2025-07-26 594 views
話說我同朋友前排去咗天后一間好出名嘅日式餐廳,專食宮崎牛肉,叫做宮崎肉本舖,地鐵站行出嚟幾分鐘就到,超方便!😆🫶🏻餐廳主打A5宮崎牛同牛舌,定食選擇多,價錢都唔貴,性價比真心高!😚鐵板牛舌芯定食呢個真係牛舌愛好者嘅心頭好!牛舌芯係牛舌入面最嫩嘅部位,切得厚身,煎到外脆內嫩,咬落去口感好juicy,肉汁滿滿🥳❤️仲帶點炭燒香氣,食到停唔到口!定食配有漬物、飯同味噌鮮魚湯,漬物酸酸甜甜好開胃,解膩一流🙂‍↕️✌🏻味噌湯用鮮魚熬成,味道好鮮甜,飲落暖笠笠,超滿足!😋鐵板味噌牛舌定食呢個同牛舌芯定食有啲唔同,因為佢用咗味噌醬調味,牛舌煎得一樣咁香,味噌嘅鹹香同牛舌嘅肉味好夾,帶點微甜嘅味道,食落更加惹味!😎牛舌份量都好足~整體嚟講,宮崎肉本舖嘅環境、服務同食物質素都好有水準,牛舌控同日式料理愛好者真係要mark低呢間店!😙

鐵板牛舌芯定食

鐵板味噌牛舌定食