2019-02-08 500 views
平時都有去開呢間食素食,不過經過下面呢件事,以後都唔會再去!過年時分,每間食肆啟市日子都唔同,去之前打個電話去問定有冇開市都好正常,電話接通咗,我用好正常有禮貌嘅語氣去問:「唔該想問下今日有冇開?」有個男人態度惡劣咁答我:「咁我拎得起個電話,就當然有開門㗎啦!」咁我只好回應:「咁0係你拎起電話嗰一刻,我當然已經知道你係有開市,但我無理由直接cut你線。禮貌上我都要話你知我打黎做乜嘅。」可惜佢聽唔明我講咩,可能呢個回應對佢來講太複雜。其實佢只需要簡單回應「有開」兩個字,所有嘢都會簡單好多。之前去呢間食肆,都感覺到啲侍應好火爆,見過佢哋鬧交,充滿負能量,可能做得唔開心,所以幫老細趕啲客走。

我用好正常有禮貌嘅語氣去問:「唔該想問下今日有冇開?」

可惜佢聽唔明我講咩,可能呢個回應對佢來講太複雜。
其實佢只需要簡單回應「有開」兩個字,所有嘢都會簡單好多。