2019-04-17 74 views
最近移居咗外國嘅朋友番黎香港聚一聚,佢今次話想食啲有特色嘅中菜,所以我今次選擇左喺樂天經典度食南洋中菜。南洋菜係早期中國移民,帶住自家嘅中菜手藝結合咗泰國/印尼/馬來西亞/星加坡而成。餐廳入面裝修簡約而且寛敞,座位舒適。我地叫左招牌扣肉包 (HKD78),金牌脆皮燒雞(半隻) (HKD178),荔枝咕嚕肉(small size, HKD95)金銀蛋浸時蔬(medium size, HKD132),龍虎燴 (HKD468)同埋楊枝甘露 (HKD38)。脆皮燒雞肉質鮮嫩,外皮皮好脆口,肉質滑溜,而且分量都唔細,啲蝦片同樣炸得啱啱好個扣肉包可以話係樂天經典既signature dish。 扣肉整得好入味,入口油香十足,但一啲都唔覺肥膩,醬汁咸鮮得嚟帶甜味,夾埋個軟綿綿既包,真係無得頂呀,正!個咕嚕肉係我既賣飛佛,配料有菠蘿,荔枝,紅葱,紅椒,青椒。咕嚕肉炸得香脆唔肥膩,調味酸酸甜甜,好開胃。個龍虎燴係樂天經典另一個既signature dish。 個湯好濃郁好鮮味又足料!有蟹,蝦,蜆,有魷魚,鮮魚柳,仲有米線同啲香菜,真係想要多幾個胃食多次。金銀蛋時蔬足料多蛋,仲有肉碎,時蔬係我最鍾意食嘅莧

餐廳入面裝修簡約而且寛敞,座位舒適。

金銀蛋時蔬足料多蛋,仲有肉碎,時蔬係我最鍾意食嘅莧菜。
我地一人叫咗一碗楊枝甘露,賣相精美,顏色吸引,芒果味香甜唔酸,仲有清新嘅柚子肉,好好味呀。
$350 (Dinner)