昨天晚上, 吃了一個二人餐, 有小食6小碟, 沙律, 湯, 燒物(牛肉, 蝦,帶子), 炒粉絲, 爐邊烤,  送2 x 汽水, 另外買了一支韓國真露燒酒, 只有少許酒精的汽水, 現時全menu也30% off, 全單HKD$440,  2人吃不完, 差不多大半碟炒粉絲要打包...6小碟. 當中泡菜最美中, 甜辣適中, 被我全吃, 牛肋骨味道不錯, 但有少少韌, 蝦不算很新鮮, 韓國炒粉絲偏鹹, 海鮮豆腐湯有少許辣, 添和海鮮的鮮味, 味道很好, 而沙律很有新鮮蔬菜感,沙律醬不多也不少,  兩者是當中質素最好, 以價錢和質素需言, 可以接受...
韓國真露桃味氣酒
配菜6小碟, 沙律
Other Info. : 若沒有30% off 優惠, 這晚餐的價錢便偏貴, 問經理, 也不知30% off 做到何時...
2017-02-25
韓國真露桃味氣酒
配菜6小碟, 沙律
  • 海鮮豆腐湯
  • 沙律
  • 泡菜
4K
2017-02-25 1294 views
4-2-2017 (Sat)年初八,同老公o既友人共9人,玩完飄移,就會合埋男友人AY同佢女友MC o黎呢o度食豐富晚飯.男友人IN一早訂好o左要$888.00o既五層海鮮塔,同唔知幾錢o既龍蝦鍋,我o地去到,坐低後例牌會有韓國前菜,有6款共12碟,好彩只有兩,三碟係辣,不過我o地冇食晒.而我o地重欠MC一人,侍應就不斷問我o地兩個鍋上得未,原來五層海鮮塔要用15分鐘蒸熟,,啊,咁好啦,上啦.佢o地好認真地,擺個較o左倒數15分鐘o既計時炸彈,唔係,係計時器o係五層海鮮塔隔離.保持水準.人齊喇,咁我o地影埋個龍蝦鍋先啦,隻龍蝦同啲鮑魚重好生猛,影完佢o地就將隻龍蝦拎入去斬件,再拎返出o黎,亦加湯落個鍋o度.我o地都叫啲酒飲,女友人MC推介$120.00一支o既Raspberry味米酒share飲,另叫兩支唔知咩啤酒,由男友人NT同AY飲.支Raspberry味米酒顏色幾靚,好易入口.15分鐘過後,計時器響起,有得食喇.第一層係蝦,第二層係花甲,第三層係鮑魚同大扇貝,第四層係花蟹,第五層係人參鷄湯.所有海鮮都新鮮清甜,鮑魚都腍.而龍蝦鍋呢,同樣都有剛才講過o既鮑魚外,重有蝦,螺,青口,花
6款韓國前菜

五層海鮮塔
人齊喇,咁我o地影埋個龍蝦鍋先啦,隻龍蝦同啲鮑魚重好生猛,
龍蝦鍋

Raspberry味米酒
15分鐘過後,計時器響起,有得食喇.

第一層係蝦,
第二層係花甲,
第三層係鮑魚同大扇貝,
第四層係花蟹,
第五層係人參鷄湯.
所有海鮮都新鮮清甜,鮑魚都腍.

而龍蝦鍋呢,同樣都有剛才講過o既鮑魚外,重有蝦,螺,
青口,
花甲,象拔蚌
好大隻
同番茄底,由於有番茄,所以呢個鍋o既海鮮帶有番茄味,海鮮同樣新鮮美味.

而由於有湯,我o地就自己叫啲o野o黎烚,有韓國粉絲,年糕,
韓國粉絲,年糕
響鈴,冷豆腐,生菜,蘿蔔,烏冬同牛肉,
牛肉
全部都好快清晒.

人參鷄湯清甜;龍蝦湯餚到超濃,好好味.

價錢: 埋單$2,776.00.
2017-02-04
$277.6 (Dinner)
龍蝦鍋
韓國粉絲,年糕
牛肉
  • 韓國粉絲
  • 年糕
2017-02-18 663 views
話說朋友建議嚟呢間試五層海鮮塔, 冇細問有咩海鮮我就舉手話去, 所以當呢個五層塔嚟到眼前都唔知裡面有咩海鮮, 增添幾份神秘感.  率先打頭陣係鮮味十足嘅蝦, 我地一行6,7人好快手就K.O.咗第1層! 跟住第2層係蜆, 鮮得嚟又juicy, 啲蜆肉一啲都唔hea.  話說快手食完頭2層之後經已打開咗個味蕾, 所以第3層扇貝+鮑魚都未影得切相已經掃哂落肚. 話咁快五層塔好快嚟到尾聲啦, 第4層係蟹, 而最底層就係雞粥.  雞粥底滲滿上面4層嘅海鮮汁, 將鮮味帶到尾。完成五層塔之後就急不及待轉戰燒肉, 叫咗一碟有3款唔同醃製嘅五花腩, 再加多碟牛肉. 呢度嘅韓燒爐旁邊係仲有得落蛋漿添.  嚟5enses一大班人食就最開心, 可以試完鮮味十足嘅五層塔之後再食燒肉盡興落去!!
話說朋友建議嚟呢間試五層海鮮塔, 冇細問有咩海鮮我就舉手話去, 所以當呢個五層塔嚟到眼前都唔知裡面有咩海鮮, 增添幾份神秘感.  率先打頭陣係鮮味十足嘅, 我地一行6,7人好快手就K.O.咗第1層!
跟住第2層係, 鮮得嚟又juicy, 啲蜆肉一啲都唔hea.  話說快手食完頭2層之後經已打開咗個味蕾, 所以第3層扇貝+鮑魚都未影得切相已經掃哂落肚.
2017-01-05
2017-02-05 714 views
今日行街行到桂林街。見到有間食韓國野。門面辦曬高級。一入到去。啲服務員個個企曬系度好似當冇人敢。我仲要自己穩位。個經理仲掛住睇電視。我以為呢度食自助餐。見到門口的圖片以為d野好好食。惗住韓國最出名嘅人蔘雞湯叫了一份。瞓雞湯送到離同門口嘅圖片相差太遠。雞無雞味湯無湯未。二百幾蚊得幾片牛頸肉。1d都唔抵食。試過一次以後都唔會幫襯。係我食過之中最差嘅韓國,嘢。都唔知點講哩間野,惗住食翻餐韓國野。原來變左餐搵笨也。
2017-01-19
2017-01-05 1192 views
深水埗呾多野食,就係冇咩韓國菜,同事就帶左我去呢間食lunch,雖然遠少少但我覺得唔錯。lunch都唔少set選擇,我地叫左4 set share食。炸雞好大件,都幾好食,不過佢配個菜竟然係蒜蓉炒菜,雖然都好食,但係唔係唔係好襯呢...石頭鍋拌飯好大碗,配菜都幾多,味道就一般啦,冇咩特別香辣牛肉湯,好好味呀!!!!比起韓國,呢度算多料,牛肉都好幾片,辣味正呀!!!個味都似係韓國食果D海鮮麵豉湯,真係十足日式麵豉湯,不過都幾多料,但同個香辣牛肉湯比,完全就比下去了。份量都算幾多,食到好飽好滿足,好中意韓國果隻辣味,呢求又有wor~~
韓式炸雞飯
韓式石頭鍋飯
石頭鍋拌飯好大碗,配菜都幾多,味道就一般啦,冇咩特別
香辣牛肉湯
香辣牛肉湯,好好味呀!!!!
海鮮麵豉湯
香辣牛肉湯
2016-12-30 612 views
第一次寫食評之太難食:好難食,啲肉完全咬唔開, 尤其係啲牛肉。之後同啲員工講,佢竟然話因為你無叫貴啲嗰款醃製過嘅牛肉(貴20蚊左右),咁我咪問即時二百幾蚊呢款牛係你覺得平所以係會咬唔到㗎?真係傻傻地,出面平多多聲都好食過佢好多啦。仲叫咁你下次嚟再食醃製嗰款喇。。。😑😑😑牛肉衰就算啦,啲五花腩肥到一個點,唔肥嘅位都韌到呢… 啲醃製味又怪。呢間都算係我喺香港食過最唔抵又難食嘅韓燒! 完全唔明點解佢會有好評,可能只限於基本海鮮呱。。。
第一次寫食評之太難食:
完全唔明點解佢會有好評,可能只限於基本海鮮呱。。。
2016-12-30
2016-10-30 1989 views
We ordered lobster seafood pot, seafood tower and other meats for BBQ tonight. Taste good, service is acceptable.
2016-09-24 3297 views
今晚我們去咗深水埗桂林街嘅「5ENSES感」食晚飯!我們叫咗韓國龍蝦海鮮鍋喺上碟嗰陣我們個個都話:「嘩!好豐富同好新鮮呀!」因龍蝦同鮑魚都係非常生猛咁郁緊!海鮮嘅款式種類相當多!店員等我們影定相之後就將隻龍蝦攞去切開一件一件,之後將啲龍蝦湯加入鍋,鮑魚好鮮味彈牙,象拔蚌同大花甲好肥美肉厚,味道好鮮甜彈牙,鮮蝦嘅肉質相當結實彈牙,龍蝦嘅肉質非常爽甜彈牙,食到最尾所有海鮮嘅精華都滲入晒湯底入面,令到湯底嘅味道極之鮮甜!五層海鮮塔第一層係爽甜大蝦,第二層係鮮甜花甲,第三層係嫩滑鮑魚同鮮甜爽滑大元貝,第四層係清甜嫩滑嘅花蟹,蟹膏亦好甘香,第五層最底層係人參鷄湯/粥嘅湯/粥底味道好鮮味,鷄肉嘅肉質相當鬆軟嫩滑,而且鷄骨亦煲到好腍身!
今晚我們去咗深水埗桂林街嘅「5ENSES感」食晚飯!
因龍蝦同鮑魚都係非常生猛咁郁緊!
海鮮嘅款式種類相當多!
象拔蚌同大花甲好肥美肉厚,味道好鮮甜彈牙,
鮮蝦嘅肉質相當結實彈牙,龍蝦嘅肉質非常爽甜彈牙,
五層海鮮塔第一層係爽甜大蝦,
第二層係鮮甜花甲,第三層係嫩滑鮑魚同鮮甜爽滑大元貝,
第四層係清甜嫩滑嘅花蟹,蟹膏亦好甘香,
2016-09-23
2016-05-06 6012 views
在FB見到呢度有個新出嘅「韓國龍蝦海鮮盤」,我地一行6人(4大兩小),預早已電話訂左呢個海鮮盤,侍應好好人等我地人齊就馬上起菜。嘩!個海鮮盤一出場,即時嘩聲四起!好大盤呀!(話說裡面有十款海鮮)嘩...嘩...嘩...隻鮑魚郁架!嘩...隻龍蝦郁架!跟住侍應幫忙倒d龍蝦湯落去,我覺得有點殘忍架,但海鮮係要生歐歐先會好味架嘛!(不過, 亞妹就在旁邊講:好變態呀! )D野郁郁下架喎,咁味道當然係鮮到了不得啦!  裡面話有10款野,蝦 : D肉實嘅, 彈牙蜆(細) : 鮮甜花甲(大) : 夠晒大隻, 又鮮甜象拔蚌(同埋唔知咩蚌) : 細size黎嘅, 可能我地滾得耐左, 有少少un 鮑魚 : 新鮮彈牙青口 : 新鮮, 味道ok (我不嬲都唔識欣賞青口, 但呢個係唔錯的)螺 : (好似花螺) 最尾先撈佢上黎食, 味道ok架 龍蝦 : 落左湯之後, 侍應會幫我地夾起隻龍蝦, 跟住再切件。所有野食到7788之後, 先再放返個龍蝦落去再煮嘅。龍蝦係活的, 比起外面酒樓果d龍蝦伊面真係好食好多, d肉鮮甜有彈性, 個龍蝦挾有我女個拳頭咁大, 啖啖肉, 真係好爽。我自己就最鐘意個帶子同龍蝦 呢
嘩...嘩...嘩...隻鮑魚郁架!嘩...隻龍蝦郁架!
韓國龍蝦海鮮盤
D野郁郁下架喎,咁味道當然係鮮到了不得啦!

裡面話有10款野,
蝦 : D肉實嘅, 彈牙
蜆(細) : 鮮甜
花甲(大) : 夠晒大隻, 又鮮甜
鮑魚 : 新鮮彈牙
螺 : (好似花螺) 最尾先撈佢上黎食, 味道ok架

我自己就最鐘意個帶子同龍蝦

呢盤野分量唔少, 食到最尾喇, 裡面仲有唔少湯汁,侍應哥哥話可以加飯/面條/年糕落去架!我地認為飯係會最索湯嘅,最後決定加左一碗白飯

Hee Hee....個粥好好味呀!但好飽播.....所以, 最後食淨少少啦!

本來想食完海鮮盤再叫份炸雞或者燒下牛肉,但都放棄了!
其實除返開人頭計,好抵食囉!又好味!

另外,大人飲左覆盆子酒,甜甜地唔錯, 我地飲左兩支!
小朋友叫左柚子梳打, 反而就普普通通!

服務: 唔錯嘅, 可能果日平日比較少人, d員工都好快手快腳。
環境: 我地坐係落地玻璃旁邊, 感覺都幾開揚嘅。
2016-03-31
韓國龍蝦海鮮盤
今晚好想食好東西! 所以去咗屋企附近一間韓燒晚餐!我哋早咗少少到所以仲未開門, 但係老闆都照俾我哋入去坐住先(因為落緊毛毛雨)店內環境都幾「韓」吓, D壁畫畫得幾靚!我哋坐低慢慢睇吓個Menu, 叫咗個二人餐 $499有沙律, 湯, 燒物, 薄餅, 生菜呢款煎Pan都係第一次見! 侍應話呢一款係韓國最新式既韓燒Pan我問點解有少少斜? 佢話特色係可以俾D油可以流番落去最高個邊用嚟煮蛋! 下面兩格三角形我估係燒完既嘢可以放喺嗰邊keep住熱先蛋有兩款揀, 一款係正常蛋, 另一款係黑松露蛋(我兩款試哂, 覺得正常蛋好食D)醬料提供一邊係海鹽, 另一邊係秘製辣醬配菜有6碟, 呢度只見到5碟, 因為仲有一碟喺廚房整緊係蜜糖焗薯粒!芊芊啱啱瞓醒! 面仔紅紅好得意沙律好好味, 有杏仁片增加咗卜卜脆口感因為傳統老爸老媽思想, 小朋友都係有飯落肚先至飽所以叫咗個石頭鍋飯燒物嚟啦! 眼見好似好唔夠食咁....中蝦x2, 冬菇x2, 帶子x2, 4塊牛肋肉其實今次係哥哥第一次食韓燒, 知道有得煮嘢食佢就好開心不過佢論論盡盡隻手掂到Pan邊熱親之後發覺驚唔夠飽(我指大人...)所以忍唔住叫多份黑毛豬扒 $1
今晚好想食好東西! 所以去咗屋企附近一間韓燒晚餐!
店內環境都幾「韓」吓, D壁畫畫得幾靚!

我哋坐低慢慢睇吓個Menu, 叫咗個二人餐 $499

有沙律, 湯, 燒物, 薄餅, 生菜

我問點解有少少斜? 佢話特色係可以俾D油可以流番落去

醬料提供一邊係海鹽, 另一邊係秘製辣醬
配菜有6碟, 呢度只見到5碟, 因為仲有一碟喺廚房整緊

係蜜糖焗薯粒!
芊芊啱啱瞓醒! 面仔紅紅好得意
沙律好好味, 有杏仁片增加咗卜卜脆口感
因為傳統老爸老媽思想, 小朋友都係有飯落肚先至飽

所以叫咗個石頭鍋飯
其實今次係哥哥第一次食韓燒, 知道有得煮嘢食佢就好開心

不過佢論論盡盡隻手掂到Pan邊熱親
之後發覺驚唔夠飽(我指大人...)所以忍唔住叫多份黑毛豬扒 $180

記得上次去CitySuper買一磅都成$90
海鮮薄餅(跟餐)
跟住侍應見我哋燒到塊黑毛豬咁上下

就主動過嚟幫我哋剪開一件件, 服務態度真好

佢哋仲會周不時過嚟加茶同埋幫我哋睇火

黑毛豬同之前個牛肋骨真係起「林」好有肉味(並非雪味), 只要點少少少少少鹽就已經吊番出個肉鮮味!
最後埋單加埋一成$771, 雖然係貴, 但係起碼「物有所值」!
2016-01-10
2016-03-07 3234 views
今天出外開會遲了回公司,於是找個地方吃個午飯才回去,就選了這間韓式餐廳。午市選擇很多,有定食類也有炒粉絲,石鍋飯和湯飯。我這次就點了韓式烤牛肉飯,我並沒有加$5要汽水,就喝著熱騰騰的米茶已經很不錯。烤牛肉飯一大盆上檯時真的令人很開心,有四碟前菜,一碗湯,一大碟主菜,賣相非常漂亮!!!傳統的泡菜味道較辣,可是酸度適中,好吃。另外還有菠菜,白菜和青瓜的泡菜,都是用麻油泡的那種,非常好味!!!主菜的烤牛肉份量很多,切得很厚身,還灑上了芝麻及蔥做裝飾。雖然看上去肉的表面是乾身的,可是吃下去肉汁卻非常豐富。我一向都很喜歡韓式牛肉汁的味道,而這裡的烤牛肉無論肉質及調味都很不錯。麵豉湯味道不會太濃,而且還有原粒的麵豉在湯裡面,味道亦跟整個定食的味道很配合。以價錢來說是比深水埗其他食店要高一點,可是我認為物超所值,可以再來試試其他菜色。
午市選擇很多,有定食類也有炒粉絲,石鍋飯和湯飯。
烤牛肉定食
傳統的泡菜味道較辣,可是酸度適中,好吃。

主菜的烤牛肉份量很多,切得很厚身,還灑上了芝麻及蔥做裝飾。
雖然看上去肉的表面是乾身的,可是吃下去肉汁卻非常豐富。

2016-02-26
$60 (Lunch)
烤牛肉定食
  • 烤牛肉飯
2015-12-20 1802 views
新開張的關係,人流並不太多。我們倆人都很喜歡吃海鮮,所以特意選了這餐廳。海鮮塔份量對兩人有點多,四人應該剛好。用料都很新鮮,第一層是蝦,接著無沙蜆,鮑魚及帶子,蟹,最後是人蔘雞湯作結尾。當中鮑魚特別新鮮,有手掌大,鮮味十足。
新開張的關係,人流並不太多。

我們倆人都很喜歡吃海鮮,所以特意選了這餐廳。

2015-11-29
5 Minutes (Dine In)
$400 (Lunch)
Celebration
Birthday
2015-11-24 2375 views
近日常去深水埗試新野,因為大小食肆林立,各式其適。前幾日行經桂林街發現有間新開業嘅韓燒餐廳"5enses",好食嘅我當然要入內一試😀甫入店內,裝潢非常典雅,帶有少少歐陸風情,亦不失韓式風味前菜,甜蕃薯真係好正,泡菜酸辣適中,其他都過得去 首先黎架係醬油蟹,好多膏,睇見都令人垂涎欲滴,口感黏黏稠稠味道鮮美,但始終係醃製品味道偏咸,撈飯食就啱啱好👍👍 芝士海鮮炒年糕甜酸鴛鴦 炸雞傳統的韓國食物“炆牛肋骨栗子煲”,栗子及白蘿蔔入晒味,牛肋骨炆得好腍好有肉香,墊底慨南瓜因為索左牛肋骨D汁,變得香甜😄😄我地本來都想食五層海鮮塔,但唔知要提前預定,唯有下次有機會再黎過啦!總括黎講呢餐好滿足,食物質素有水準,服務員態度也一流,要推介俾朋!!!
甫入店內,裝潢非常典雅,帶有少少歐陸風情,亦不失韓式風味

前菜,甜蕃薯真係好正,泡菜酸辣適中,其他都過得去

芝士海鮮炒年糕

甜酸鴛鴦 炸雞

2015-11-22
  • 醬油蟹
  • 炆牛肋骨栗子煲
2015-11-15 2352 views
一行四人朋友聚餐,試試這家以海鮮塔聞名的韓菜。五層海鮮塔的海鮮完全是清蒸沒有調味,第一二層是蝦和蜆,賣相和味道不錯,有鮮味。第三層鮑魚和帶子便強差人意了,帶子只有3隻並很細隻,另其中一隻鮑魚是瘀黑色的(見相)。第四層蟹中規中矩,最後一層湯底我們揀了海鲜豆腐湯,內裏只有少量蜆及豆腐,由於大家也未夠喉,我們詢問職員可否order其他餸料作火鍋⋯⋯原來是沒有的,最後職員提議我們order 兩個烏冬(盛惠$60大元),和後加了個韓式煎餅。埋單共千二大元,每位$300總結: 貪得意可以試一次
一行四人朋友聚餐,試試這家以海鮮塔聞名的韓菜。

埋單共千二大元,每位$300

總結: 貪得意可以試一次
海鮮塔第三層
2015-11-14
2015-11-14 1907 views
香港地,美食多如繁星,每個月都有不少新食店進駐,而最近有一間新嘅韓式餐廳5enses係深水埗開業,身為街坊嘅我,當然要入去品嘗一下啦!甫入店內,俾人感覺非常舒適,且帶有濃厚嘅韓國風情,經店員介紹下,我地就点了幾款地道嘅韓國美食 第一款係招牌“五味豬腩肉”, 包括香草味、醬油味、紅酒味、大蒜及泡菜味,五種味道各具特色,適合唔客人的口味 第二款“醃製牛肋骨” ,經醃過的牛肋骨烤出來肉質更細嫩香甜,亦去除了肉類的油腻感 第三款“韓式甜酸炸鷄”,炸漿比較薄,皮脆肉嫩,保留原有肉汁👍👍第四款“韓式牛肉刺身”,新鲜牛肉加上生鷄蛋、梨絲撈匀,再用紫蘇葉包住食,完全唔覺有生肉嘅腥味第五款“醬油蟹”,其實好多人都唔知道,食醬油蟹是把白飯、紫菜、蟹膏和醬汁放在蟹蓋中撈勻來食,鲜甜軟糯,滋味無窮😄

2015-11-10