🦆🍄🍚: 天氣凍左咁多日,搵下雜誌介紹的煲仔飯,終於的起心肝遠赴未食過的,去搵好些煲仔飯來吃。選了呢間,報道話沿自銅鑼灣新翠華,煲仔飯做得出色,但食評又話伏,不過想試下創新煲仔飯,唔食平時的臘腸排骨雞等,就去試試您。地區: 未去過,在B3出口出其實過對面唔太遠,好易走左入商場,但其實街市及熟食市場在商場側的,唔識路的要注意,找到後在地下一門口就是了。環境: 熟食市場比想像小很多,裹面仲有印度及泰國野,佢係一些梗枱,不是如鵝頸橋街市圓枱圓椅,當日又唔太多人,一場黎到,試下啦。食物: 有分傳統煲仔飯及創新的,羊肉煲仔飯,荔茸肉碎都有介紹過,自己鐘意鵝肝油香,叫呢個試試。野菌鵝肝煲仔飯:試個創新野菌鵝肝飯,軟鵝肝配脆爽雜菌雙映成趣,一軟一硬最佳組合,鵝肝煎香過,帶有鵝油香,只可惜鵝肝太少太碎味道唔夠突顯,如切大件些啖啖細味品嚐鵝肝香味,花多些$也願。菇配鵝肝是好的組合,軟軟鵝肝,配超有味脆爽菇菌,加上粒粒分明飽滿的白飯,夠乾身,有少少飯焦唔太濃好好,菇好食,足料舖滿煲飯!不要落太多豉油蓋過原味(佢幫我一手落埋豉油,不愛咸的還是自己控制的好)。環境不大,是熟食市場隔局,食物無雜誌講到期望的好,

菇配鵝肝是好的組合,軟軟鵝肝,配超有味脆爽菇菌,加上粒粒分明飽滿的白飯,夠乾身,有少少飯焦唔太濃好好,菇好食,足料舖滿煲飯!不要落太多豉油蓋過原味(佢幫我一手落埋豉油,不愛咸的還是自己控制的好)。環境不大,是熟食市場隔局,食物無雜誌講到期望的好,有更進步空間!不過也欣賞餐廳創新意念,飯底,什菇也好吃。

下次試番傳統配料。不過一煲飯都成70幾蚊,不過人地火喉控制好,手工技巧錢。
 等我自己番屋企試整下先!冬日撐暖笠笠煲仔飯!❤️

加$2, 可轉熱飲,叫左杯熱華田,超重手!好甜。。。

野菌鵝肝煲仔飯
野菌鵝肝煲仔飯
鵝肝細細粒,飯煮得乾身粒粒分明
Other Info. : 1個人1煲飯OK,見原來有人再加荔茸,食左先知。。。。-_- ,建議想試齊都可問下。 但想試多些其他食品,2個人一煲飯SHARE,叫左個對面印度舖的香料羊配包,質素好,都好好味。
2018-02-07