自從星星熱潮之後,尖沙咀出現既韓式炸雞店可以話好似「雨後春筍」咁誇張。幾個禮拜前既一次友人聚會中,朋友偶然提起呢間非常特別既炸雞店,但唔知點解每次打電話去都係「full booking」,於是趁星期日lunch time walk-in走入去碰一碰運氣!餐廳位於赫德道4號「The Hart」銀座式商廈既2樓,由港鐵站K-11出口行過去大約5分鐘到,都算非常方便。雖然只係12點幾,但餐廳已經差唔多半滿,同附近幾乎拍烏蠅既食店反差非常之大!打開Menu第一版就已經詳細介紹呢度既炸雞。同其他尖沙咀地舖既「大路」星星炸雞唔同,呢度D雞既賣點係相對少D反式脂肪、低鹽同低卡路里,加上全個烹調過程一滴油都冇落,非常啱注重健康既香港人,難怪自從2005年出道以黎就穩坐韓國oven-roasted燒雞既第一位!照燒烤雞 ($160): 顧名思義,全隻雞以照燒醬醃制而成,啱晒我地呢D鍾意食口感較為juicy既雞!Portion方面非常之大,十幾件雞加埋一定大過連鎖炸雞店果桶雞 (整走晒又厚又難食既炸粉之後),兩個人食絕對會有D「食滯左」既感覺。 味道方面非常特別,有D似日式石頭飯上面果D teriyaki
照燒烤雞

味道方面非常特別,有D似日式石頭飯上面果D teriyaki照燒雞既感覺,但不同之處在於相對無咁油同埋較為偏甜左少少。不過亦都可能因為咁,有機會令到D唔係咁鍾意食濃味既朋友會覺得over 左少少!
海鮮鍋巴湯
海鮮鍋巴湯 ($190): 湯既味道濃得黎帶點辣味,特別之處在於第一啖飲落去係唔會覺得好辣既,D辣既感覺只會「慢慢湧上心頭」,呢個時候最適合飲一大啖凍飲「減辣」!鍋巴方面非常之鬆脆,建議一黎到既時候盡快食左佢先,因為佢會因為吸收左湯既精華之後腍得好快,令口感變差!

材料方面份量十足,除左有大蝦之外,更加有差唔多成十隻咁多既Mussels,配埋蔬菜、菇同埋筍等等既配料真係十分足料,誠意十足!
Corona Rita 同埋 Somersby Apple Cider Rita (各 $79): 平時飲開啤酒既人都知道味道大概係點,所以一開始冇諗住order,但見到在場幾乎每枱都有order,心諗一定有佢既原因,而我地都抱住「唔執輸」既精神叫杯試下啦!

如圖所見,上枱時「倒吊」既造型非常特別,附近剛坐底既客人都俾佢吸引左,有D重問我可唔可以影相添,哈哈!杯裏面係梳打檸檬沙冰,撈埋Corona/Apple Cider之後既味道十分特別,有D似Fruit Punch既感覺,而且4.5% alochol既啤酒溝埋Soda自然令到酒精成份降低啦,非常適合「怕面紅」既女生。
值得一提既係呢度既服務質素。燒雞一黎到既時候已經好細心咁問你需唔需要膠手套不特止,食到中途亦都會問下你有冇乜野特別需要,服務非常貼心既程度真係要俾個「讚」佢!

總括黎講,呢度大部份既菜式都係「大件夾抵食」,兩個好似我地食量一般既人可能會覺得個portion太多over左。所以我建議最好約埋三五知己一齊黎呢度gathering,so that每樣食物都可以試少少,不過記住要預早book枱呀,當日所見5點半已經有好幾個booking,非常痴線,不過為左食好野冇辦法啦!
2015-09-06
$280 (Lunch)
  • Somersby Apple Cider Rita