2025-08-24
難得有日本朋友到香港,早幾個月前因為工作關係未能見面,所以今次特意挑選連我都未去過嘅「獅房菜」,位於帝京酒店3樓。食物方面係有質素,由廚師發辦共九道菜式,感覺好似港版嘅omakase。頭盤花蟹茶碗蒸+普洱海參凍+鬈髦豬叉燒,個花蟹茶碗蒸嘅蟹肉夠多,味夠濃,反而叉燒感覺只係普通嘢,同公司大家樂感覺差唔多;第二樣係青花椒·龍蝦球·炒牛乳,呢個可以話有驚喜,將呢三樣嘢融合到一個菜式,我真係想知佢個食譜係點,味道上係冇違和感,反而有種好清爽嘅感覺;第三樣係蘭州蜜瓜·瑤柱·響螺湯,呢個有啲似我曾經煲過嘅爵士湯,但我當時個蜜瓜味冇佢咁出,佢個甜味係有啲誇張,呢個反而係我唔太喜歡嘅地方;第四樣係古越龍山·蔥香·鮑魚,用古越龍山調配出嚟個醬汁好出色,帶出佢酒嘅香味,鮑魚唔係果啲罐頭鮑,真係慢煮出嚟,軟硬度係剛剛好,難怪要比刀叉我切,向來冇table manner 嘅我都唔好意思將隻鮑魚一嘢隊入口;第五樣係好可愛、亦好可憐嘅菜式,韓國泡菜·黑毛和牛酥。冇諗過出嚟真係一隻牛,要用專用嘅鎚敲開佢,入面用荷葉包住黑毛和牛,感覺好新鮮,而且味道非常唔錯,牛肉完全冇比泡菜個味道蓋過咗。食完比左杯酸梅啫喱清下味蕾,
花蟹茶碗蒸+普洱海參凍+鬈髦豬叉燒
青花椒·龍蝦球·炒牛乳
蘭州蜜瓜·瑤柱·響螺湯
古越龍山·蔥香·鮑魚
韓國泡菜·黑毛和牛酥
第五樣係好可愛、亦好可憐嘅菜式,韓國泡菜·黑毛和牛酥。冇諗過出嚟真係一隻牛,要用專用嘅鎚敲開佢,入面用荷葉包住黑毛和牛,感覺好新鮮,而且味道非常唔錯,牛肉完全冇比泡菜個味道蓋過咗。食完比左杯酸梅啫喱清下味蕾,但係呢個係唯一可以用極度難食嚟形容嘅嘢;
鮮姬松茸·花膠·黃湯
第六樣係鮮姬松茸·花膠·黃湯,一個我覺得稍為普通嘅菜式,佢個黃湯嘅味道係唔錯,但好多酒樓都有類似味道嘅湯,呢一味算係最普通嘅一道菜式;
金腿燕窩·野生竹笙·菜苗
第七樣係金退燕窩·野生竹笙·菜苗,呢個歸「養生」嘅菜式,我一度懷疑佢個燕窩係假,好少會有咁多,加上佢有啲類似紅燒汁果種味道,味道唔會太淡。加上面頭一層金泊,成件事高級咗好多;
第八樣係澄海滷鵝·淮山麵,聽落好普通嘅菜式,但味道係唔錯,佢個鵝片係滷得好入味,肉質亦夠淋同滑,唯一美中不足係細碗咗啲,因為家下我肥咗大食咗好多;
鴛鴦茶·奶凍
終於到第九樣嘅甜品,鴛鴦茶·奶凍,我一開始我係唔知隻杯係食得,我淨係食入面啲奶凍,因為佢個味係鴛鴦果種味,又唔太甜,係朋友話個杯係朱古力嚟,我先恍然大悟,但可惜佢個朱古力杯對我嚟講係太甜,我食咗一半就放棄咗。
鴛鴦茶·奶凍
總括嚟講,有喜慶、聚會、招待外地親友的話,呢間係值得一試,因為下一次又唔知會係咩菜式。一餐入面有咁多款式,夠體面,加上酒店嘅質素,700幾蚊位,呢個價我覺得係值。