2022-08-04 1021 views
如果不喝茶可選其他飲品便可免收茶錢, 這個燒仙草奶茶也不俗。 我以為這裏燒賣很好吃,原來蝦餃更好吃, 這裏的蝦餃皮薄, 蝦有蝦味已是賣點。 還有排骨也很不錯。 第一次試她的廚房炒嘢, 欠鑊氣, 水準低過茶餐廳。

第一次試她的廚房炒嘢, 欠鑊氣, 水準低過茶餐廳。

2022-07-03 921 views
上個月尾係openrice買左優惠券,以每位188價錢,食點一龍的點心放題,二個人共食左15碟,當中我覺得必必必叫的係金影火腿叉燒包,熱辣辣,外面鬆脆,十分好食,其他都有水準,只有春卷我覺得麻麻,啲餡好似好多粉咁🤪我同朋友都唔大食,如果可以每樣一件件咁點就好了,每次點都是一籠两三件上,有啲想再點都唔敢,朋友想食叉燒包,我就一定要幫拖如果有機會變成一件件落單,我地應該再去食如果胃細想食精啲可不必叫:1春卷,2蘿蔔糕,3排骨,4喊水角(其實都好食,不過阻胃)
如果有機會變成一件件落單,我地應該再去食

最近點一龍同星級名廚陳啟德師傅👨🏻‍🍳合作,推出以「川味」為題的十一道特色川菜~~鍾意食辣既朋友就帶我去試菜,味道都唔錯呢🤩🤩🥘滋味酸菜魚 $148✨份量好多,上枱時已流哂口水🤤🤤酸菜魚選用野山椒烹調🌶,配料有酸菜、豆卜、蒜頭、芫茜等,湯底濃郁!!魚肉大大片無骨,索哂湯底精華❤️❤️🧄雲片白肉 $88✨豬肉切成薄片,肥瘦相間~~面頭鋪滿蒜蓉同辣椒,蒜香味濃!食完好開胃👍🏻👍🏻🐥重慶口水雞 $118✨雞肉口感嫩滑,好重麻辣香🌶🌶紅油中加入了花生粒,更添口感~~🍤魚香蝦球 $108✨蝦球好爽彈,煮得好入味!!醬汁除左有豆瓣醬,仲加入左秘製酒釀🍶🍶食落鹹中帶甜,味道好豐富😋😋🍜馳名擔擔麵 $68✨擔擔麵麵條細滑,仲好掛汁~~湯汁好重花生同麻醬香,帶點微辣!味道唔錯❤️❤️🫘紅糖糍粑 $38✨平時食開既紅糖糍粑都係長條狀~~呢度既係方形,望落好似豆卜咁🤣🤣口感外脆內軟好煙韌!配紅糖同黃豆粉就最夾👍🏻👍🏻
鍾意食辣既朋友就帶我去試菜,味道都唔錯呢🤩🤩

🥘滋味酸菜魚 $148✨
份量好多,上枱時已流哂口水🤤🤤
魚肉大大片無骨,索哂湯底精華❤️❤️

🧄雲片白肉 $88✨
豬肉切成薄片,肥瘦相間~~
面頭鋪滿蒜蓉同辣椒,蒜香味濃!食完好開胃👍🏻👍🏻

🐥重慶口水雞 $118✨
雞肉口感嫩滑,好重麻辣香🌶🌶
紅油中加入了花生粒,更添口感~~

🍤魚香蝦球 $108✨
蝦球好爽彈,煮得好入味!!
醬汁除左有豆瓣醬,仲加入左秘製酒釀🍶🍶
食落鹹中帶甜,味道好豐富😋😋

🍜馳名擔擔麵 $68✨
擔擔麵麵條細滑,仲好掛汁~~
湯汁好重花生同麻醬香,帶點微辣!味道唔錯❤️❤️

🫘紅糖糍粑 $38✨
平時食開既紅糖糍粑都係長條狀~~
呢度既係方形,望落好似豆卜咁🤣🤣
口感外脆內軟好煙韌!配紅糖同黃豆粉就最夾👍🏻👍🏻
2022-06-23 518 views
餐廳喺港威大廈嗰邊位置上可能唔容易發現因為有海港城coupon諗住搵間餐廳食用咗佢啦我覺得喺呢度食嘢幾好好過去酒樓好嘈雜😅叫咗幾樣點心 個人比較推薦係佢嘅龍蝦湯三皇餃 大粒 真材實料😋仲有個牛仔袋都幾精緻 不過酥炸點心食一件夠了如果唔係有啲油膩 兩個人仲share咗一碗鮑魚粥 份量好多食唔晒🤣小籠包正常,幸運水母都幾好食 同埋佢個價錢其實都唔貴,見到佢有個點心放題 如果鍾意食點心嘅人可以嚟試吓,性價比唔錯!
餐廳喺港威大廈嗰邊位置上可能唔容易發現
因為有海港城coupon諗住搵間餐廳食用咗佢啦

我覺得喺呢度食嘢幾好好過去酒樓好嘈雜😅
仲有個牛仔袋都幾精緻 不過酥炸點心食一件夠了
如果唔係有啲油膩 兩個人仲share咗一碗鮑魚粥
份量好多食唔晒🤣
#📍 點一龍 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖🔸紅油抄手 $44🔸雲片白肉 $88🔸歌樂山辣子雞 $108🔸滋味酸菜魚 $148🔸馳名擔擔麵 $68🔸紅糖糍粑 $38🍒點評時間今次係衝住德哥陳啓德師傅嘅名氣黎🫶🏻知道德哥同點一龍合作 設計左一系列川菜菜式於是就同朋友一齊去試下😋因為我地終於讀完左個diploma course所以叫左超多野食慶祝下🥳 🍄紅油炒手香辣開胃👍🏻作為前菜食慾大增😍🍄雲片白肉 肥瘦適中 配上蒜蓉辣椒十分惹味份量好多仲大大塊👍🏻🍄歌樂山辣子雞雞肉炸到外脆內軟😋見到海量嘅辣椒乾🌶️但唔會太辣 能夠做到辣而不嗆喉👍🏻加埋花椒一齊炒仲好香😍🍄滋味酸菜魚 魚肉大大塊仲要無骨👍🏻同埋點夾都唔會散👍🏻湯汁吸收哂魚肉精華好好飲🤣 酸菜浸過水冇咁死咸 連酸菜都好好食🍄馳名擔擔麵湯底充滿芝麻香氣 帶有少少微辣十分掛湯😋🍄紅糖糍粑今次係第一次食🤣將糯米炸到外面脆脆 入面煙煙韌韌配埋紅糖漿同黃豆粉又唔會太甜👍🏻好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
#

抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

2022-06-12 227 views
知道呢間餐廳同星級名廚陳啟德師傅一齊精心設計左一系列川菜, 我當然要搵埋為食朋友一齊試啦😋雖然係川菜,但菜式有唔同辣度,照顧到不同喜好的食客夫妻肺片牛心爽口,牛肚軟嫩,鹵得好入味雲片白肉每次見到都想點😋豬肉肥瘦相間,薄而長的,上面放滿蒜蓉及辣椒,肉嫩微辣,好有風味。滋味酸菜魚唔太食得辣可以試吓,酸酸辣辣嘅酸菜魚,好開胃,魚肉肉厚鮮嫩,無骨㗎😌魚香蝦球特別喜歡佢嘅醬汁,咸中帶甘甜,可以提升蝦球嘅鮮味馳名擔擔麵湯底香濃醇厚,入口順滑,麵條軟硬適中,爽滑香口甜品係紅糖糍粑,熱騰騰🔥,外層香脆唔油膩,裡面質地軟軟糯煙韌帶點甜,好有口感

雖然係川菜,但菜式有唔同辣度,照顧到不同喜好的食客

夫妻肺片
牛心爽口,牛肚軟嫩,鹵得好入味

魚香蝦球
特別喜歡佢嘅醬汁,咸中帶甘甜,可以提升蝦球嘅鮮味

馳名擔擔麵
湯底香濃醇厚,入口順滑,麵條軟硬適中,爽滑香口

落大雨同朋友黎到海港城食晚餐,想食中菜既我地見到 點一龍 宜家有同星級名廚陳啟德師傅,德哥,合作既川菜喎。一於去食下先。去到7月31之前黎點一龍都可以食到一共有11款來自德哥精心設計既一系列川菜。餐牌有寫到唔同既菜式有唔同既辣度,可以照顧到唔同喜好既食客。我地今次就食左其中幾款喇:雲片白肉其實即係蒜泥白肉,見到片片肉片大大塊,肥瘦相間。我驚太辣所以餐廳好親切咁幫我地辣汁另上,倒左落去d白肉度即刻蒜香撲鼻。水煮牛肉成碗紅卜卜咁勁澎湃,薄切既牛肉份量都好多食落好嫩滑又好軟稔,底下既芽菜同其他配料吸哂個湯底既精華,咬落爽口又麻香帶勁。魚香蝦球蝦球浸左係特製既醬汁度,除了有豆瓣醬,好似仲落左d酒釀既材料,食落味道係咸中帶甘甜,好特別又好惹味。粒粒蝦球都新鮮彈牙又掛到汁。馳名擔擔麵擔擔麵睇個湯底都知香濃醇厚,充滿芝麻同油香。飲左啖湯質感細滑順喉,麵上面有d肉臊,連麵食落帶咸香好滋味。紅油抄手粒粒抄手飽滿又大粒,香辣開胃。紅糖糍粑甜品既糍粑係粒粒方形既,出面炸到金黃色,入面質感軟糯咬落去又煙韌,做到內軟外脆既效果。出面再淋左d黑糖醬,甜而不膩。。。點一龍 (海港城)尖沙咀廣東道3-27號海港城港

水煮牛肉

紅油抄手
粒粒抄手飽滿又大粒,香辣開胃。

紅糖糍粑

點一龍 (海港城)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖

2022-06-10 354 views
話說對上一次食點一龍已經係至少5-6年前了當時既鮑魚酥真係幾有gimmick時隔多年重返舊地,繼續一盅兩件服務員一如既往地好殷勤有禮,有求必應,唔會好似出面既餐廳咁位位都係經理, 經過唔理午市餐廳都有8成滿,上菜速度正常可惜既係味道比起以前有d失色了牛仔手袋可能因為造型需要啦, 酥皮好厚,入口好油林林蝦腸蝦好大隻同新鮮, 不過腸粉皮既油好突出,麻麻地金栗花枝餅非常彈口既, 可惜都係口味偏淡百花蒸釀魚肚濃香紅棗糕鮮竹卷
話說對上一次食點一龍已經係至少5-6年前了
當時既鮑魚酥真係幾有gimmick
時隔多年重返舊地,繼續一盅兩件

午市餐廳都有8成滿,上菜速度正常
可惜既係味道比起以前有d失色了
牛仔手袋
可能因為造型需要啦, 酥皮好厚,入口好油林林

蝦腸
蝦好大隻同新鮮, 不過腸粉皮既油好突出,麻麻地

金栗花枝餅
非常彈口既, 可惜都係口味偏淡

百花蒸釀魚肚
濃香紅棗糕
鮮竹卷
2022-06-10
  • 濃香紅棗糕
2022-06-10 2757 views
星級川菜名廚- 陳啟德「德哥」師傅,知道佢首次同「點一龍」合作,炮製以「川味」為主題嘅11道特色川菜。 專登約都鍾意食辣嘢同川菜嘅朋友來「點一龍」來捧場試試。餐廳設計以中國紅為主題,中間有個好大嘅紅色中式燈籠大燈同屏風, 設計時尚高貴,充滿中國古典風。 餐廳樓底高,好有空間咁,同朋友傾偈唔會比隔籬位聽到。 今次試咗6款「川味」菜式,唔同嘅餸配搭唔同嘅辣度。 辣得過癮!由前菜、主菜到點甜, 價錢由最低$38去到最高嘅$148,價錢相當親民。夫妻肺片($88)廚師刀工非常厲害可以切到牛肚同牛舌都非常之薄,肉質爽嫩彈牙,好吸辣椒汁嘅味。麻辣味道超出,辣度正常唔會搶咗牛嘅味道。水煮牛肉 ($148)辣到中間,麻味唔算太強烈。牛肉片感覺用發粉嗱過。 所以牛肉片發到比較脹。 唔算太入味,牛肉同辣椒油發開左。水煮牛肉入面,伴有好多有牙嘅黃豆作配菜。用來作清熱解毒返牛肉同辣椒。滋味酸菜魚 ($148)平時食開酸菜魚都係用新鮮魚片或者桂花魚來製作。而該店嘅酸菜魚係用龍利柳來製作。有豆卜、芽菜、酸菜、蒜頭、乾辣椒、花椒、芫荽作湯底,非常惹味。我自己都係比較喜歡用新鮮魚片或者桂花魚來做酸菜魚。重慶口水雞($

夫妻肺片($88)

水煮牛肉 ($148)

滋味酸菜魚 ($148)

重慶口水雞($118)
雞肉脂肪多過肉,食落去口感好似啫喱。皮爽,肉滑。 淋上熱辣辣嘅紅油喺口水雞表面,加點色彩,紅中帶黃。整條菜,如唔想食太辣,可以唔將口水雞掂紅油。

馳名擔擔面($68)
麵條拉到好幼,好爽口彈牙。 湯底少少花生味,加入芝麻同花辣油作湯底,辣度適中。 冇四川擔擔麵嗰種超濃同勁辣嘅感覺,比較淡味。

紅糖糍粑 ($38)
第一次食呢一個甜品,原來係四川嘅傳統小吃。 外型似豆卜, 用糯米粉以慢火炸到外脆內軟,加入紅糖同黃豆粉一齊食,感覺新鮮。

2022-06-08
今日我地來到海港城食川菜,其實地址比較難搵既,佢o係廣東道Apple 附近啦,千其唔好去左海皮o個邊,其實佢雖然坐落海港城,但價錢一d都唔貴wo,環境又舒服,加埋個紅色水晶燈 ,請客自食都一流!魚香蝦球呢個蝦球一d都唔似魚香wo,因為個汁係黃黃地既,食落蝦球好彈牙,值得試既雲南白肉食落去一片片肥瘦適中,少少辣辣地,我鍾意做底既青瓜口,俾我清哂夫妻肺片呢個可以唔駛叫 ,好咸呀酸菜魚呢個食落去 ,酸辣度適中,魚片感覺有咬口,唔係 cheap cheap魚,所以可以叫既總體來講75分啦價錢取勝 食物都唔差 環境舒服@點一龍#點一龍 #foodie #food #海港城 ..#sushitessa #asianfood #sushiman #sushiart #sushilife #loveit #asian #sushilovers #sushiporn #sushis #food #sushishop #sushibar #sushinight #sushi #sushilover #rolls #wasabi #japanese #japanesefood #sashimi #tas

雲南白肉

夫妻肺片
呢個可以唔駛叫 ,好咸呀

總體來講75分啦

價錢取勝 食物都唔差 環境舒服

@點一龍

#點一龍 #foodie #food #海港城
#sushitessa #asianfood #sushiman #sushiart #sushilife #loveit #asian #sushilovers #sushiporn #sushis #food #sushishop #sushibar #sushinight #sushi #sushilover #rolls #wasabi #japanese #japanesefood #sashimi #tasty #sushiroll #sushidate #sushine #nigiri #sushitei
2022-06-08 320 views
之前見荃灣間裝修得好靚,價錢以點心黎講偏貴,以為會有驚喜點知最衰過食普通點心店既點心份量勁少勁細碟,加完一每碟至少40至60幾蚊最慘係$44/碗杏仁茶,叫左兩碗,唔熱不得止,仲要勁細碗以為味道應該係中上啦,點差難食到嘔,加完一兩碗都要$100蚊嬲到杏仁茶連相都唔想影食d甘既野,$450🥹🥹🥹😰真心唔會再有下一次,以後都唔會黎!我個fd生日,打算同佢食生日Tea仲同佢講應該幾精緻,我認,我錯了
之前見荃灣間裝修得好靚,價錢以點心黎講偏貴,以為會有驚喜
點知最衰過食普通點心店既點心

份量勁少勁細碟,加完一每碟至少40至60幾蚊

最慘係$44/碗杏仁茶,叫左兩碗,唔熱不得止,仲要勁細碗

嬲到杏仁茶連相都唔想影

食d甘既野,$450🥹🥹🥹😰

真心唔會再有下一次,以後都唔會黎!
我個fd生日,打算同佢食生日Tea
仲同佢講應該幾精緻,我認,我錯了

2022-06-07
$230 (Tea)
Celebration
Birthday
好耐冇食川菜,兩小口過來點一龍,試下佢既川味套餐云片白肉肉片薄切肥瘦岩岩好!配上蒜香辣椒,仲有少少甜香!惹味又開胃!重慶口水雞口水雞味道好有層次,除左爆香辣椒蒜葱調味外,個人十分喜歡佢有濃濃既面豉味!完全可以帶超雞肉口感!我特別加多些面豉椒蓉!滿足我重口味!滋味酸菜魚湯底酸辣平衡洽到好處!魚塊肉質厚厚,啖啖口感又夠鮮;加埋酸菜好好味!估唔到當中亮點係豆卜,吸晒酸菜魚湯汁下,一啖咬落去,湯汁滿滿,真係十分滋味!魚香蝦球蝦球爽脆又彈牙!醬汁夠鮮,送飯一流馳名擔擔麵面條幼細 ,淋上熱辣辣湯汁一齊食,煙韌又有口感!湯底好有功力,除左麻香外,肉燥香好出,讚。紅糖糍粑炸得夠乾身,配上黑糖,唔錯。

好耐冇食川菜,兩小口過來點一龍,試下佢既川味套餐

云片白肉

重慶口水雞

魚香蝦球

蝦球爽脆又彈牙!醬汁夠鮮,送飯一流

紅糖糍粑

炸得夠乾身,配上黑糖,唔錯。
2022-06-06 126 views
記得以前已經光顧過點一龍,座位比較闊落,飲茶都飲得舒服啲。最近見到佢地同星級名廚陳啟德師傅合作,設計左11道以「川味」為主題的特色川菜;嚐辣既小編就搵日訂定位同朋友試下。 .📌雲片白肉 $88雲片白肉其實就係蒜泥白肉。薄切的豬肉片肥瘦得宜,加上惹味既辣椒及蒜蓉調味,雖重口味,但辣度不會過高,一般唔太食得辣既朋友都可以大口品嚐。 .📌重慶口水雞 $118口水雞浸滿紅油,而紅油香氣配搭滑嫩雞肉,啖啖肉令食肉獸啖啖滿足。口水雞加入花生粒更添口感同層次。 .📌歌樂山辣子雞 $108歌樂山位於中國重慶市區西部中梁山山脈。重慶特色菜歌樂山辣子雞係下河幫川菜的辣子菜代表。特點是麻辣中透着鮮香。雞肉炸到外皮脆口乾身,但入口依然保持滑嫩。加入海量辣椒乾、花椒混炒,麻辣而不嗆喉 。.📌滋味酸菜魚 $148魚件選用龍脷柳,魚肉偏實淨但無刺,啱哂怕吐骨既朋友。 酸菜湯底加入芽菜丶豆卜丶 蒜頭丶乾辣椒丶花椒丶野山椒丶芫茜等,香濃惹味。.📌馳名擔擔麵 $68擔擔麵麵條質感偏向有嚼口,花生湯底口感偏薄身不濃稠,唔會食完頂住胃。細細碗可以嗌多幾樣野食唔怕太飽。.呢間餐廳夜晚都算幾多人,平日夜晚7 點多已經滿座。有興趣
📌雲片白肉 $88
📌重慶口水雞 $118
📌歌樂山辣子雞 $108
📌滋味酸菜魚 $148
📌馳名擔擔麵 $68
呢間餐廳夜晚都算幾多人,平日夜晚7 點多已經滿座。有興趣既朋友訂定位穩陣啊~
✨ 點一龍 (海港城) ✨
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
🏷 @dimsumbar
#kmcmfood #kmcmhk

#hkfood #foodphotography #hkfoodlover #foodstagram #香港 #香港美食 #香港美食指南 #hkeat #hkig #尖沙咀美食 #dimsumbar #川菜 #川味系列 #德哥 #點一龍#kmcmfood #kmcmhk #hkfoodie #hkiger #hkblogger
#hkfood #foodphotography #hkfoodlover #foodstagram #香港 #香港美食 #香港美食指南 #hkeat #hkig #尖沙咀美食 #dimsumbar #川菜 #川味系列 #德哥 #點一龍
2022-06-03 3217 views
久仰星級名廚陳啟德師傅的大名, 知道他首次與「點一龍」合作,推出以「川味」為題的十一道特色川菜 (由即日至7月31日供應) , 這次也是和朋友慕名而來。喜歡餐廳的設計,極高的樓底, 配合紅色的中式燈籠及屏風佈置, 感覺幽雅丶時尚和充滿空間感。 今次品嚐了其中六道菜式,各具特色, 滋味無窮! 而且價錢非常大眾化, 最貴的不超過$148。 🌟夫妻肺片🌶️🌶️🌶️ ($88)廚師刀功細膩, 牛肚及牛舌切得非常薄, 肉質爽嫩有咬口, 辣度適中, 唔會搶去牛肚及牛舌的鮮味。 🌟雲片白肉🌶️🌶️ ($88)白肉肥瘦適中, 肉質鮮嫩, 充滿蒜香味,不太辣,十分惹味。 🌟歌樂山辣子雞 🌶️🌶️($108)雞腿肉炸得剛好 , 仍然可以保留裏面的肉汁,金黃酥脆。 🌟滋味酸菜魚 🌶️🌶️($148)之前食的酸菜魚是用桂花魚做的, 今次食的是用龍脷柳做的。 廚師把龍利柳快速過油, 然後再烹調, 所以食落有少少脆炸的感覺。  加入銀芽丶豆卜丶 蒜頭丶乾辣椒丶花椒丶芫茜的湯底香濃惹味, 不過我還是比較喜歡桂花魚。 🌟馳名擔擔麵 🌶️🌶️($68)麵質爽彈, 每啖充滿著芝麻 丶花椒油及花生的香味, 好開胃。 🌟紅糖糍粑 ($38)這是一

🌟夫妻肺片🌶️🌶️🌶️ ($88)

🌟雲片白肉🌶️🌶️ ($88)
白肉肥瘦適中, 肉質鮮嫩, 充滿蒜香味,不太辣,十分惹味。

🌟歌樂山辣子雞 🌶️🌶️($108)
雞腿肉炸得剛好 , 仍然可以保留裏面的肉汁,金黃酥脆。

🌟滋味酸菜魚 🌶️🌶️($148)

🌟馳名擔擔麵 🌶️🌶️($68)

🌟紅糖糍粑 ($38)
這是一個四川的傳統小吃, 外形似炸豆腐, 內裏乾坤, 糯米用慢火炸得外脆內軟, 加入紅糖和黃豆粉一齊食, 十分有特色。

2022-06-01 281 views
今日去咗食$188嘅點心放題嘩呢間真係幾高質素喎嘢食種類都幾多下嚟到嘅每一位都會送燕窩撻或者鮑魚撻咁我哋有四個人就每樣都叫咗個人覺得燕窩撻比較好食鮑魚撻個感覺有啲奇怪上面係一個罐頭鮑魚?下邊就蛋撻皮裏便有啲蠟味?佢呢度啲包點唔會好大舊咁我哋就可以食多啲我哋差唔多樣樣都叫齊咁滯最令我記得就係個流沙包好多時出邊叫流沙包嘅話其實入邊都唔係流心既佢呢個真係流心熱辣辣咁流岀黎記得啱啱嚟到唔好即刻食呀我就係辣親左條脷其他嘢食都好好👍🏻比起好多點心放題係好食好多同埋打電話去book位四個人以上有九折
今日去咗食$188嘅點心放題
嘩呢間真係幾高質素喎
嘢食種類都幾多下
嚟到嘅每一位都會送燕窩撻或者鮑魚撻
咁我哋有四個人就每樣都叫咗
個人覺得燕窩撻比較好食
鮑魚撻個感覺有啲奇怪
上面係一個罐頭鮑魚?
下邊就蛋撻皮裏便有啲蠟味?
佢呢度啲包點唔會好大舊
咁我哋就可以食多啲