佐敦嘅可愛之處, 係佢有多種要素集於一身。既有商業大廈, 又有貼地平民街同又近古董街; 既有高上食肆, 又有平民掃街美食。今日由商業區走入茂林街既橫巷, 係茂林商業大廈。地面有間【Curry Leaf Indian Cuisine】。呢間餐廳係生日個個揀既,因為生日的朋友十分喜歡印度菜,所以便提議到此。不過我發覺好多人一係好鍾意印度菜,一係好唔鍾意印度菜。潢摩登時尚呢度冇,象徵印度嘅小擺設及掛畫。但好地道咁有淨係有印度MTV不停Loop,貼埋真係印度裔廚師同印度裔侍應。餐廳分地下及樓上兩層,地下層設有酒吧,故地方顯得唔大,座位亦唔多,其實有少少逼逼的感覺,樓上就全是用餐區,地方顯得闊落啲。餐牌內款式眾多,但分類清晰,「由湯品、前菜、印式燒烤、咖喱、印度香米飯、印式炒飯、印度薄餅及煎餅、配菜、沙律、甜品、飲品都有」,貼心的中英對照,每道菜式都有介紹,就算店員全係外藉都唔使太擔心點菜問題。呢度菜式卻喺過百款,做法亦多元化,黎緊既野食都好期待個味呢。.🔹胡椒餅(Papadam)野食黎之前,送上左一款餐前小食,係少量胡椒餅,似好薄好脆既烤餅,仲有兩款醬汁可以蘸:「薄荷醬及雜菜辣椒醬」,脆餅本身

🔹胡椒餅(Papadam)
野食黎之前,送上左一款餐前小食,係少量胡椒餅,似好薄好脆既烤餅,仲有兩款醬汁可以蘸:「薄荷醬及雜菜辣椒醬」,脆餅本身咸中帶辣好好味,蘸唔同醬唔同廳覺。雜菜辣椒醬最香,薄荷醬怪怪的。

🔹酥炸奶酪球 $65
名字聽落像羅馬菜,但炸奶酪究竟係點?好有幻想空間,酥脆的外表下,藏着一顆軟糯的心,用各種不同香料,自家製作獨有味道。外層拍上麵粉漿,炸至金黃色。【咖哩葉】既酥炸奶酪球內裏有自家製奶酪,口感似蓉蓉的厚身芝士醬,酸酸甜甜味道不錯。
酥炸奶酪球

🔹燒烤羊肉卷 $135
菜式以鐵板上,上枱時吱吱聲,香氣四溢,氣勢十足。喺眾多印式食物嘅心水,因為經多種香料香料、醃製再燒,寧舍香噴噴,聞到很重香料味,非常入味,望落外層帶點焦香,賣相還好但見到羊肉卷大大件,好紅噹噹。
燒烤羊肉卷

入口有惹味而純厚的香料調味, 肉質軟而有肉汁, 燒烤味道香~都是重口味啊!但可接受程度,肉的口感也不錯,不會太乾份量好多添!食得過癮。

🔹牛油咖喱雞 (Butter Chricken) $115
如果一向少食印度菜,就推介呢個。因為Butter Chricken香料唔會太strong,而又啊係主Sale辣度,都幾啱香港人食架,印度牛油雞!牛油(奶油butter)當然是這道菜的靈魂之一。其實呢,吃起來不感肥膩。
牛油咖喱雞 (Butter Chricken)

濃濃的香料味,嫰滑的雞肉,配Naan其實好正!醬汁濃稠,雞肉嫩滑,唔錯。

🔹蒜蓉印度烤餅-naan$25
點咗Butter Chricken,唔點一客印度烤餅真喺講唔過去呀,餐廳提供嘅烤餅款式非常多,不過每次食都係蒜蓉口味。因為呢個味都係真係又穩陣又好食。每片都非常大塊,口感煙韌富蒜香。印度的扁平麵包naan夠蓬鬆。同Bread真係好唔同。蒜香柔軟印度菜彈性naan沾埋啲咖喱真喺好食好多呀。啖啖無骨既雞肉,配埋薄餅食一流!
蒜蓉印度烤餅-naan

🔹印式芒果酸奶(Mango Lassi)$45
 一種在印度比較受歡迎的兩種飲品,第一種是印度國飲,叫做Chai,另外一種是類似香芒果酸奶奶昔,當然如果你不喜歡芒果也有不加芒果的酸奶。不過今次二話不說叫芒果酸奶,仲記得好多年晌第二度飲過一次,杯芒果酸奶講明用上印度阿芳素芒果,清甜得無譜。今次呢杯芒果酸奶水準亦唔失禮,單單只用鮮芒果肉跟乳酪打成,芒果味香濃,奶味很重,亦滲出乳酪嘅酸香,甜度適中不錯。
印式芒果酸奶(Mango Lassi)

🔹甜奶球 $35
印巴甜點【甜奶球】Rasmalai。第二次食!!
甜奶球

完全唔明呢個甜點在印度東部非常出名既原因,雖然係奶香十足,香甜可口但我還是不太懂得如何形容它,因為甜到...世界盡頭就像吸收了大量糖水的球體,味道是很香,但一直泡在糖水裡吃,膩到不得之了呀。
甜奶球

想食正宗咖喱通常都會聯想到重慶大廈,但果度俾人感覺人流比較複雜,行近大廈門口就有”熱情的招待” 唔係一般人受得了,今次呢度既位置比較舒服,離地鐵站近,菜式選擇又夠多,最緊要喺做菜有水準嘛,大大份的正宗咖喱,兼且定價唔算高,招呼一步到位,眼見都有本地客支持,應該能夠讓人食得稱心滿意呢。
Type of Meal
Dinner
酥炸奶酪球
蒜蓉印度烤餅-naan
印式芒果酸奶(Mango Lassi)
  • 牛油咖喱雞
  • 蒜蓉印度烤餅