2017-03-26 204 views
放工後跟朋友到銅鑼灣行街,行完街朋友帶我去到附近的大坑食好野,當時都好奇朋友突然要帶我到大坑一定係好好既美食先會咁。果然去到呢個餐廳係沒有令到我失望。西班牙式燒乳豬($278)1/4隻西班牙式燒乳豬,首先乳豬都有一定的肉,不會肉太薄,廚師燒完之後將乳豬切成一塊塊大大塊的,令你可以每口大大口咁享受乳豬嫩滑既肉質。乳豬先用香料醃制好再燒,一上枱已聞到十分香既香料味及乳豬既肉香。肥豬的皮脆脆的,而皮又將肉及脂肪的油份鎖左內部,食的時候先咬到脆皮後再感受到肉汁及油脂流入口中,然後再感受到乳豬肉鮮嫩而多汁,加上在豬內部用了香料醃制,每口都有啖啖的香味。加上乳豬汁一起進食會令味道更加濃郁,每人難以忘懷其鮮嫩多汁及香味的完美組合。Rose Lychee cooler($58)在食肉的時候都喜歡點一些生果飲品,呢款Rose Lychee cooler,用荔枝混入飲品當中,除了有氣及酸酸甜甜外,荔枝獨特的甜味都可以好好感覺到。在食肉之間飲幾口除了可以清新口腔外更加令你食慾大增。味道十分清新,十分適合唔飲酒既人點黎飲下。
西班牙式燒乳豬
西班牙式燒乳豬($278)
Rose Lychee cooler
Rose Lychee cooler($58)
2017-03-20
$400 (Dinner)
Rose Lychee cooler
西班牙式燒乳豬