講起食辣麵食米線,大家都係會諗起個幾間連鎖店。食到都食到厭哂。成日都想發掘下另類麵館食下!最近有一間食冒菜既麵館係尖沙咀 成為左上班族lunch都去食既人氣飯堂。今日我同朋友經過又去試一試先!餐廳位置比較穩藏,係大厦裡面。樓下只有一個昜拉架賣廣告。以為會無咩人知,但下午茶時段上到去,都坐了不少人!果然厲害。餐廳既裝潢俾我既感覺好文青,有dd中國文化藝術既風格,令人坐得舒服,不會覺得很逼,同好乾淨企理。lunch 有兩款麵餐選擇:1人或2人餐自選6-8款。2人餐的分別在於:包埋千層肚,黃喉,鴨腸。由於朋友想食清湯,我想吃辣湯。所以每人一碗,揀自己想食既野喇!😀😀第一次食麵可以揀咁夠餸,好正!!平時揀得個2-3款,要諗好耐先選擇到。而家想食咩都可以試!😊而每個麵餐都包一杯野飲。野飲都好特別,好健康的飲品!我揀左茉莉蜜糖 🏵🍹第一次飲,很喜歡。杯野好清新,好香既茉莉花味道再帶點甜味!😋好解渴。朋友揀左桂花蜜糖🐝🍯我都試過飲下。都係好清甜。 都幾好味!桂花會較茉莉花甜少少。👍等左無幾耐,我地既麵黎喇!😍😍我叫左辣湯底,睇見都流哂口水。嗅到紅紅橙橙既辣湯,刺激我既胃口大增!以為會好辣,點知個程度
講起食辣麵食米線,大家都係會諗起個幾間連鎖店。
食到都食到厭哂。成日都想發掘下另類麵館食下!
今日我同朋友經過又去試一試先!

lunch 有兩款麵餐選擇:1人或2人餐自選6-8款。
2人餐的分別在於:包埋千層肚,黃喉,鴨腸。

而每個麵餐都包一杯野飲。
野飲都好特別,好健康的飲品!

我揀左茉莉蜜糖 🏵🍹

朋友揀左桂花蜜糖🐝🍯我都試過飲下。
都係好清甜。 都幾好味!
桂花會較茉莉花甜少少。👍

等左無幾耐,我地既麵黎喇!

😍😍我叫左辣湯底,睇見都流哂口水。
嗅到紅紅橙橙既辣湯,刺激我既胃口大增!
以為會好辣,點知個程度又岩我!👍

辣得幾好味!平時食開既辣麵,真係得個辣味。
但呢個湯底唔同,會食到其他香料配料既味。
湯底加了芝麻,生蒜,葱,芫茜,令到個湯更香!

食辣湯當然要配 寬粉/薯粉,吸收哂d精華!😋😋
夠邪惡!
8樣餸咁多,以為每樣都得好少。點知都有幾塊!

叫左魚腐,蘿白,肥牛,紅腸,生菜,芝士丸,墨魚丸,豬腸。

最正係魚腐,夠大舊。同佢個口感好飽滿,索哂d辣湯,好好味。
其他餸都好味,食落唔係個d劣質雪味重個啲冷藏食物。

朋友叫左清湯,本身都怕清湯好淡,無味。
點知清湯都好好味。飲落有d藥材味,但佢唔會話好重。淡淡既藥材香味,再帶點芝麻芫茜葱味,很夾。我都幾鐘意食! 😋
好少可有得叫鵪鶉蛋,仲有兩粒添!👍
火鍋麵個口感都好味,好煙韌。好襯個湯底!

食完之後職員仲好細心,俾左杯暖暖既檸檬水同薄荷糖我地,可以除一除口氣既蒜味!真係夠體貼呀😊

真係一間CP值很高的餐廳!
😋下次會再來吃。