餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2018-12-11 128 views
次次灣仔lunch搵食都見到呢間野排長龍,呢日夜晚決定去試試。時間尚早,入坐時唔使排隊,但已經坐滿人,到我地食完嘅時候已經要排隊喇。好欣賞一坐底就有一樽醃蘿蔔食,少少辣同酸好開胃。我地仲叫左一樽熱山楂雪梨水,姐姐話係自家制原個雪梨煲嘅,較為偏甜,真係好滑好潤。煎至尊松茸豬肉餃雖然相對黎講較貴,但係招牌菜點都要試吓。煎左一面唔會太燶好香口,豬肉入面會食到一粒粒松茸帶出少少香味,仲有2個醬試多2種口味,但個人覺得唔點醬都好食。仲跟左個狀元九鼎湯,清清地有媽媽嘅味道,可以清下煎餃嘅油膩,飲到最後加少少鹽更加帶到少少魚味。龍鳳松茸灼餃有分黑白松露,豬肉松露係夾嘅,黑松露比較香,灼又比煎更入味。湯元貝豬肉餃雖然唔係招牌但一樣好味,元貝好香,比松茸餃濃味。為左滿足嗜辣既朋友仔而叫嘅重慶鮮肉雲呑,比餃子細粒容易入口,雲吞皮好滑,朋友表示小辣唔夠應該要大辣。原來除咗餃子仲有其他小食,我哋要曬兩款皮蛋黎試。黃金原味皮蛋,個黃好流心好靚,出面少有比較特別,但我都係覺得傳統嘅麻辣松花皮蛋好食。食得出佢地嘅嘢原汁原味,冇味精,下次想食清淡d黎呢到就岩曬!

自家制山楂雪梨水

至尊松茸豬肉餃