2021-08-13 510 views
若干年前曾經同朋友黎食過佢嘅點心放題,印象中食物質素唔錯,特別係一個名為「西瓜凍糕」嘅甜點,造型精緻,真係整到係一片片西瓜片嘅模樣( 係連西瓜皮都整埋個種)今日去海港城個邊閒逛,望見對面的「點一龍」就心想會唔會晚市都有點心放題呢?原來晚市係無嘅,仲要係平日先有得食。睇下MENU覺得價錢算親民,一於入去試下佢手勢有無退步先。MENU入面有點心有小菜有炒粉麵飯不過因為我一個人,小菜無緣品嚐,就叫咗下列幾道晶瑩蝦餃$39芝麻小卷(素)$33瑤柱雞球粥$58脆皮牛腩$48(呢個係限時推廣小食)留意返,呢度唔收茶錢,但好似硬性規定你叫壺茶或者一杯飲品,計落仲貴過收茶錢餐廳感覺有點人手不足,幸好座位算舒適,服務態度都唔錯食物都好快上枱,份量比想像中大,應該兩個人都夠食,哈哈【晶瑩蝦餃】一籠三件,望落飽落紮實。誰不知一挾就散開咗左蝦餃皮,內餡跌哂出黎。內餡方面蝦肉頗多,但味道唔太新鮮,三隻蝦餃都係出現呢個情況,有點失望。【瑤柱雞球粥】我本身以為係一碗size,點知個碗係勁大,根本係一個大砵嘅size瑤柱同雞球份量好多,雞球好大舊,食落肉質鬆化,無雞皮啖啖肉粥底夠熱,氣味香濃,夠綿密,唔錯【脆皮牛腩】

MENU入面有點心有小菜有炒粉麵飯
不過因為我一個人,小菜無緣品嚐,就叫咗下列幾道

晶瑩蝦餃$39
芝麻小卷(素)$33
瑤柱雞球粥$58
脆皮牛腩$48(呢個係限時推廣小食)

餐廳感覺有點人手不足,幸好座位算舒適,服務態度都唔錯
食物都好快上枱,份量比想像中大,應該兩個人都夠食,哈哈

【晶瑩蝦餃】
一籠三件,望落飽落紮實。
誰不知一挾就散開咗左蝦餃皮,內餡跌哂出黎。

【瑤柱雞球粥】
瑤柱同雞球份量好多,雞球好大舊,食落肉質鬆化,無雞皮啖啖肉
粥底夠熱,氣味香濃,夠綿密,唔錯

【脆皮牛腩】
明明佢餐牌話佢係小食,但個份量多到係主食咁,有種賺到嘅感覺

一碟六件,每件都好大舊,仲配上咖哩汁
外皮炸得鬆脆,唔會食得太辛苦
牛腩肉質鬆軟定黎仲帶有少少咬口,唔係一咬就散個種,牛肉味香濃帶微量應有嘅脂肪,放凍咗仍然咁好食,確實有驚喜
咖哩汁味道太淡,只有微微咖哩味外完全無味道

【芝麻小卷(素)】
食完上述三味都已經好飽...
但人就係貪心,見到隔離客人叫芝麻卷又心思思想食
芝麻小卷一啲都唔小,又係大大件
但質感同味道同與小時候食嘅完全唔一樣
質感鬆散,芝麻味欠奉,又一個失望之作
最後食剩兩件打包返屋企俾家人食,反而家人覺得唔錯,各人口味確實好不同
2021-07-17
$226.6 (Dinner)