2019-03-26 2089 views
同事話近排成日出街食飯,下午想食清清地,我就話不如去食素食!餐廳位於渣甸中心25樓,食飯時間都需要等1、2部X先上到去,冇諗過原來好多人下午都會選擇食素,我們到達餐廳的時候都差不多滿座了!跟同事看過餐牌後,二人都選擇了lunch set,lunch set包括有湯、前菜、主食同埋飲品,我地仲加錢點了甜品呢!前菜-胡麻茄子伴牛蒡,呢個前菜都幾開胃,因為茄子同牛蒡有胡麻醬伴著,下面的菜柚子汁,所以非常醒胃!天山雪蓮椰子花生雪耳湯,蓮子同花生煲到淋淋地幾好食,雪耳很滑,湯料還有粟米,所以個湯非常清甜。甘筍蕃茄桃膠忌廉濃湯,這個非常濃,有點傑身但又不會很漏,好重甘筍味!和風淮山野菌燴扁意粉配香脆腐皮卷($98),這裡明明是食素的,但在意粉上有個類似雞膇的東西,原來就是腐皮卷,把腐皮卷到雪條棍上,很有趕!而扁意粉食落味道有點黑松露味,但食真一點是菇的味道,淮山很爽口!點心拼盤配青菜雜菌煨麵($108),點心拼盤包括有燒賣、素叉燒包、春卷同埋素餃,當中春卷同埋素餃都比較好食,春卷炸得很脆,內裡的粉絲和木耳很爽脆。素餃的菜也很爽口,唔會淋哂!而煨麵很清,湯底味道而菜為主,還有少少菇味,確實夠清!餐飲

前菜
天山雪蓮椰子花生雪耳湯
甘筍蕃茄桃膠忌廉濃湯

和風淮山野菌燴扁意粉配香脆腐皮卷

點心拼盤
青菜雜菌煨麵
而煨麵很清,湯底味道而菜為主,還有少少菇味,確實夠清!
餐飲-檸檬蜂蜜生薑茶及鹹柑橘蜜
檸香乳酪蛋糕
檸香乳酪蛋糕(+$15),這款蛋糕酸酸地一D都唔漏,蛋糕餅底亦很好食!

赤莓紅蓮
赤莓紅蓮(+$25),呢款蛋糕非常靚呀!士多啤梨唔酸,中間吉士味道好似平時酒樓食西米布甸的味道!餅底非常脆!完全有驚喜!

偶然下午食下素都不錯!會再來!
2019-03-26
$140 (Lunch)
天山雪蓮椰子花生雪耳湯
和風淮山野菌燴扁意粉配香脆腐皮卷