2021-05-05
之前睇報導話容記拎咗米芝蓮推介,今晚就同朋友黎試下。一坐低已經跟一碟花生雜豆比你,等上菜果陣有野咬下就岩晒,幾好。既然米芝蓮推介,當然要試一試個燒肉啦,另外仲嗌左個鐵板黑椒牛仔柳。燒肉:皮很鬆脆,感覺似食一塊鬆化既餅乾咁,肉既部分就肥瘦相間,調味唔會過咸遮蓋肉味,但食開重味既人就可能會覺得偏淡,不過佢亦跟左一兜芥末同乳豬醬比你,芥末醬味道輕微刺激,令你連食幾舊燒肉都唔會覺得膩,而乳豬醬亦算聰明配搭,因為乳豬醬點咩都好食,哈哈。一碟燒肉好唔好,我覺得最緊要皮脆肉嫩,而且水準穩定,而容記亦做到呢幾點,唔怪之得拎到米芝蓮鐵板黑椒牛仔柳:呢碟牛仔柳亦相當高質,首先鐵板黎喳喳聲已經加晒分,鐵板保持食物溫度至食完餐飯;而牛仔柳相當大塊亦餣得好好,唔會韌又唔會乸到太淋,口感岩岩好。洋蔥亦相當出色,洋蔥既辛辣味全無,十分之甜;唯一可惜係個黑椒汁明明好好味但太少汁了,如果多啲汁就完美喇。