2021-04-19
「潮廳」既裝修好高貴典雅,好有舊上海既情懷,而且樓底好高,傢俬都好懷舊: 光線柔和嘅水晶燈💡、吊扇、皮凳... 環境寧靜舒適,適合傾偈品酒,想要更多私人空間既話,佢地仲有幾間廂房!.我地剛坐低就有服務生攞左兩碟潮州花生同腰果放低,我地仲開左兩個茶位🫖.嗜酒如命既千金小姐你見過未?無錯就係本大小姐😤😌🤣兩個人開三枝,基本嘢啦🤭(呢度免開瓶費)(其實唔肯定係咪真係個個嚟食都免開瓶費,因為見到menu有寫開瓶費每枝$400,黎之前不妨問清楚).📌炸蝦棗蟹棗每樣有2粒,炸到金黃色,食落唔油膩,爽口彈牙,蝦棗蝦味濃郁皮脆,反而蟹棗味道唔出,但仍然香口。蝦棗蟹棗有個sauce 沾,我問左服務生係咩嚟,佢話係ABC汁,我話你呃人🤣 佢就入廚房攞枝汁俾我睇,又真係ABC汁喎,原來係Sweet Soy Sauce!同蝦棗蟹棗又真係幾夾,提升左層次感! (有圖有真相🤣).📌滷水鵝片呢度既滷水膽係滷水師傳自家陳年滷水,有超過50年以上歷史,味道好細緻鮮香,唔會好似坊間個啲鹵水汁咁死鹹同油膩!微暖既滷水汁,滷水汁帶出鵝片的鮮味,師傅刀功細緻,鵝片切得非常薄,肉味香濃,肥瘦得宜,肉質軟嫩👍🏾 碟底仲有啲滷水炸豆
嗜酒如命既千金小姐你見過未?
無錯就係本大小姐😤😌🤣
兩個人開三枝,基本嘢啦🤭(呢度免開瓶費)
📌炸蝦棗蟹棗
(有圖有真相🤣)
📌滷水鵝片
呢度既滷水膽係滷水師傳自家陳年滷水,有超過50年以上歷史,味道好細緻鮮香,唔會好似坊間個啲鹵水汁咁死鹹同油膩!微暖既滷水汁,滷水汁帶出鵝片的鮮味,師傅刀功細緻,鵝片切得非常薄,肉味香濃,肥瘦得宜,肉質軟嫩👍🏾 碟底仲有啲滷水炸豆腐,非常嫩滑!
📌豉油煎大蝦🍤
一份有2隻。
大蝦爽彈,配上濃濃既豉油味,不錯!
📌沙嗲炒牛肉
沙嗲味香濃,牛肉食落好嫩滑,火候恰到好處!
✨#Yob長知識系列:
醃牛肉千祈唔好落鹽,
因為會抽乾水分,令肉質變嚡
📌灼菜芯
用上湯猛火灼,灼既時間剛剛好,所以唔老、好食👍🏾
📌潮州炒麵缐$188
麵線炒得乾爽,唔會好油!
📌 蜂蜜黑糖糕、豆沙水晶包
最後仲有甜品🤭 蜂蜜黑糖糕仲有啲棗既味道,味道清甜,入口煙韌香軟!豆沙水晶包可能凍左少少,所以個皮稍微硬左啲!
總括嚟講,每道菜都好精緻,有心機整!
而且服務生好好客細心!
=========================
Follow my Instagram :