2016-06-02 912 views
好多朋友都有黎過上環呢間貌似古舊但其實十分前衛嘅餐廳,個個都對呢間餐廳讚不絕口。不單是環境,聽聞食物質素都十分不錯!難得放假,當然要黎享受一下休閒嘅時光啦😉從上環地鐵站行上黎oldish需要10至15分鐘,一條長長嘅斜路加上炎熱嘅天氣,oldish尤如綠洲一般的存在。環境十分寬闊,燈光柔和。室內有一張大長枱,基本上所有枱櫈都係木同鐵,懷舊得黎亦十分舒適。每張枱上面都擺放好食具、碟、調味料,十分方便。牆壁上有各種舊式照片。店內亦有播住輕快嘅音樂,環境確實十分寫意。🔻🔺Four Cheese Wagyu Beef Burger好大嘅份量,碟上有沙律、有薯條、有漢堡包,而且配料十足,香味令人食指大動呢!沙律菜尚算新鮮,配撘黑醋令人開胃。薯條係粗薯條,比較腍並不是脆身的。唔會太油膩,但味道上比較淡。若感覺薯條淡味,可自行加鹽及茄汁調味。主角就係漢堡包。久仰大名嘅漢堡包果然冇令我失望。最吸引人的,當然是中間那一塊炸過的香脆網格芝士。上面仲有半融嘅芝士,食落好重芝士味,食得多都唔會膩。而包係用提子包嘅,由於整個漢堡包以咸味為主,所以有提子乾中和下味道,十分不錯。牛肉相當juicy!一啲都唔靭唔乾且

🔻🔺
Four Cheese Wagyu Beef Burger
沙律菜尚算新鮮,配撘黑醋令人開胃。
而包係用提子包嘅,由於整個漢堡包以咸味為主,所以有提子乾中和下味道,十分不錯。牛肉相當juicy!一啲都唔靭唔乾且肉味十足。另外亦有生菜蕃茄在內。
整個漢堡包食材配撘得宜,咸甜味道到位。份量相當大份,如果下午茶的話用朋友share黎食已經好夠。
Iced Latte
食完野,當然要飲下野。炎熱天氣下,來一杯冰凍的咖啡實在是透心涼呢!呢一杯latte比較苦,個人中意甜啲嘅咖啡。
另外,可以漢堡包份量比較大,再飲多杯咖啡好似有少少濟嘅感覺,所以我並不太欣賞。
總結oldish給人一種懷舊、舒適嘅感覺。近門口位置嘅高櫈配上大窗口,可以一邊飲咖啡、聽下歌、欣賞下街景。由於oldish位於不太繁忙嘅位置,總令人產生極為悠閒嘅感覺。閒日下午四五點黎到,人唔多,可以坐好耐,休息下、傾下計、偷得浮生半日閒嘅感覺實在太好。
2016-06-01
$140 (Tea)