2017-07-25
已經唔記得幾耐遠古之前同過呢位嘴刁嘅朋友出嚟食飯,轉左工之後真係好難約,今晚難得佢一口應承出來食飯,我就精選左樂天經典作為我哋共晉晚膳嘅地方。嗽沙海鮮米線充滿椰香的喇沙湯,湯身算係幾厚,米線煮得很軟,好多海鮮,小小辣但好惹味。黃金鹹蛋蝦球鹹蛋黃主宰了蝦球的豐陏美味,最令我驚喜,就係呢個好蝦球嘅鹹蛋黃外層都做到脆脆的,味道同埋口感上一流的享受!金銀蛋浸時蔬一堆碧綠色嘅菠菜在金銀蛋之中顯得更加青翠悅目,菠菜口感幼嫩,湯汁鮮美,又有蛋香伴隨,每啖都味道豐富。油浸銀雪魚銀雪魚本身軟軟的魚肉同香溜的魚脂已經冇得輸,最精美嘅地方就係魚皮係煎得香香的,為口感上增添一點色彩!招牌扣肉包$22 /扣肉,價錢不算貴,直至上菜時,看見兩大大片的扣肉,簡直覺得超值,包仔甜甜的軟棉棉的,夾着肥厚的扣肉,加上濃郁的醬汁,嘴刁的朋友都連聲讚好。蘋果荔枝凍茶幾清甜,幾消暑的選擇。楊枝甘露估唔到糖水都做得咁出色,芒果露甜美又細滑,內裏的少少西米煮得軟身易入口。
嗽沙海鮮米線
黃金鹹蛋蝦球
金銀蛋浸時蔬
油浸銀雪魚
招牌扣肉包
蘋果荔枝凍茶
幾清甜,幾消暑的選擇。
楊枝甘露