食日本菜除左刺身壽司之外我第二最愛就是拉麵。 一碗好食的拉麵最重要當然係湯底啦!這間拉麵店湯底是採用精選的醬汁醬油再加上大量豬骨雞骨來燉湯製成的, 所以每食一啖都覺得好有骨膠原😬。🦑原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵🍜嘩嘩嘩❗真係原隻魷魚嫁😮烏卒卒的湯底勁似芝麻糊, 店員相當貼心會提供圍裙比食客怕烏汁彈上身認真抵讚👍🏻。 食拉麵指定動作飲啖湯先, 果然夠哂魷味又唔會蓋過原本湯底的豬骨味, 偏咸了些但也不影響整體味道。魷魚燒得剛好唔會過韌食落爽口彈牙完全唔腥, 因為湯底不是杰身所以食完唔會太膩的感覺, 也不用太擔心食完嘴唇會唔靚的問題出現🤣🤣。麵質方面軟硬適中仲有少少煙韌的口感認真不錯👍🏻🐷特盛炙燒豚肉拉麵🍜又要嘩嘩嘩幾聲啦❗因為碗拉麵太邪惡啦😈❗總共有四片肥美肉厚的炙燒豚肉放在拉麵上, 真係未食都已經令我流哂口水🤤。 同樣食拉麵當然第一時間要飲啖湯先啦, 因為甘先係對一碗拉麵的尊重😎 。味道香濃充滿骨膠原令我越食越開胃😋 試完湯當然唔少得配料炙燒豚肉, 又大又厚的豚肉油脂分佈尚算平均唔算太多脂肪, 脂肪位置仲有入口即溶的感覺😋。豚肉肉質雖然有少少“鞋“口但沒有豬羶味, 連湯汁一齊食的話又會變得

🦑原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵🍜

🐷特盛炙燒豚肉拉麵🍜
同樣食拉麵當然第一時間要飲啖湯先啦, 因為甘先係對一碗拉麵的尊重😎 。味道香濃充滿骨膠原令我越食越開胃😋 試完湯當然唔少得配料炙燒豚肉, 又大又厚的豚肉油脂分佈尚算平均唔算太多脂肪, 脂肪位置仲有入口即溶的感覺😋。豚肉肉質雖然有少少“鞋“口但沒有豬羶味, 連湯汁一齊食的話又會變得好惹味。
最後講下拉麵麵質, 其質感軟硬適中仲有少少煙韌的口感👍🏻

羽根餃子🥟
餃子皮薄煎到微脆肉汁都幾多, 可惜餡料尚為少了一點, 但當餃子沾上餃子汁一齊食時會令餃子肉味道更特出😁。

整體來講這拉麵店係已令我回頭幾次的一間食店😬。
  • 特盛炙燒豚肉拉麵