夏天熱辣辣想食d透心涼食物,海鮮迷可以一次過食多種貴價海鮮最抵食緊係去食海鮮自助餐,上網搵到間近我公司嘅酒店,放工即刻同同事去食la今期Novotel酒店主題係【花樣嚐鮮】晚市自助餐,以鮪魚(吞拿魚)及三文魚做主打配搭出多款特色菜,更有即開即食法國生蠔及有機食用花配襯出多款前菜及甜品我食自助餐專攻貴價食品,回本丫嘛^^ 首先梗係要食法國生蠔、再食刺身、之後海鮮。即開即食法國生蠔肉質爽口,海水味重、味道偏鹹,啱哂鐘意海水味重嘅朋友仔。我刺身就食咗大大粒厚切帆立貝、刺身蝦及厚切三文魚,刺身都係厚切,一d都唔孤寒,連蝦都係大大隻好好肉,細食D朋友仔真係食完刺身都飽飽地。講番先刺身鮮甜,厚切關係食落好滿足,成個口都係超鮮味道!松葉蟹腳同青口都係我推介之一,蟹腳啖啖肉,又係重海水味,滴幾滴檸檬汁更鮮,平時蟹腳比較貴,果晚食咗10幾隻蟹腳(拿!又回本la^^)另外青口帶少少甜好彈牙。主題之一三文魚當然有好幾款菜式,當中鹽焗原條三文魚係酒店主打菜式之一,Venus都有食,不過覺得鹽焗味唔太出,可以再咸d。試埋鹽焗三文魚腩及印度香料三文魚,前者較香口,後者印度香料味好出,我覺得印度式煮法好味d鮪魚菜式

鮪魚菜式真係比較少食到,通常都係刺身或罐頭吞拿魚,今次食到2款好味鮪魚料理,先講鐵板香橙鮪魚,外層用鐵板煎煮配搭香橙醬汁酸酸甜甜,內層不完全熟透保留鮮味。麻辣鮪魚粒啱哂鐘意食辣嘅我,一口一啖,好香麻辣味,不過味道都辣辣地,完全唔食辣朋友仔就要諗下

熟食都有好多選擇,炒粉麵飯唔少得,原條蒸魚、燒牛肉、豉椒炒青口、避風塘炒蟹、糖水、湯種類繁多

其中一個區係即煮粉面,我叫咗碗銀針粉,湯底比較清,淡淡肉味

甜品區有多種用有機食用花作點綴的糕點,賣相精美
朱古力噴泉區有多種糖果、棉花糖選擇,仲有任食MOVENPICK(最後回本必選^^)
地址: 灣仔謝斐道238號香港諾富特世紀酒店LE CAFÉ咖啡廳
2021-06-03
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • 松葉蟹腳
  • 麻辣鮪魚粒