Kid Szde
Kid Szde
Level 1
2021-04-24
Follow
上次19/4試過隔離鋪Le Viet生牛河後,發現Combo同 Le Viet係同一集團,Le Viet食物質素不錯,決定同女友試埋泰菜Cambo。

黎到好快安排靠牆座位入座。張枱幾細下,但因為靠牆冇膠板。我同女友都不喜歡有塊板係張枱,因為普遍餐廳既膠板都好污糟,就算經常清潔,一樣留有水印,望落真係影響食慾。

我地預先諗好食咩,一埋位就落單今晚食冬陰公湯、串燒半打、蝦餅、椰菜苗及甜品拼盤。

餐廳幅牆係點色磚,凹凸不平,將食物放埋去影,好有feel好專業嘅感覺😆

冬陰公湯好失望
碗湯既餸只有一隻半 唔大既蝦,同2粒蘑菇仔。隻蝦D肉好霉爛,勁霉爛,勁爆霉爛,唔講唔知係蝦肉,好扣分。
湯唔夠辣,偏甜味的。

炸蝦餅夠脆,但冇補充,同每一間泰菜都一樣,冇特別之處。

串燒係好食既,唔洗點醬已好香口,燒既時間掌握得剛剛好,好juicy, 但各試一串已足夠, 會飽。

上次係隔離見有人嗌甜品拼盤,賣相吸引,加上芒果糯米飯實在太好食。
所以我十分期待個拼盤。
先講芒果糯米飯,冇得輸,必食。飯夠熱夠煙韌,椰漿唔太甜又濃。芒果係原個芒果,好甜好多汁。硬係要彈就係芒果係連皮上,我地食要先刮芒果啲肉,唔方便。

千層糕好失望味度好,但太淋啦,好似凝固得唔夠。

大菜糕味道淡,但好爽口,都ok。
椰汁西米糕又係唔得,D西米太硬,變左白色椰汁部分還椰汁部分,西米還西米。

最後焦糖燉奶好食既,但仍然係冇乜驚喜,奶味重。

總括,其實普通而已。好爆場,特別一讚,有位好瘦的香港人姨姨好醒目,一眼關七。甜品等待有點耐,我一直啤住廚房位,心怕溜左起。
E位姨姨同我對到眼之後即刻飛左入廚房。

等多陣佢見我仲啤緊,直頭行埋黎同我講,佢已經叫左起甜品,請等多陣。👍🏼👍🏼好抵讚,好細心。
湯好飲,正宗,仍細心有個爐幫你熱住D湯。但湯不夠辣,湯內只有數粒蘑菇及一隻半的蝦
肉質juicy,  就算不點喇沙醬也非常入味,不錯👍🏼
肉質juicy,  就算不點喇沙醬也非常入味,不錯👍🏼
蒜蓉炒味度偏淡,女友認為泰式炒/咸魚炒會更惹味。但食得岀菜苗好有鍋氣。除左味不淡,還不錯👍🏼
不過不失,沒有驚喜,沒有彈
不過不失,沒有驚喜,沒有彈