2021-11-16
燒肉店YAKINIKU KAKURA源自日本九州佐賀,紅磡店係佢地首間海外分店,牛肉由九州直送。餐廳座位寬敞,好岩約幾個朋友一邊傾一邊食。餐牌上和牛既選擇眾多,愛好牛肉特別係和牛既朋友一定要去試下,而且喺香港以呢個價錢有咁既質素,真係好唔錯🥢大判燒!黑毛和牛西冷🥩呢塊鹿兒島縣產黑毛和牛西冷真係必食,和牛西冷油脂豐富,分佈細緻,薄切左唔會好油膩,醬汁又夾,精髓係隻溫泉蛋,蛋汁包住燒好既黑毛和牛,口感軟滑🥢黑毛和牛上肋骨中肉🥩用特製醬汁在壺中醃製過黑毛和牛上肋骨中肉,肉上切劃紋醬汁更入味。呢款牛肋肉一定要用大火燒到個邊邊焦脆,就可以做到外脆內軟,又可以燒走多餘油脂🥢宴 盛合🥩拼盤份量都好足,入面有特上牛胸腹肉、腹柳小排、牛板腱肉、鹽味牛舌、若雞雞腿同若雞雞脛柳。特上牛胸腹肉係我個人最鍾意,牛味重之餘有少許脂肪位。雖然雞肉都唔錯,但我全晚眼中只有牛🥢牛油果沙律🥗沙律既菜同牛油果都好新鮮,但醬汁略嫌太多,有啲咸🥢甜品🥄甜品個presentation非常精緻,而且係免費,有糯米糍同杏仁糕
🥢大判燒!黑毛和牛西冷🥩
🥢黑毛和牛上肋骨中肉🥩
🥢宴 盛合🥩
🥢牛油果沙律🥗
沙律既菜同牛油果都好新鮮,但醬汁略嫌太多,有啲咸
🥢甜品🥄