2019-04-12
點解今次會用come to this good place 呢係因為,係我嘅生日and so that why,dont wanna 去食啲平時去嘅西餐或者係中菜廳,或者係日式food in fact 都已經食過好多次喇想試一啲比平時更加高質數更加優質嘅誒店鋪同埋食材想體驗下嗰種感覺,反正因為有信用卡積分回贈啦...so諗過度過之後可以去盡少少食Final boss level 嘅美味嘅野食餐去慶祝自己生日。而家餐廳係喺個酒店嘅,底層嘅基本上喺出邊係好難見到呢間餐廳, so after,好在都係朋友介紹,先至識得入嚟呢度食,first moment入到大堂囉畀職員好好會show me落去下層啦when入到去餐廳,侍應都好積極主動噉誒同我打招呼然後同我帶位。this is so驚喜嘅就係打開餐牌嘅時候,應該話一入到去嘅時候都係Dark and dim light非常之咁有情調如果你係誒驚黑嘅呢個地方可能你會有少少驚。 好喇好喇之後因為黑鼆鼆嘅關係啦我仲喺度諗誒會唔會個市走過嚟攞支電筒幫我照住個餐牌嘅噉點知原來唔會噉點解哩,係因為一打開嘅時候嗰餐係會發光所以我就見到誒我喺幾黑都見到嗰個餐牌
this is so驚喜嘅就係打開餐牌嘅時候,應該話一入到去嘅時候都係Dark and dim light非常之咁有情調如果你係誒驚黑嘅呢個地方可能你會有少少驚。 好喇好喇之後因為黑鼆鼆嘅關係啦我仲喺度諗誒會唔會個市走過嚟攞支電筒幫我照住個餐牌嘅噉點知原來唔會噉點解哩,係因為一打開嘅時候嗰餐係會發光所以我就見到誒我喺幾黑都見到嗰個餐牌嘅所有文字同埋食嘅嘢。
有個男侍應都幾高大嘅佢都有向我極力推銷,食海鮮譬如話食長腳蟹或者係食生蠔等,噉但係因為今日我係嚟食,牛扒嘅噉所以我呢個海鮮忙今日要休息一天唔做生意繼續選返我嘅牛扒。
酒店級嘅餐廳真係酒店級嘅餐廳同出邊嘅唔同噉點解呢因為睇到佢哋嘅全部都係比較高質,品牌同埋高利寶嘅一啲肉類啦,噉我見到嗰塊牛扒呢誒基本上我食一餐係可以出邊係食返五六餐嘅,噉當然就我覺得就係你嘞人生點都要試一次這種價錢嘅牛扒。
另外叫咗個羊架,噉其實都好有用嘅,非常之咁先暖,好食到無得頂之餘難以用筆墨形容。
仲有個通粉但係因為今日佢唔係主角所以我唔會主力講佢嘅味道只可以簡單概括講好食無得頂。
寫咗咁耐嚟喇嚟喇主角終於要出場喇我啲,澳洲超級牛扒終於出嚟喇,噉我誒食之前呢噉有個誒女嘅實習生過到嚟,非常之咁有禮貌,佢向我介紹佢話今次呢我哋食用嘅都哩其實都有接近十款嘅噉有美國英國西班牙,日本等等嘅差唔多啦噉就一套成星,可以畀我哋去揀嘅噉我自己就發現啦美國嘅都呢就大把d啦誒日本刀哩就好似尖瘦啲好似壽司嗰啲噉嘅,噉我就嗌要咗一把誒嘅刀,去試一試。
肉質呢非常咁,煙韌先暖啦同埋係你會感覺到佢嘅肉文呢係非常之工整同埋有次序,你喺塊牛扒上面誒戒切嘅時候哩,你會發現橫紋同直紋即係遜文同英文佢錢係有唔同嘅手感,有得手感唔同當然咬落去口感都會唔同啦。
佢哋真係炭火味佢真係用炭火煮出嚟需要炭火味非常之咁均勻同埋你咬落去嘅時候應該嘅地方就乾,應該有執嘅地方就一定會有執,控制得非常之好。
同時噴油牌亦都好公度因為佢唔會無啦啦冇左,忽略或者送嚿骨畀你或者送啲肥膏令到你食嘅分值樂淘嘅分量少咗。
一般嚟講,我覺得塊牛扒佢,做得非常極致因為每一邊都燒得好勻循,同埋,返牛扒,佢嘅厚度係非常之啱口型。
呢個無名,其實都好唔捨得因為塊牛排逐漸逐漸消逝而我嘅生日亦都差唔多快要完結,所以喺誒呢一餐度都係睇傾偈多過食嘅。
總括嚟講誒氣氛我比你滿分環境同質素都係滿分嘅,而今次呢個體驗係真係人生,可能都未必會有第二次,所以嚟呢度絕對可以系紀念日或者係生日啊誒有特別慶祝嘅時候嚟噉就可以錦上添花喇。