2021-10-16
我從來冇喺OpenRice寫過任何食評,但我覺得今次唔寫真係對唔住自己。今日同朋友即興想食點心放題,於是係網上面搵一啲介紹點心放題嘅文章,好多間已經full Booking,唯一呢間龍逸軒仲有得book位,所以喳喳林去食,點知就出晒事。同我個標題一樣,總括而言就係「不可一不可再」。完全係不知所謂,自己去唐記包點買一定好食過佢好好好好好多。或者好似之前有一個食評講過自己返屋企整淘大點心仲好。先講環境,九龍酒店咁耐歷史都唔expect入邊有咩裝修,但一入去環境感覺上都尚可以。首先黎嘅燒賣蝦餃其實係正常,但唔會覺得特別好食。但之後在嚟嘅炸物、蒸點、甜品完全唔得。牛肉球可以完全冇味、素鵝得「油益」味、叉燒係凍上、燻蹄啲肉好似變壞左咁、最經典嘅係蟹肉菜苗餃,懷疑佢用罐頭蟹肉做,完全冇味。值得一提嘅係佢所有嘅點心除咗蒸點係蒸籠之外,其他係全部用酒樓嗰啲骨碟上台,其實感覺都真係幾差,我相信酒樓,甚至茶餐廳都唔會咁樣上菜。其實我真係唔明點解佢有本事收人三百幾蚊一位,如果大家完全唔在乎質素的話可以一試,當買個寶貴經驗/教訓/話題 都可以。如果真係想食放題,建議可以去稻x自製一個放題都唔使咁貴兼好食過佢。
我唔明白佢之前嘅好評從何而來,可能之前真係好好食啦,定係而家換咗廚房就不得而知。但係如果咁樣都可以做到生意嘅話,香港人就真係好可悲。