾個鐘係每個鐘要轉一次水,都幾花功夫,入面仲有一塊黑松露,不過食落唔會話好有鮮味,係淋淋地,都唔錯既口感。
主菜揀左羊,羊好tender,唔會好有「蘇」味(其實中意食羊既人係唔覺得有依浸蘇味),我麻麻地羊都覺得幾好食,不過伴菜既茄子好酸,酸到比番成條佢。
茶揀左jasmine同earl grey,一沖水就聞到好香茶味,好飲👍🏻亦好細心準備多個茶壺免得茶葉浸太耐變到好濃。
Petit 4既水果好好食,菠蘿同士多啤梨唔酸,仲有白色肉既係custard apple,都幾juicy,值得一試!

食完岩岩好3個鐘,感想係雖然好似好多野食,但份量唔多所以唔飽,同埋有啲野食比較酸,但好欣賞每一道菜既細節同擺位,整體黎講都ok既🥸
2024-03-09
$2594 (Lunch)
Celebration
Birthday