2016-05-06 6012 views
在FB見到呢度有個新出嘅「韓國龍蝦海鮮盤」,我地一行6人(4大兩小),預早已電話訂左呢個海鮮盤,侍應好好人等我地人齊就馬上起菜。嘩!個海鮮盤一出場,即時嘩聲四起!好大盤呀!(話說裡面有十款海鮮)嘩...嘩...嘩...隻鮑魚郁架!嘩...隻龍蝦郁架!跟住侍應幫忙倒d龍蝦湯落去,我覺得有點殘忍架,但海鮮係要生歐歐先會好味架嘛!(不過, 亞妹就在旁邊講:好變態呀! )D野郁郁下架喎,咁味道當然係鮮到了不得啦!  裡面話有10款野,蝦 : D肉實嘅, 彈牙蜆(細) : 鮮甜花甲(大) : 夠晒大隻, 又鮮甜象拔蚌(同埋唔知咩蚌) : 細size黎嘅, 可能我地滾得耐左, 有少少un 鮑魚 : 新鮮彈牙青口 : 新鮮, 味道ok (我不嬲都唔識欣賞青口, 但呢個係唔錯的)螺 : (好似花螺) 最尾先撈佢上黎食, 味道ok架 龍蝦 : 落左湯之後, 侍應會幫我地夾起隻龍蝦, 跟住再切件。所有野食到7788之後, 先再放返個龍蝦落去再煮嘅。龍蝦係活的, 比起外面酒樓果d龍蝦伊面真係好食好多, d肉鮮甜有彈性, 個龍蝦挾有我女個拳頭咁大, 啖啖肉, 真係好爽。我自己就最鐘意個帶子同龍蝦 呢
嘩...嘩...嘩...隻鮑魚郁架!嘩...隻龍蝦郁架!
韓國龍蝦海鮮盤
D野郁郁下架喎,咁味道當然係鮮到了不得啦!

裡面話有10款野,
蝦 : D肉實嘅, 彈牙
蜆(細) : 鮮甜
花甲(大) : 夠晒大隻, 又鮮甜
鮑魚 : 新鮮彈牙
螺 : (好似花螺) 最尾先撈佢上黎食, 味道ok架

我自己就最鐘意個帶子同龍蝦

呢盤野分量唔少, 食到最尾喇, 裡面仲有唔少湯汁,侍應哥哥話可以加飯/面條/年糕落去架!我地認為飯係會最索湯嘅,最後決定加左一碗白飯

Hee Hee....個粥好好味呀!但好飽播.....所以, 最後食淨少少啦!

本來想食完海鮮盤再叫份炸雞或者燒下牛肉,但都放棄了!
其實除返開人頭計,好抵食囉!又好味!

另外,大人飲左覆盆子酒,甜甜地唔錯, 我地飲左兩支!
小朋友叫左柚子梳打, 反而就普普通通!

服務: 唔錯嘅, 可能果日平日比較少人, d員工都好快手快腳。
環境: 我地坐係落地玻璃旁邊, 感覺都幾開揚嘅。
2016-03-31
韓國龍蝦海鮮盤