心血來潮想食燒肉,在openrce找了一下有什麼新餐廳,就找到宮崎,原來搬到了天后,那不如就試試~挑了$680的餐,很夠豐富。喜歡這裏,當然是因為懶人最喜歡坐著等食,全程有人幫燒,坐著等食就是爽!!!這個價錢香港比較少地方做到。前菜3品有紅酒燴蕎頭、黑松露龍蝦豆腐和鹽漬蕃茄。明太子雞肉沙律很清新。鰻魚和牛他他,微辣惹味。A5宮崎牛三品,先食前腿肉,牛味較濃,食出牛纖維。三角腩較前者厚,肥美有咬口。和尚頭最豐腴,入口牛油香澎湃!野菜盛,番薯和粟米都超甜!提前訂位送了我們蟹膏煎帆立貝!!!驚喜呀~帆立貝又厚又彈牙,蟹膏亦香。梅子帆立貝刺身,梅子汁酸酸甜甜,帆立貝不用點醬都好食。網形牛舌芯,一整條去燒,爽脆彈牙,配上三種不同醬汁、蒜汁、青椒汁和果味燒汁,令人食不停口!和牛法包,粒粒和牛食落甜甜地。松葉蟹味噌甲羅燒,用梳打餅夾住食,一啲都不膩!日本黑七味雞頸肉,頗辣的,但食落脆脆的帶爽!過場來個大蜆清湯清清味蕾。A5宮崎牛三品,肩口肉肉味濃,內後腿肉超級厚,望得到的肥美,食落牛油滿瀉!幸好有個壽喜燒飯,用白飯和蛋漿沖刷一下味蕾。然後還有個日式冷麵,但我已經吃不下,都給了同行的為食的人!最後我用
明太子雞肉沙律很清新。鰻魚和牛他他,微辣惹味。
梅子帆立貝刺身,梅子汁酸酸甜甜,帆立貝不用點醬都好食。
松葉蟹味噌甲羅燒,用梳打餅夾住食,一啲都不膩!
然後還有個日式冷麵,但我已經吃不下,都給了同行的為食的人!
最後我用另一個胃將是日甜品放進去,車厘子和蜜瓜都很甜,最後以燒番薯配上芝士蛋糕作結。
鄰桌幾位小姐姐在慶生,偷影了一張餐廳準備的甜品,超美的!拍完照她們一同離座出店,我們以為去抽煙,當我們結賬走出店外,才見到生日主人翁的名字映在店的招牌上,很有心思,我想見到的應該真的很驚喜!!!一定要出門口打卡~
2025-07-08
Dinner
  • 宮套餐
6 day(s) ago 0 views
👫🏼放假喺天后搵食,見宮崎肉本舖係天后重開,仲主打牛舌,就試試佢 。餐廳仲有一個著和服小姐姐招待客人,成個體驗好似去咗日本咁🤣🍖 鐵板牛舌芯定食嘅牛舌燒到外層微脆,內裡嫩到爆,咬落又juicy又有嚼頭,牛肉味好濃,灑啲鹽同胡椒已經夠正!味噌鮮魚湯暖胃又鮮,漬物酸酸地好開胃,成個定食好滿足。🥩 鐵板牛舌配A5宮崎牛定食嘅牛舌比上一個定食腍身,咬落好重肉味 。A5宮崎牛油花靚到不得了,油香滿滿,鐵板燒到佢有少少焦香仲增添層次 。🥗 本舖沙律新鮮爽口,配酸酸甜甜嘅日式醬汁,簡單但好開胃,食之前清一清胃唔錯。🥟 黑松露A5和牛餃子真是一個驚喜!餃子皮薄脆,咬落滿口A5和牛肉汁,仲有黑松露嘅香氣,食完一個好想再嗌多份!

Dining Offer
Tasting Event
2025-07-31 0 views
第一次試呢間宮崎燒肉本鋪真心要大大力推介佢哋嘅牛舌定食!!餐牌選擇豐富!多款牛舌定食真係令我有啲選擇困難好彩與友同行一於試晒牛舌同牛舌芯兩款極上滋味鐵板牛舌芯切得夠厚身用鐵板上枱香氣四溢牛舌芯表面燒到微脆內裡保留粉紅色澤肉汁鎖得剛剛好啖啖都食得出脂香牛味唔係一般日式薄切可以比!每塊都厚得嚟唔韌一咬落去爽彈中帶少少煙韌好有咬口但又唔費力口感層次超豐富!仲有配菜有芽菜、椰菜花、洋蔥墊底加埋碗熱辣辣味噌鮮魚湯同天然飯成個 set 超滿足❤️另一款嘅鐵板牛舌配A5宮崎牛定食又係超正牛舌軟淋肉味更濃宮崎牛香軟真係極上級嘅享受午餐價錢特別抵食牛舌關注組嘅絕不能錯過!
第一次試呢間宮崎燒肉本鋪
真心要大大力推介佢哋嘅牛舌定食!!

餐牌選擇豐富!

牛舌芯表面燒到微脆
內裡保留粉紅色澤
肉汁鎖得剛剛好
啖啖都食得出脂香牛味
唔係一般日式薄切可以比!
每塊都厚得嚟唔韌
一咬落去爽彈中帶少少煙韌
好有咬口但又唔費力
口感層次超豐富!

仲有配菜有芽菜、椰菜花、洋蔥墊底
加埋碗熱辣辣味噌鮮魚湯同天然飯

肉味更濃
宮崎牛香軟
真係極上級嘅享受

午餐價錢特別抵食
牛舌關注組嘅絕不能錯過!
2025-07-27
Lunch
2025-07-26 0 views
話說我同朋友前排去咗天后一間好出名嘅日式餐廳,專食宮崎牛肉,叫做宮崎肉本舖,地鐵站行出嚟幾分鐘就到,超方便!😆🫶🏻餐廳主打A5宮崎牛同牛舌,定食選擇多,價錢都唔貴,性價比真心高!😚鐵板牛舌芯定食呢個真係牛舌愛好者嘅心頭好!牛舌芯係牛舌入面最嫩嘅部位,切得厚身,煎到外脆內嫩,咬落去口感好juicy,肉汁滿滿🥳❤️仲帶點炭燒香氣,食到停唔到口!定食配有漬物、飯同味噌鮮魚湯,漬物酸酸甜甜好開胃,解膩一流🙂‍↕️✌🏻味噌湯用鮮魚熬成,味道好鮮甜,飲落暖笠笠,超滿足!😋鐵板味噌牛舌定食呢個同牛舌芯定食有啲唔同,因為佢用咗味噌醬調味,牛舌煎得一樣咁香,味噌嘅鹹香同牛舌嘅肉味好夾,帶點微甜嘅味道,食落更加惹味!😎牛舌份量都好足~整體嚟講,宮崎肉本舖嘅環境、服務同食物質素都好有水準,牛舌控同日式料理愛好者真係要mark低呢間店!😙

鐵板味噌牛舌定食

2025-07-21 0 views
有日同朋友下晝嚟呢間餐廳食午市定食,而家喺天后重開。餐廳環境舒適,座位全部都係卡位,坐得非常舒服,好啱同朋友或者同事一齊嚟食飯傾偈。而且午市定食選擇多,價錢唔貴,性價比高。我哋點咗兩個定食一齊share,朋友點咗牛舌拼A5宮崎牛定食,幾滿足!牛舌大塊,口感腍身,肉汁豐富。A5宮崎牛更加唔使講,油脂香濃,配飯食一流。定食仲配有漬物、飯同埋味噌鮮魚湯。漬物酸甜開胃,可以解膩;飯粒粒分明,口感煙韌;味噌鮮魚湯味道鮮甜。如果你同我一樣都係牛舌愛好者,咁牛舌芯定食絕對唔可以錯過!牛舌芯係牛舌中最嫩嘅部位,口感更加細膩。牛舌厚切,烤得外脆內嫩。牛舌芯大大條,好夠飽。

2025-07-21 389 views
📍 宮崎肉本舖 (天后)天后清風街15號地舖之間呢間係食開放題嘅搬咗嚟天后之後就改變咗營業模式🤓今次我嗌咗海套餐 (Menu喺last pic)$480/一位 包16樣嘢食其實好夠食 性價比高👍🏻😆前菜有醃製物 淮山沙律 醋蕃茄就正正常常 不過不失啦~之後仲有個和牛他他上面配咗個燒鰻魚和牛他他食落有少少辣 幾惹味😋主角-宮崎牛🐄食落油脂感好重 配海鹽更加好食!順帶一提 主廚燒得啱啱好 外面焦脆 入面仍然係帶粉紅色每食完一塊牛就會轉碟 確保味道唔會混合🥹主菜方面燒鰻魚超彈牙 好厚肉🥹雞肉卷嗰醬汁甜甜地 入面唔會好乾🤣最鍾意食豚肉燒 嗰蛋煎得好fluffy🥰大蜆清湯可以一解牛肉嘅油膩牛肉拉麵 湯底好濃郁 牛肉好腍 好好食😋最後甜品係有個心太軟不過個人覺得好heavy同埋唔係好夠熱🤣可能最後配個雪葩會冇咁膩🤣🤣評分:4.3/5
📍 宮崎肉本舖 (天后)
天后清風街15號地舖

之間呢間係食開放題
搬咗嚟天后之後就改變咗營業模式🤓

今次我嗌咗海套餐 (Menu喺last pic)
$480/一位 包16樣嘢食
其實好夠食 性價比高👍🏻😆

前菜有醃製物 淮山沙律 醋蕃茄
就正正常常 不過不失啦~

之後仲有個和牛他他上面配咗個燒鰻魚
和牛他他食落有少少辣 幾惹味😋

主角-宮崎牛🐄
食落油脂感好重 配海鹽更加好食!
順帶一提 主廚燒得啱啱好 外面焦脆 入面仍然係帶粉紅色

最後甜品係有個心太軟
不過個人覺得好heavy同埋唔係好夠熱🤣
可能最後配個雪葩會冇咁膩🤣🤣

評分:4.3/5
日本過江龍和牛燒肉名店-宮崎肉本舖✨於天后重開,主打「A5宮崎桜花牛🌸🐮」,自家獲獎牧場🧑🏻‍🌾以獨特中藥飼料培育,油花細膩🥩晚市提供專人代燒服務,更有唎酒師推薦清酒🍶另外亦設包房可以唱K 🎤非常適合約會/聚餐🎊🍾—🔸精選前菜三品🔸宮崎肉本舖和風沙律🔸和牛他他🔸A5宮崎櫻花牛三品(前腿肉、三角腩、內後腿肉)🔸磯煮鮑魚🔸精選野菜🔸A5宮崎櫻花牛三品(肩口肉、廚師發辦稀有部位二品)🔸A5宮崎櫻花牛牛柳三文治🔸軟殼龍蝦天婦羅🔸大蜆清湯🔸A5宮崎櫻花牛西冷 伴海膽魚子醬🔸白飯魚天婦羅冷蕎麥麵🔸是日甜品及鮮果 • 櫻 套餐•💰HKD 980 / 位••••••••••••••••••••••••••••••強烈推薦 .ᐟ.ᐟ如果想喺餐廳店門大屏幕製造驚喜🤩可以提前通知餐廳安排(圖12)

🔸精選前菜三品
🔸宮崎肉本舖和風沙律
🔸和牛他他
🔸A5宮崎櫻花牛三品(前腿肉、三角腩、內後腿肉)
🔸磯煮鮑魚
🔸精選野菜
🔸A5宮崎櫻花牛三品(肩口肉、廚師發辦稀有部位二品)
🔸A5宮崎櫻花牛牛柳三文治

• 櫻 套餐•
💰HKD 980 / 位
強烈推薦 .ᐟ.ᐟ
2025-07-14 429 views
老友話天后重開《宮崎肉本鋪》日本烤肉店 ,有穿粉紅色和服店員增添日式風情,餐廳裝修新族美觀,座位舒適。我們點左鐵板牛舌拼A5宮崎牛定食嫩滑的牛舌& A5宮崎牛放在鐵板上,肉質鮮嫩,香氣四溢,配漬物、天然飯、味增魚湯,味道不錯👍鐵板牛舌芯定食牛舌芯色澤嫩紅盛在鐵板,肉質軟腍又滑,風味獨特,是老友至愛吃的首選,配漬物、天然飯、味增魚湯,好好食😋牛肉餃子2隻大大隻牛肉餃子,餡料十足脹卜卜,牛肉味香氣四溢,配特製醬汁,口感豐富。原味乳酸原味乳酸飲品清新爽口,酸甜適中。柚子雪葩清新的柚子雪葩,酸甜可口,清爽又涼快的甜品。
我們點左
鐵板牛舌拼A5宮崎牛定食

牛肉餃子2隻

原味乳酸
原味乳酸飲品清新爽口,酸甜適中。

柚子雪葩
清新的柚子雪葩,酸甜可口,清爽又涼快的甜品
  • 鐵板牛舌拼A5宮崎牛定食
  • 鐵板牛舌芯定食
  • 牛肉餃子
  • 柚子雪葩
1K
牛舌again!全集嘅私藏嘅牛舌推薦可以去返 入正題餐廳晚上食燒肉午市就專做定食當中有成頁紙嘅餐牌主打牛舌類定食!牛舌+A5宮崎牛定食一次過食到兩款前者係原塊厚牛舌做到全熟主要係食我騷香至於宮崎牛七成熟肉質軟嫩另一個set就啱晒牛舌控牛舌芯燒得剛好貴為成條牛舌最軟嫩嘅部份火候控制得宜就可以有滑嫩口感三款醬料:蒜蓉、青椒醬同燒汁都各有特色不過都係嗰句就係靚牛舌簡單加啲鹽都夠做!題外話呢間個店名我覺得其實有啲熟燒肉控們以幫襯過都唔奇因為餐廳本身係喺Cwb做樓上舖近期先搬嚟天后地舖重開
牛舌again!
全集嘅私藏嘅牛舌推薦可以去返

入正題
餐廳晚上食燒肉
午市就專做定食
當中有成頁紙嘅餐牌主打牛舌類定食!

牛舌+A5宮崎牛定食

另一個set就啱晒牛舌控
牛舌芯燒得剛好
貴為成條牛舌最軟嫩嘅部份
火候控制得宜就可以有滑嫩口感
三款醬料:蒜蓉、青椒醬同燒汁都各有特色
不過都係嗰句
就係靚牛舌簡單加啲鹽都夠做!

題外話
呢間個店名我覺得其實有啲熟
燒肉控們以幫襯過都唔奇
因為餐廳本身係喺Cwb做樓上舖
近期先搬嚟天后地舖重開

2025-07-07 363 views
記得東京之旅去食出晒名既牛舌真係好高質,可惜番到香港之後都無再食到呢個感覺。最近終於可以回味一下。近近地唔駛飛日本,天后食街有一間燒肉店,門口有和服店員招呼,日式燒肉店既格局。中午入嚟就算唔開爐都有一系列燒肉餐。鐵板牛舌芯定食鐵板牛舌配 A5宮崎牛定食兩款都以鐵板,確保食物熱住食。除左主角之外,有菜有炒芽菜,味道香噴噴,跟餐配漬物、天然飯同味噌鮮魚湯。牛舌芯係牛舌中最軟腍又軟滑,厚切之下,口感一樣爽脆,彈牙又多汁,真係比到你日本既感覺。三款醬汁(蒜蓉、青椒、酸汁) 之中,青椒最有驚喜,令人開胃又同牛舌芯好夾,仲有埋炒洋蔥底,洋蔥牛舌芯又係另一個味道。另一款貪心啲,有齊牛舌同A5宮崎牛。呢款牛舌較重”肉感”,A5宮崎牛爽嫩,鐵板高溫之下,仍見到中間粉嫩的肉質。

最近終於可以回味一下。

中午入嚟就算唔開爐都有一系列燒肉餐。

鐵板牛舌配 A5宮崎牛定食

2025-07-05