2018-08-17
同老婆喺荃灣行完街,想揾個地方食好嘢,去商場入面嘅食肆又怕嘈怕多人,一於問個住荃灣嘅朋友有咩好介紹,佢話Chalet 唔錯,開頭都有D難揾,因為餐廳門口啱啱畀搭棚遮住。餐廳裝修一如其名,十足十歐洲的木屋,既浪漫又有格調。餐牌有set 有散叫,我哋叫左2個set,分别係:黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫 ($228) 及 美國頂級肉眼扒配芝士烟肉焗薯片 ($338).餐湯:意大利菜湯同洋蔥忌廉湯,菜湯材料豐富,味道酸酸甜甜,清新開胃。洋葱忌廉湯,忌廉味濃,口感幼滑,同湯入面的洋葱絲咬落的甜味十分夾,不俗!Appetizer:帝王蟹餅配蛋黄芥末醬 - 蟹味濃郁,配上黄芥末醬更能突顯出蟹的鮮味。忌廉芝士茄子卷 - 口感外面鬆化,入面係軟糯的忌廉芝士同茄子,忌廉芝士咸香度適中,口感豐富!Main course:黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫,一上枱已經聞到好香嘅黑松露同牛肝菌味。賣相十分精緻,大啡菇上面是白色的泡沫,呷一口泡沫充滿牛肝菌味,大啡菇爽口菇味濃,意大利飯米心保持嚼勁,每粒飯都掛滿creamy嘅黑松露牛肝菌sauce, 水準之作!美國頂級肉眼扒配芝士烟肉焗薯
餐廳裝修一如其名,十足十歐洲的木屋,既浪漫又有格調。
餐湯:
Appetizer:
Main course:
美國頂級肉眼扒配芝士烟肉焗薯片,肉眼扒大大塊,火喉控制得好好,我哋叫5成,成塊扒都係5成熟,食落肉質鮮嫩,配埋個秘製sauce, 相當唔錯!
甜品:
麵包布甸,暖暖地甜甜地,口感豐富。
香蕉布甸,夠晒幼滑,香蕉味同甜味適中,食落唔會膩。
呢餐每道食物不論擺盤、味道同火喉都見到大廚嘅心思同功力,餐廳裝修、服務同氣氛俱佳,朋友果然無介紹錯!