2024-04-30
第二次幫襯嘅位於銅鑼灣皇冠假日酒店嘅CARVER ,水準都 keep 到👍🏻➽ Maryland Crab Cake 蟹餅嘅蟹肉幾鮮甜而且食到一絲絲蟹肉感,配上柚子他他醬同沙律菜整體都好清新➽ Mediterranean Octopus 一口大細嘅八爪魚肉,恰到好處嘅腍度同彈性,加埋蕃茄同甜椒酸酸甜甜咁食好開胃➽ USDA Prime, Striploin (280g) 西冷牛扒粉嫩肉質腍嫩,油香都相當豐富突出,最鍾意係搭配碟邊嘅鹽,輕輕點一點就帶出肉香 (唔想咁原汁原味可以揀Gravy汁),烤蕃茄同烤蒜頭可以平行油膩感➽ 20-Days Dry-Aged Coffee Grounds, Rib Eye, USDA Prime (340g) 肉面格網紋令到食慾大增,微微嘅炭燒味更香口➽ Fried Onion Rings 洋蔥圈外層香脆而內裡軟甜,保留到洋蔥汁➽ Roasted Mushroom 烤蘑菇唔會太乾身而入口多汁➽ Pear 甜品係法式經典嘅紅酒煮梨,有少少酒味但已配上雲尼拿雪糕;仲有用羊奶製作Cheesecake,覺得唔錯但睇個人口味➽ Truffle 甜品以竹炭朱古力做外
➽ Truffle 甜品以竹炭朱古力做外層加上蜂蜜芭菲,松露味雪糕都相當突出