2017-10-10
餐廳名改得好貼題,係專賣「串」燒同「酒」,位處於山林道一條巷「里」入面。喺山林道望入去,只會見到餐廳室外坐位而見唔到門口,適合吸煙人士。我哋呢啲不吸煙人仕,室內位置就比較適合。 枱面擺放左三款調味料以供添加,其實嘢食都夠晒味,唔駛再加調味料。飲品全部都係罐裝或支裝,冇手調飲品。最有特色當然係「獨家啤」,上面印左啲粗口字,有六款,除左「李」字唔係粗口,其他五款都係粗口嚟。因為係手工啤酒,味道會較濃,所以都係冇叫到。讚好面書可以送火辣牛丸或芝士丸,我哋叫左火辣牛丸。有四粒,面頭見到有啲辣汁。一入口真係辣到噴火,入面原來仲有辣椒,哈,真係辣到條脷麻晒,唔食得辣就咪試,叫芝士丸最啱。嘢食分門別類咁印晒喺order紙度,黑板亦有推介食物。我哋由左至右,上而下咁叫嘢食。脆燒日本原條鰻魚$49 - 好多鰻魚汁,魚肉好彈牙,如果再大條啲就更好。魚香肉碎燒日本廣島蠔$49 - 肉碎超多,但魚香味道搶左蠔嘅鮮味,一般。黑松露蒜蓉燒日本廣島蠔$59 - 蠔肉飽滿鮮甜,黑松露醬同蒜蓉係超多,有啲過濃。如果唔用蒜蓉,改做薯蓉,相信會更好食!札幌芝麻香燒雞翼28 - 雞皮燒得香脆可口,再加左芝麻,多一份香味。黃金
嘢食分門別類咁印晒喺order紙度,黑板亦有推介食物。
黃金醬燒8吋虎蝦$49 - 蝦真係有8吋長,蝦連殼燒得脆卜卜,特別香。加左黃金醬,酸酸甜甜更帶出蝦味。
車打芝士燒扇貝$52 - 好好食,芝士味香濃,扇貝夠晒大隻仲多汁。食完仲要即刻ENCORE,食過返尋味。
車打芝士燒扇貝
惹味汁燒豬仔脾$59 - 幾大件,用手拎起支骨食,特別惹味。
秘製醬汁香燒豬頸肉$59 - 好大碟,呢個係必叫同抵食之選!一大塊燒豬頸肉燒得好香,爽口彈牙,面頭加左啲蜜汁,仲切開晒一條條,方便食。
秘製醬汁香燒豬頸肉
用新鮮蕃茄裝住秘製醬汁,又靚又好食,係一個酸辣汁。
芝士煙肉焗大啡菇
不得不讚一吓呢度服務,雖然只得一位女店員,但佢真係好有禮貌,經常溫馨提示要趁熱食、小心燙手等等,做事細心。
雖然我哋今晚不把酒,但亦可言歡,同朋友輕鬆嘆串燒,談天說地,一樂也~~