2023-11-27 660 views
不良銷售 屈老人家🤬🤬🤬🤬最近家有大陸長者親戚來港 探望老人家(90 歳),諗住近近地,平平地,去黃大仙豪苑中心樓下 百好名宴 飯個晚餐。在餐牌楝了 B座,$698,夠曬 5 個長者和工人姐姐食。埋單時收銀處亞姐話 $1,100 幾,我問單解咁貴?睇下張單,居然變咗 A 餐!但枱單係手寫 B餐喎!收銀亞姐好冷靜地話:「你食咗喇喎。」我當然同亞姐嘈啦,「我叫 B餐,你手寫枱單都係 B餐 仲寫埋價錢 $698,你地落單就 A餐?趁住全枱老人家傾計 冇留意食咗,伱地就可 多 $300?」亞姐充滿自信地話「你冇留意條魚唔同?食之前你唔出聲?而家你食咗,你享受咗,咪當同老人家食餐豐富啲囉⋯⋯」喂,A 餐同 B 餐,係蝦 / 龍蝦 和條魚唔同,其他小菜係完全一樣喎!老人家掛住傾計,留意唔到,要硬食?從亞姐嘅專業反應和對答自如,有理由相信 唔止一次發生此類事件啦,好明顯係刻意落個貴餐,收貴幾百蚊!😡😡🤬🤬都好明白 疫情過後,食肆經營仍然困難,但做街坊生意 最緊要老實,一枱老人家,趁機落錯單?老人家好肉赤,離開酒家仲好唔憤氣,亦好唔明 究竟落單果個錯,定係食果個錯!當然,亦發誓以後唔去 百好名宴!🤬🤬
不良銷售 屈老人家
🤬🤬🤬🤬

睇下張單,居然變咗 A 餐!但枱單係手寫 B餐喎!

收銀亞姐好冷靜地話:「你食咗喇喎。」

🤬🤬🤬🤬