2015-07-29 2700 views
終於等到weekend可出街輕鬆吓, 今日節目豐富, 先到屯門探朋友親身體驗現有私人屋苑club house既酒店級設施及餐廳.  再到天水圍探望親戚後, 享受老公為我預備的神秘晚餐.  哈哈, 因為除了出名的大大件魚生壽司店外, 我對元朗係陌生的, 他帶我從西鐵站左穿右插, 遠望見到出名的B仔涼粉, 再兜到好多車房的街巷, 便到逹這餐廳了. Lam Tei Grill, 藍地唔係在屯門咩? 原來這是分店.  懷著急不及待既心情第一次在元朗食西餐, 第一時間更係.....參觀洗手間  男女廁分開就在水吧對出, 女廁只得1個內裡較窄, 關門時要就一就位, 但總算清潔  我們揀了窗邊2人枱, 這時7點沒太多客人.  主要分兩排的木餐枱較逼, 如滿座時可能都會頗嘈雜.   Waitress遞上餐牌時順帶介紹如order主菜可加$45轉餐, 即是有湯, 沙律及飲品.   共5版既餐牌, 分別有頭盤, 廚師推介, 沙律, pasta, risotto, 意大利雲吞/千層麵, 甜品及飲品, 另有酒牌, 想食既都有, 一定滿足到多心既我 .  首先來杯house white邊飲邊揀食物, 第一
.  首先來杯house white邊飲邊揀食物, 第一眼見到蟹肉他他已認定要食 (蟹痴又來啦)
; 再見到幾款鵝肝選擇, 分別出現在頭盤/沙律/主菜/risotto, 莫非是必試..... 我們便選擇配清淡既黑醋汁鵝肝沙律; 來到藍地grill, 一定要grill一grill啦, 揀了老公最愛既美國安格斯肉眼.
門面有落地玻璃窗很歐陸feel, 燈管logo很搶眼, 遠望都已見到.
木傢俱配白磚牆, 牆上掛了粉色油畫, 很簡潔.
HOUSE WHITE
$45一杯house white/red, 味道醇和不帶酸很易入口
哈蜜瓜配蟹肉他他
哈蜜瓜配蟹肉他他 ~ 賣相吸引, 高高的蟹肉塔分了4層, 蕃茄粒/蟹肉/蜜瓜粒/蟹肉, 伴以2條哈蜜瓜, 及畫上油醋汁, 灑上烘脆香草碎.  蟹肉雖不至於鮮甜, 但至少沒有雪味或罐頭味, 份量很多, 啖啖蟹肉.  蜜瓜清甜. 整體沒有太多調味, 可以品嚐原味食材是一款很健康的前菜.
跟餐沙律
跟餐雜菜沙律 ~ 1人份量, 主要是羅馬生菜及紫洋蔥, 夠新鮮, 配以簡單油醋汁.
黑醋鵝肝沙律
黑醋鵝肝沙律 ~ 賣相一般, 雜菜(有狗芽菜,紫生菜, 羅馬生菜, 紫椰菜...)和跟餐那些菜有些分別; 黑醋+碎香草跟蟹肉他他一樣; 重點是那塊鵝肝, 很小很乾很黑, 老公先吃內裡很乾, overcook了, 始終都要$116, 所以大膽跟店員提出意見, 店員很有禮貌聽取及向廚師反映, 轉瞬間, 廚師補煮了一件給我們..............真是和剛才的兩個版本, 這件明顯地肥大, 色澤焦糖, 切落有軟熟, 食下肉裡還微暖, 恰到好處, 要讚的是廚師不是草率的補回給我們, 而是很有心思的加上少許狗芽菜及烘碎香草,  所以我話這裡不只grill得好, 還serve得好.
跟餐南瓜湯
跟餐南瓜湯 ~ 很喜歡這餐湯, 淡淡的淺黃色卻帶著濃濃南瓜甜味, 質地很滑.  跟湯的法包仔也很脆而不硬.
美國安格斯肉眼
美國安格斯肉眼(5成熟)
美國安格斯肉眼 ~ 出名的grill真是不可不試, 很大塊的肉眼傳來陣陣炭燒香味, 好有bbq風味
. 因為都有少少剛才鵝肝過熟的陰影, 幸好這片牛是接近medium rare.  肉質帶些少肥膏很鬆軟富肉香; 用來伴碟的菜疏都有烤香味, 雖然吃這大塊肉已很飽肚, 但點可以唔食埋那個雪糕球般大既鮮製薯蓉呵, 撈入香草碎, 啖啖真薯仔蓉, 調味剛好, 欣賞表面是燒過脆脆的.
心太軟加雪糕
心太軟加雪糕 ~ 其實附近有好多糖水店, 但我想貫徹始終食西式甜品, 一於試埋這裡的甜品質素又如何. 跟餐$60, 只是比單叫平$5, 其實都沒有特別優惠.  不過唔試又唔知既, 軟熟既蛋糕輕易切出流漿朱古力, 黑朱古力味濃, 不會過甜.  本應巳很捧腹的我, 都很輕易地連淋碟的朱古力醬也吃光了.
Other Info. : 雖然在元朗區食上每人接近4百元的西餐我覺得頗貴, 但因為這裡的service及食物的質素及飽腹既程度, 我都覺得這餐是值得既.
2015-07-25
跟餐南瓜湯
美國安格斯肉眼
美國安格斯肉眼(5成熟)
心太軟加雪糕
  • 哈蜜瓜配蟹肉他他