Goobne Chicken (The Hart)

2021-04-30 88 views
每當諗起韓國美食,大家自然聯想起炸雞或部隊鍋,但烤雞其實係韓國都好受歡迎,其中以Goobne Chicken最有名氣。「 雞件經烤焗而不經油炸,能夠達致好味同健康嘅效果。」以上係網上對Goobne Chicken嘅評價,今日我同女友就試試Goobne Chicken烤雞!尖沙咀分店環境頗大,整體簡約舒適,另外餐廳用上落地玻璃,大大增加空間嘅通透感,人都變得心曠神怡😚Goobne Chicken烤雞口味多不勝數,包括原味、韓式BBQ醬、甜辣、醬油蒜香、蜜糖咖喱等等。- 韓式BBQ醬煙燻烤雞+蜜糖香滑烤雞份量幾多,有齊雞胸、雞鎚、雞翼等部位。雞鎚同雞翼既肉質幾嫩滑,而且感覺毫不油膩。另外烤雞非常入味,唔會只係雞皮先嘗到BBQ醬同蜜糖醬既味道。- Somersby Apple Rita無論食炸雞頭或烤雞,酒類飲品一定係最佳配搭。呢杯Somersby Apple Rita幾適合女仔,味道甜甜地,打卡又一流。雖然我哋只係叫咗一份烤雞雙拼,但我地已經好飽,而烤雞如網上評論一樣,自我感覺幾健康🤣,加上環境舒適,下次同多啲朋友一齊嚟Goobne Chicken試埋其他口味。

- 韓式BBQ醬煙燻烤雞+蜜糖香滑烤雞
韓式BBQ醬煙燻烤雞+蜜糖香滑烤雞

- Somersby Apple Rita
Somersby  Apple  Rita

2021-04-22
韓式BBQ醬煙燻烤雞+蜜糖香滑烤雞
Somersby  Apple  Rita
返工做野咁辛苦,有時都要同同事放工去啤一啤發洩下既!! 係尖沙咀返工既小妹,呢日放工就同同事去左附近覓食啤一啤盡訴心中事,於是去左 @goobnehk 食晚飯!!! 餐廳好有韓國地道feel啊!! 其實呢間餐廳就係自韓國而來的過江龍!! 本身係韓國係No.1烤雞啊~~ 既然係出名烤雞,我地點可以唔叫烤雞呢!!😋. .🍗Goobne原味烤雞 + 蜜糖香滑烤雞Goobne Original Oven Roasted Chicken + Honey Mellow Chicken點左雙拼試下,因為兩個女仔食唔到每樣一碟咁多呢!! 叫雙拼又可以試多隻味,而且份量都很多👍🏻 當然要試試出名的原味烤雞了!! 沒有過多的調味料,反而顯得肉香嫩滑,而且皮薄少骨多肉,簡單的美味就係咁解!! 而蜜糖香滑烤雞就係另一種風味!! 蜜糖既甜,帶出了更昇華既味道,好juicy好夾!!..🧀蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷 Cheese Flying fish Roe Egg roll呢個賣相超靚啊!! 厚厚的芝士雞蛋卷,鋪上一層層厚厚的沙律醬同大量既蟹籽,流哂口水啦!!雞蛋卷裡面夾層都有夾左少量芝士,口感好正!! 無得頂!!
🍗Goobne原味烤雞 + 蜜糖香滑烤雞
🧀蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷
呢個賣相超靚啊!! 厚厚的芝士雞蛋卷,鋪上一層層厚厚的沙律醬同大量既蟹籽,流哂口水啦!!雞蛋卷裡面夾層都有夾左少量芝士,口感好正!! 無得頂!! 完全是華麗的一道料理🤩.
🍺 Hoegaarden & 🍓士多啤梨沙冰
食烤雞又點可以唔叫野飲解解渴呢~~ 身為小酒鬼既我,直接點左啤酒很豪邁地飲,哈哈!! 烤雞配啤酒是必須的😎 同事點左士多啤梨沙冰,好fresh好開胃! 解膩一流! 而且好重士多啤梨呢! 很不錯.
食完,吹完,啤完,呻完,又一條好(女)漢呢! 正所謂人生要盡興,把酒當歌,才是皇道啊!! 這裡是一個好選擇呢🙌🏻
2021-04-14
  • 蜜糖香滑烤雞
朋友仔話今日好想食烤雞,即刻諗起Goobne Chicken,之前食過幾次都唔錯,今日一於帶佢試下。餐廳環境寬敞,光線充足,兩個人坐四人卡位夠哂闊落。凱撒沙律有新鮮爽脆羅馬生菜、香脆煙肉粒、雞蛋、香甜蕃茄仔、鬆脆麵包粒,配埋濃香巴馬臣芝士再淋上沙律醬,清新健康之選,份量十足,好足料。烤雞有好多口味供選擇,包括蜜糖咖哩、果味醬油蒜香、韓式BBQ 醬煙燻、甜辣等等。最後揀左最多人推薦既蜜糖香滑烤雞,提供有骨或無骨供選擇。另有即棄膠手套,夠哂衛生。蜜糖香滑烤雞(有骨)雞件醃得入味,啖啖肉香而不膩,外皮香脆內裡雞肉嫩滑多汁,加入蜜糖烤焗特別香甜惹味,附上蜜糖芥末醬提升味道層次!附送醃蘿蔔,酸酸甜甜,開胃解膩一流。
朋友仔話今日好想食烤雞,
即刻諗起Goobne Chicken,
之前食過幾次都唔錯,
今日一於帶佢試下。

餐廳環境寬敞,光線充足,
兩個人坐四人卡位夠哂闊落。

凱撒沙律
有新鮮爽脆羅馬生菜、香脆煙肉粒、
雞蛋、香甜蕃茄仔、鬆脆麵包粒,
配埋濃香巴馬臣芝士再淋上沙律醬,
清新健康之選,份量十足,好足料。

烤雞有好多口味供選擇,
包括蜜糖咖哩、果味醬油蒜香、
韓式BBQ 醬煙燻、甜辣等等。

最後揀左最多人推薦既蜜糖香滑烤雞,
提供有骨或無骨供選擇。

另有即棄膠手套,夠哂衛生。

蜜糖香滑烤雞(有骨)
雞件醃得入味,啖啖肉香而不膩,
外皮香脆內裡雞肉嫩滑多汁,
加入蜜糖烤焗特別香甜惹味,
附上蜜糖芥末醬提升味道層次!

附送醃蘿蔔,酸酸甜甜,開胃解膩一流。

2021-04-06
Dinner
2020-12-02 4961 views
-好掛住韓國啲烤雞,無得去旅行,就同朋友黎呢間韓式餐廳解解癮🥳-▪️Half Half 炸雞貪食嘅我哋每款雞都想試,於是叫咗Half half,有得order兩款,最後點咗原味烤雞同蜜糖香滑烤雞🤩烤雞烤得非常鎖汁Juicy,肉質嫩滑,而且外皮烤得好香口,令我忍唔住食晒啲雞皮!而且仲有唔同部位嘅雞肉,連雞胸都烤得幾滑,每件烤雞都啖啖肉!呢個份量湊起黎應該有一隻雞咁多!非常抵食!尤其蜜糖香滑烤雞更加出色,酥脆嘅蜜糖雞皮令我食到停唔到口!另外仲會附上有三款醬,我最中意就蜜糖芥末醬!唔會太甜或太辣,令烤雞口感更豐富。而且另一樣非常貼心嘅就係,佢會附上手套,等你食烤雞嘅時候唔會整到隻手油淋淋👍🏻.▪️仲有贈送蘿蔔,酸酸甜甜,非常開胃!.▪️芝士韓式烤肉炒飯配醬製香腸芝士份量多到好澎湃,輕易就有拉絲效果!烤肉醃得非常入味,香腸非常大條!烤肉炒飯好香濃,粒粒分明,撈埋芝士非常惹味,而且係用鐵板上,所以都keep到溫度。.最貼心嘅就係,消費滿$300,會送一支非常大枝嘅韓國製消毒搓手液,呢餐飯真係好抵食呢!

▪️Half Half 炸雞
而且仲有唔同部位嘅雞肉,連雞胸都烤得幾滑
尤其蜜糖香滑烤雞更加出色,酥脆嘅蜜糖雞皮令我食到停唔到口!

▪️仲有贈送蘿蔔,酸酸甜甜,非常開胃!

▪️芝士韓式烤肉炒飯配醬製香腸
芝士份量多到好澎湃,輕易就有拉絲效果!
烤肉醃得非常入味,香腸非常大條!

• 韓式烤雞
  • 原味烤雞
  • 蜜糖香滑烤雞
2020-12-02 2707 views
最近成日呢喺屋企睇咗好多韓國綜藝,節目上面成日食炸雞同埋泡菜炒飯,睇到我流晒口水,食慾澎湃一發不可收拾,立刻出發goobne chicken覓食去😆超鍾意來goobne chicken食烤雞,可以食到好多唔同風味,而且烤雞無炸雞🍗咁熱氣,又好食!今次揀咗半半烤雞,半半烤雞即係兩隻味道合併一碟,一次過可以嘆兩種味😆呢度嘅烤雞仲可以揀有骨或者無骨款,今次揀咗韓式BBQ醬煙燻烤雞 + 蜜糖香滑烤雞!蜜糖香滑烤雞金黃色的外表非常吸引!而且散發着香甜嘅味道,加上雞件肉質非常嫩滑,就連雞胸肉也是充滿肉汁,雞鎚肉更加是入口即溶,非常好feel!韓式BBQ醬煙燻烤雞更為好味! BBQ醬完全滲透到雞肉裏面,味道更為香醇,而且有少少辣味,食起來感覺更為韓式更惹味!雞肉都keep到非常Juice口感,每一啖都倍感享受!為咗滿足澱粉質隊友,叫咗個鐵板芝士泡菜炒飯,韓式泡菜炒飯配以煎蛋和香濃的芝士放在火熱的鐵板上,超香濃的芝士帶來超勁爆的拉絲效果,淨係賣相都引死人!炒飯帶少少泡菜香辣感,香而不辣,mix咗紫菜同芝士之後,提升左味道嘅層次,好好味呀!而且炒飯份量好多,絕對足夠兩個人開心share !為咗響應防疫,

為咗響應防疫,當日食滿$300以上仲有搓手液送添!
6 day(s) ago 0 views
————📍尖沙咀🥰早兩日去迪士尼🏰挽之前搵野食 係尖沙咀行左好耐 想食韓國嘢🇰🇷 即刻諗起 #Goobnechicken @goobnechicken 依間韓國嘅連鎖烤雞店 開左黎香港之後 次次有聚會都會揀黎食 因為食物質素有保證👍🏻🤩#韓式雞蛋卷 $148🌸黎到goobne chicken 必食‼️雞蛋卷🤤🤤 雞蛋卷入面包左好蛋配料: 粉絲、黃瓜、餐肉、芝士😍😍 超足料 咬落富有口感 🌸沾埋佢附送嘅蜜糖芥末醬仲會有另一個感覺#半半烤雞 (甜辣+果醬)$238🌸同韓國🇰🇷一樣都係有得揀兩種味道 好適合咩都想試嘅我🤣🤣甜辣醬唔會太辣 譚仔十小嘅辣度 果醬唔會太甜 有果香唔漏🌸烤雞舊舊都好大 咬落有肉汁 好嫩滑 份量都好大 兩至三人都夠食🙈👍🏻#鯊魚之淚 $88❤️有分有酒精/無酒精 我揀左有酒精飲到尾有啲燒酒味————Goobne Chicken (The Hart) (尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 2樓#winfat#winfat尖沙咀#winfat九龍
————

#winfat#winfat尖沙咀#winfat九龍
  • 韓式炒粉絲雞蛋卷
  • 韓式雞蛋卷
2021-05-04 0 views
成日都好想食炸雞但又好驚唔健康既話 呢間就岩哂你啦😇甜辣烤雞&果味醬油蒜香烤雞 half half ($238)half half 就岩哂我呢D貪心既人😗 2隻味都可以試下🤪果味醬油蒜香烤雞好正!!! 蒜味幾出 有少少甜醬油既味道 仲要勁掛汁😍 食到漏漏地 側邊仲有舊檸檬比你加檸檬汁 就會無咁漏🤣甜辣烤雞 我就覺得可以辣少少 依家係甜味帶出左辛辣味! 最好既係佢好多汁 就算食到肉入面都仲可以點D汁食🤤🤤-芝加哥pizza ($188)成日都好想試呢個芝加哥薄餅 但次次食都係得2個人 覺得一定食唔哂🤣但今次都係叫左! 佢有成5款芝士🧀以為咁多芝士一定會好漏,點知又唔係喎😲 好驚喜 同埋真係好好食!! 仲可以係咁玩拉絲 好療癒 🤣
成日都好想食炸雞但又好驚唔健康既話 呢間就岩哂你啦😇

芝加哥pizza ($188)
2021-05-03 0 views
係時候要放肆一下自己!食一頓邪惡嘅晚餐!💖蜜糖香滑烤雞💖三大特點:卜卜脆!肉質嫩滑!肉汁!honey mustard帶有芥末籽顆粒的口感,滑順香甜濃郁,最適合搭配韓式炸雞一起享用!份量係有1隻雞,所以2個人食,係絕對夠食!仲可以揀有骨/冇骨!我自己比較鍾意食雞鎚、雞翼,所以我會選擇有骨!但係懶人可以揀無骨,咁就會食得方便又輕鬆😍蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷一切開有流心cheddar,Mozzarella 芝士~玉子一層層捲起,好似毛巾咁,仲好香蛋香味!加埋脆卜卜的蟹籽,吃完令人念念不忘!呢間分店有户外坐,夏天就少少熱,望落下面就有街景睇,食完落樓下仲有好多酒吧,可以繼續有next round!!!
係時候要放肆一下自己!食一頓邪惡嘅晚餐!

💖蜜糖香滑烤雞💖
份量係有1隻雞,所以2個人食,係絕對夠食!

2021-05-01 0 views
Goobne Chicken好記得係我最初可以出城食既第一間韓式烤雞餐廳 以前一齊食呢間餐廳既朋友都走失左 但呢間餐廳仲起度 起呢間食烤雞既時間我係會食得返所有回憶未崩壞既個陣味道😂 講返呢日又食多咗隻口味 之前未叫過嘅蜜糖咖喱脆烤雞 一上到嚟飄住陣陣嘅咖喱味 入口就主要偏向好大比例蜜糖香甜同淡淡咖喱味 烤雞依然咁好 食落好夠熱 而且外脆內軟既效果亦照舊起度 經過之前幾次兩 三人Goonbe 食嘢既經驗 今次醒目咁 兩個人叫咗半份烤雞就無叫其他主食 叫咗之前唔見有既雞胸肉涼菜沙律 🥗呢個沙律特別在除咗低溫慢煮嘅雞胸同沙律菜之外 仲撈咗海蜇 沙律嚟到嗰陣我哋都驚呆咗 因為裝沙律既盤真係幾巨下 不過我哋出乎預期外有清哂咁大盤沙律 沙律菜好新鮮 配上佢個酸甜嘅沙律汁 食落爽甜

2021-04-27 0 views
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️又係韓國過江龍餐廳啦 🇰🇷食一餐就當解一解思鄉之愁啦☹️餐廳係主打烤雞 🐣款式多 食多幾件都唔會覺得好熱氣☀️❶蜜糖香滑烤雞🐥$218呢度既烤雞唔經油炸 🧨同樣可做出外脆肉嫩既境界👼🏻蜜糖味道香甜又夠晒juicy 🍯入口都唔會覺得油膩 😚另外仲可以揀有骨或者無骨版本添🦴❷香辣炒年糕🌶$135呢個年糕有幾款辣度可供選擇✔️今次我哋就揀咗少辣🤏🏻越食越辣 但又辣得幾過癮🥵唔好睇佢細細碟 入邊仲有粉絲、雞蛋、魚糕...🥚❸士多啤梨沙冰🍹$58味道沙冰香甜 士多啤梨味唔會好假🍓沙冰入口即溶 透心涼❄️Ps:尖沙咀、銅鑼灣、旺角、中環、荃灣、將軍澳、東涌、鰂魚涌、西環都有分店😚
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

❷香辣炒年糕🌶$135
呢個年糕有幾款辣度可供選擇✔️
今次我哋就揀咗少辣🤏🏻
越食越辣 但又辣得幾過癮🥵
唔好睇佢細細碟 入邊仲有粉絲、雞蛋、魚糕...🥚

❸士多啤梨沙冰🍹$58
味道沙冰香甜 士多啤梨味唔會好假🍓
沙冰入口即溶 透心涼❄️

在韓國旅行時,每晚都會買炸雞吃,最近很想念韓國烤雞,就去了《Goobne Chicken》解癮。餐廳的座位寬敞,設有室內和戶外位,感覺舒服🍗炸雞給人感覺是邪惡不能多吃,但Goobne Chicken的烤雞不經油炸,比傳統炸雞健康。值得一讚是餐廳會附上手套,就不用吃到全手都是油👍🏻因為烤雞口味太多,選擇困難症的我要了Half Half烤雞,可以選2款口味,這次點了韓式BBQ醬煙燻烤雞+蜜糖香滑烤雞🤩蜜糖香滑烤雞烤得金黃又香脆,每件表面都有適量蜜糖芥末醬,甜甜的醬汁加嫩滑的雞肉讓人沒法抗拒,一件接一件吃很快就清空了정말 맛있어요😋韓式BBQ醬煙燻烤雞比蜜糖烤雞更惹味,韓式BBQ醬滲透到雞肉裏面,每一口都能吃到濃濃的韓式風味烤雞還額外附有酸甜醒胃的蘿蔔和2小碟醬汁,想再濃味點的朋友可以沾來吃另外點了芒果和藍莓沙冰,沙冰賣相不錯,芒果和藍莓味都很濃,而且不會溶得太快👍🏻《Goobne Chicken》📍尖沙咀赫德道4號The Hart 2樓

《Goobne Chicken》
📍尖沙咀赫德道4號The Hart 2樓
2021-04-21 115 views
辣椒脆烤雞 $198蕃茄年糕炒意粉$128我已經revisit左好多次😍😍起碼一個月一次有名的烤雞韓國第一烤雞品牌每次想食韓國炸鷄 又想健康d就黎 goobne chicken食烤雞😜辣椒脆烤雞 $198 選用韓國特有青陽辣椒調製醬料 香辣惹味 熱辣辣 烤雞沾滿醬汁極吸引😳烤雞不經油炸不油膩每件雞都外層薄脆 外皮烤到脆口雞肉嫩滑 非常Juicy 好多汁🤩連雞胸肉都好滑🥳蕃茄年糕炒意粉$128煙煙韌韌年糕意粉挂滿番茄奶油醬而且有海鮮配料/✿. 𝚈𝚞𝚖:4/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕4/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝗵𝗲𝗮𝗱
辣椒脆烤雞 $198

. 𝚈𝚞𝚖:4/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕4/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝗵𝗲𝗮𝗱
2021-04-20 45 views
Came here for dinner with a bunch of friends. The 6 of us ordered, two oven baked chicken, pork ribs, soup, egg rolls and some special alcoholic drinks. The one that tasted the best was the chicken! Meat was tender, flavor was good, and it makes me feel healthier eating it coz it’s baked instead of fried haha

睇完韓劇總會好想食炸雞,但係又想食得健康一啲嘅話,呢一間餐廳就絕對啱晒你!餐廳主打所有雞肉用烤箱烘烤,一滴油都冇加,所以相對地無咁油膩而且健康啲~👍🏻果味蒜香烤雞上落聞到濃烈既蒜香味,但第一啖食落口係蘋果果味和檸檬味係口腔內交融,甜甜地再慢慢散出蒜味。醬汁唔算杰,但都可以起雞件上面做到掛汁。雞皮烤得薄薄一片脆卜卜,裏面肉汁滿瀉,雞肉超級嫩滑!( 額外配多左塊檸檬汁,吱小小就無咁甜)👍🏻蟹子沙律將芝士雞蛋卷變咗無數隻雞蛋裏面包住軟滑嘅車打和莫蕯里拉芝士,在鋪上少少沙律菜絲、大量蟹子和滿瀉嘅沙律醬。蛋卷非常厚實,蛋味濃郁,芝士味都好香濃!(如果拉絲效果可以更多就更加正),賣相非常靚,醬汁唔會太過搶味,令到我每舊蛋都要點一點。餐廳有室外環境,幾chill 架!不過入夜之後就選擇咗坐室內

👍🏻果味蒜香烤雞

👍🏻蟹子沙律將芝士雞蛋卷

2021-04-17 102 views
由於對韓國無數的思念🇰🇷🇰🇷今日我又來到韓國街覓食但因為平日食的餐廳沒營業所以我又試了新的餐廳😆本來對烤雞沒有太大的期望應該大多數人都跟我想的一樣,烤雞不脆口沒有太大興趣🍗但今日找到了我喜愛的烤雞🐥 辣椒脆烤雞 (推介 )一看到餐牌我就毫不猶豫地點了這個,這款雞簡直滿足了我兩大食好。一是無辣不歡,二是香脆口感🤤 完全沒有意料到烤雞可以做到脆皮的口感。而且雞肉還仍然嫩口多汁,加上微微辣椒味十分香口。因為餐廳以雞為主,他們都十分周到地準備好手套及濕紙巾。所以女士們都可以好好品嘗🥰😍🍙韓式雞蛋卷雞蛋卷天別出心裁,看似一般的飯卷。但其實是用雞蛋在外層包裹著不同的食材🥚入口先有甜甜的雞蛋味,再來濃郁的芝士加上食材。十分新鮮😋不但滿足了飯團的口感還有新鮮感大家不妨拋開對烤雞的一貫想法來試試
由於對韓國無數的思念🇰🇷🇰🇷
今日我又來到韓國街覓食
但因為平日食的餐廳沒營業
所以我又試了新的餐廳😆
本來對烤雞沒有太大的期望
應該大多數人都跟我想的一樣,
烤雞不脆口沒有太大興趣🍗
但今日找到了我喜愛的烤雞