2022-01-16 118 views
之前見朋友黎呢度食左餐好吸引既「蠔」門宴,咁岩想搵間西餐廳放假chill下,就跟佢推介黎左上環搵呢間八蠔吧~餐廳門口位置好低調,行過差d miss左,好有隱世小店feel😳🔸沙律、餐湯🔸同朋友一人叫左一個set lunch share,有湯同沙律跟餐。今日餐湯係南瓜湯,本來我唔係南瓜湯fans,但呢碗南瓜湯意外地好好味!南瓜蓉打得好細滑之餘仲飲到好香牛油味,好高質~🔸法國生蠔🔸叫得八蠔吧,絕對唔可以唔試下呢度既生蠔。今日廚師推仲左兩款法國生蠔,蠔身好新鮮飽滿,蠔肉爽甜而且好有海水味,好岩我口味😍跟住侍應介紹既食用次序去食,一隻比一隻既味道更有層次~正🤤🔸啤酒脆漿炸鱈魚配自家製三重熟薯條🔸主菜揀左一款係香口既炸魚薯條,炸鱈魚外脆內軟,酥脆既炸漿好薄身唔會太過油膩,魚肉仲keep到軟嫩,如果送啤酒真係一流😆🔸珍珠麵配帶子、魚子醬🔸另一款好奇想試下咩係珍珠麵,原來係一粒粒狀咁既意粉。睇落似意大利飯,但食落口感似意粉個種有咬口d。個汁用左龍蝦同貝類等海鮮去煮成,帶子同魚子醬將成道主菜個味提鮮,簡單幾樣材料配合得好好😳🔸自家製tiramisu🔸朋友仲推介我千祈唔好錯過佢地既自家製甜品,呢杯tir

🔸沙律、餐湯🔸
沙律
南瓜湯

🔸法國生蠔🔸

🔸啤酒脆漿炸鱈魚配自家製三重熟薯條🔸
啤酒脆漿炸鱈魚配自家製三重熟薯條

🔸珍珠麵配帶子、魚子醬🔸
珍珠麵配帶子、魚子醬

🔸自家製tiramisu🔸
朋友仲推介我千祈唔好錯過佢地既自家製甜品,呢杯tiramisu層次分明,軟滑既cream連埋吸滿espresso既蛋糕一齊食,兩者平衡得好夾好好味,估唔到主打生蠔既小店連甜品都咁高質😍
自家製tiramisu

雖然門面唔起眼 ,但係食物質素超亮眼,呢間卧虎藏龍既小店絕對值得再黎,下次起碼食番一打生蠔先捨得走🤤

沙律
南瓜湯