黎開筲箕灣呢頭睇戲,事關附近開左個cinema,不過也不算是新鮮事,晚飯便就地搞掂去。有D想食潮州野,去左煮打呢間,充滿傳統風先是美極煎鮑魚,鮑魚大大隻,每隻都好多肉,色水幾靚,好吸引我一口吃。鮑魚鮮甜,彈牙多汁,絕對係平生食過翻尋味的味道,煮得好不錯,下次有機會來一定要點,惹味!!!XO醬西蘭花金勾帶子,帶子一點也不乾,濕濕潤潤似的,排得好鬼靚,感覺juicy多汁,點知食落又真係喎,完全係可以咬碎,不會有渣滓在口腔,XO醬唔算好辣,卻是香口,可口得很!!蜜燒吊燒骨,骨附近的肉是特別嫩是常識吧,因為咁我地叫左呢碟。蜜糖香是微微的,調配得好好,唔會好怪。肉方面無咩脂肪,肉地是瘦嫩吧,我同朋友們你一件我一件,大叫'好食!'最後是炒糯米飯,花生粒粒是我的最愛,糯米飯的黏度十足,痴牙得很,十分正宗,而且不算太油膩,不用怕油,我愛它!!

有D想食潮州野,去左煮打呢間,充滿傳統風