翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2019-02-08 171 views
年三十晚同一大班親戚食飯,本來來費時影相寫食評不過呢間真係唔寫唔得因為啲嘢食真係好好食呢到嘅招牌菜係避風塘炒蟹,我地叫咗一碟要小辣嘅,另加香辣醬油蟹,黃金流沙蝦球,元貝蒜蓉粉絲,蒜蓉炒豆苗,黃金豆腐,蜜桃咕嚕肉,仲有碟避風塘海鮮炒飯先為介紹下今次嘅主角,避風塘炒蟹呢碟嘢唔講得笑,個避風塘落好多蒜蓉,食落唔會話太過乾而且口入面散發出好正嘅香辣感,好正 蟹肉同蒜蓉個種香辣嘅味道互相輝映,係我食過最好食嘅避風塘炒蟹靜係d蒜蓉碎已經可以撈幾碗飯食呢碟黃金流沙蝦球亦係非講不可,嚟個close up先呢味餸咬落香脆內軟,外層有好香嘅咸蛋香,但又唔會搶咗蝦肉本身嘅味道,蝦肉個味道亦好出,兩者加埋好夾好好食 但我完全唔覺得佢係流沙囉元貝蒜蓉粉絲真係好大隻元貝,佢用蔥同蒜蓉一齊蒸,再加小小鼓油調味,元貝幫你去埋內臟,好新鮮好好食呢個黃金豆腐真係冇得輸, 食落去香脆內軟,外脆嘅脆皮同豆腐嘅軟滑層次分明,而且豆腐嘅豆味特別香,真係超好食仲有呢個炒飯都好好食,好有獲氣,避風塘嘅香辣味同炒飯融為一體好鬼香,真心好好食蒜蓉炒豆苗都好食,不過有小小辣辣地扣咗小小分香辣醬油炒蟹 食到好香蟹油味,d辣油入晒味每一啖肉到
年三十晚同一大班親戚食飯,本來來費時影相寫食評
不過呢間真係唔寫唔得
因為啲嘢食真係好好食

先為介紹下今次嘅主角,避風塘炒蟹

避風塘炒蟹

靜係d蒜蓉碎已經可以撈幾碗飯食

黃金流沙蝦球

呢碟黃金流沙蝦球亦係非講不可,嚟個close up先

但我完全唔覺得佢係流沙囉

元貝蒜蓉粉絲蒸

黃金豆腐

避風塘海鮮炒飯

蒜蓉炒豆苗

蒜蓉炒豆苗都好食,不過有小小辣辣地扣咗小小分

香辣醬油蟹

香辣醬油炒蟹 食到好香蟹油味,d辣油入晒味每一啖肉到食到好香嘅蟹油同辣油味

蜜桃咕嚕肉

蜜桃咕嚕肉好正,蜜桃味同啲肉mix埋一齊啖啖肉都食到有蜜桃香好好食
2019-02-04
Type of Meal