2020-07-11 551 views
[堅尼地城]泰尚泰國菜館-嚟到堅尼地城呢個新興文清地方,原本諗住去食Cafe打卡,點知full晒無位!唯有嗱嗱臨搵一間嘢食啦!嚟到呢條街,有唔少日式居酒屋同泰國嘢,見呢間有位就入左去-生蝦刺身(4.5/5)嚟到泰國舖我覺得必食嘅除咗冬陰功之外就係生蝦刺身。呢間嘅生蝦刺身唔平(~$138),叫嘅時候都擔心中伏。但上碟見到外貌幾好、總共有七隻蝦,連埋酸酸辣辣嘅醬,食落口無雪藏味、新鮮彈牙同埋夠凍,絕對合格有餘。伴碟嘅苦瓜食落都覺得好清新(好似啱啱擇落嚟一樣),有甘甘甜甜嘅味道,令人驚喜😻-菠蘿炒飯(4/5)原隻菠蘿上,非常足料:有青口、魷魚、腰果、菠蘿、蝦同肉鬆。飯炒得冇一pat pat-馬拉盞炒西蘭花(3/5)西蘭花切到細細粒,比出面餐廳嘅西蘭花煮得淋身,但馬拉盞嘅味道略嫌唔夠,同埋上碟樣貌唔係太靚!-舖頭細細,老闆同夥計都好好招呼,上菜速度又快,絕對值得再食!
[堅尼地城]泰尚泰國菜館
生蝦刺身(4.5/5)

嚟到泰國舖我覺得必食嘅除咗冬陰功之外就係生蝦刺身
菠蘿炒飯(4/5)

馬拉盞炒西蘭花(3/5)