係IG係咁俾人洗版,今次終於到我去啦~依間餐廳既booking都好full,要係openrice早兩個星期訂枱。不過佢剩係得午餐時段可以揀,大家book既話要留意下。去到附近已經見到大大個紅色牛牛🐮招牌,真係好易搵。手上拎住幾件蛋糕諗住食完飯去野餐chill下,侍應都好好幫我地將啲蛋糕雪住,服務唔錯。入到去見到裝修氣氛幾好,係行氣質優雅低調路線,而我地既朋友已經坐定定等我地。我地一人手攞著個餐牌,睇黎睇去都剩係得drink meal,可能侍應都見到我地係新手,就過黎guide我地。原來我地係咩都唔洗揀架,餐廳只係得一個餐,只要揀塊牛幾成熟就👌,真係懶人界、選擇困難症患者、乃至天枰座一大福音!😆侍應就推介我地揀medium, 所以我地就嗌左medium 同 medium rare 試下個分別,其他野就交俾佢地啦。有個得意既位係佢會將個M字同MR寫係枱方便記認,我諗大家都估到係咩意思啦。頭盤個沙拉🥗係有啲驚喜,除左平日食開既紅菜頭同生菜,佢仲不惜工本加左好多好多核桃。紅菜頭切到薄一薄,生菜又爽脆,再加上核桃既脆脆口感,成個人都感覺開胃左又健康左。之後就係重頭戲,我地既牛牛🐮終於到!成盤牛扒

之後就係重頭戲,我地既牛牛🐮終於到!成盤牛扒🥩用鐵盤暖住上,仲有蠟燭下面點住keep warm。試曬medium同medium rare,自己比較鍾意medium rare,食落係淋身d,不過兩塊扒都好有肉味,又juicy。試完原味,就試下點汁食,個汁係帶有薄荷味,我覺得就咁原味食就最好,但係估唔到依個仲唔係我今餐食到最好食既野!

講埋個Side dish,都係無得揀既,成個餐廳個個都都係食薯條🍟。當個牛排上左之後,侍應就攞住成盤岩岩炸起既薯條,夾左好多去我地既碟。本身都驚熱氣,見到咁多真係怕怕,點知有驚喜,d薯條係同出面唔同,係有蒜香味架!ketchup都係自己一枱一細罐,好衛生!為左提供最新鮮最熱辣辣既薯條,我仲偷偷地發現侍應巡完一round剩底既薯條係即刻掉落垃圾桶。🙈

題外話,我地食緊既時候,有兩枱都係黎慶祝生日既,侍應都識搞氣氛,又會播生日歌咁,大家生日都可以考慮下黎依到搞,咁就可以試埋佢d蛋糕啦~
沙拉
medium rare & medium 牛扒
2021-10-02
$404 (Lunch)
medium rare & medium 牛扒